11 redenen waarom je gelatine wel zou eten

Gelatine misschien toch wel goed?

Gelatine is een bijproduct van varkens en andere dier soorten. Vegetariërs en mensen die door hun geloof niks van varkens mogen eten zijn gewaarschuwd.

Waar zit Gelatine in?

Gelatine wordt bijvoorbeeld gebruikt in snoep, stroopwafels, gebak, soep uit blik, pudding en andere toetjes, halvarine, vruchtensappen, wijn, bier, medicijnen en vitaminepreparaten. Vooral in veel soorten drop en pepermunt wordt gelatine gebruikt om te binden. Sommige vruchtensappen, bier en wijn worden helder gemaakt (geklaard) met behulp van gelatine en zijn dus niet vegetarisch.. Bij het maken van een capsule voor medicijnen en vitaminepreparaten wordt ook vaak gelatine gebruikt. Gelatine had vroeger een E-nummer, te weten E441, maar tegenwoordig is het verplicht dat het als ‘gewoon’ ingrediënt op de verpakking vermeld. Vegetariërs die gelatine willen mijden, kunnen het dus vinden in de ingrediëntenlijst of wel bij de kleine lettertjes op de verpakking.

Gelatine als bijproduct

In sommige voedingsmiddelen, zoals bijvoorbeeld witte wijn en vruchtensappen, wordt gelatine vaak gebruikt als bijproduct. Om deze reden staat gelatine niet vermeld op de ingrediëntenlijst, maar het zit er wel in. Om er helemaal zeker van te zijn, kan daarom het beste contact worden opgenomen met de fabrikant van het voedingsmiddel.

Hoe wordt Gelatine gewonnen

Gelatine wordt gewonnen door huiden en beenderen van vooral biggen en soms koeien na hydrolyse met sterke zuren of basen (bij relatief lage temperatuur: tussen 14 en 18°C) langdurig te laten trekken in heet water. Net zoals bij het trekken van een bouillon lossen de oplosbare bestanddelen op. Vervolgens wordt het resultaat ingedikt, gefiltreerd, gelegeerd en gedroogd. Afhankelijk van de toepassing kan de gelatine vermalen worden tot een fijn poeder.De meeste gelatine is dus van varkens maar ook koeien en soms gevogelte.

Gekke koeiendieven of BSE

Sinds de BSE-crisis (de gekke koeien ziekte) wordt gelatine steeds minder verkregen uit runderen. Op sommige ingrediëntenlijsten wordt bijvoorbeeld expliciet “varkensgelatine” geschreven om aan te duiden dat het niet van runderen komt. Er zijn ook enkele plantaardige alternatieven voor gelatine, zoals bvb. Pecitine ( E440a en agar agar E406.

Gelatine is een eiwit

Gelatine is een helder, smaakloos eiwit afgeleid van het collageen in de botten, bindweefsel en huid van varkens, rundvee en andere dieren. Collageen uit visgraten wordt soms ook gebruikt.

Collageen

Gelatine is dus een afgeleide uit collageen. Je weet wel, dat spul dat ook in veel anti-aging crêmetjes zit of dat zelf gebruikt wordt als filler van rimpels. Ongeveer een derde van de proteïne in ons lichaam bestaat uit collageen. De hoeveelheid collageen in ons lichaam is bepalend voor veel dingen: Van de hoeveelheid rimpels die we hebben tot hoe stijf onze spieren zijn na een tijdje zitten. Naarmate we ouder worden, maakt ons lichaam minder collageen aan. Dit begint al vanaf ongeveer het 25ste levensjaar. Door ons lichaam van voldoende collageen te voorzien kunnen we het lichaam helpen vitaler te blijven. Gelatine bevat daarnaast 18 soorten aminozuren. Waarvan er velen onder de categorie ‘essentiële aminozuren’ vallen. Deze kunnen niet door ons lichaam zelf gemaakt worden, maar dienen verkregen te worden uit voedsel.
De eigenschappen van gelatine bieden niet minder dan 11 goede redenen om het toe te voegen aan je dagelijkse voeding.

11 redenen waarom je gelatine wel zou eten
 1. Gelatine beschermt je gewrichten tijdens training en helpt bij een beter herstel ervan na een training.
 2. Het aminozuur glycine, dat zich in gelatine bevindt, ondersteunt de lever bij het afvoeren van giftige stoffen.
 3. Gelatine draagt bij aan een betere vertering en zorgt dat het maagslijmvlies in goede staat blijft.
 4. Gelatine helpt om een soort laagje aan te brengen in je dikke darm, waardoor het kan bijdragen in de genezing van een lekkende darm én het zorgt ervoor dat nutriënten beter worden opgenomen.
 5. Gelatine vermindert maagzuur, maagzweren en zure reflux na het eten.
 6. Gelatine levert een enorm hoog percentage aan eiwitten en mineralen per gram. Extra interessant voor sporters.
 7. Gelatine is, mede door het hoge eiwitgehalte, een goede vervanger voor je vlees inname. Het eten van vlees, en dan met name rood vlees, zorgt voor een toename van de aminozuren cysteïne en tryptofaan in je lichaam. Deze kunnen weer zorgen voor ontstekingen. Gelatine bevat deze aminozuren niet, maar wel glycine en proline. Dit zijn op hun beurt weer aminozuren die ontstekingen kunnen tegengaan.
 8. Gelatine ondersteunt het immuunsysteem.
 9. Gelatine kan cognitieve prestaties helpen verhogen. Daarnaast kan het het geheugen en het vermogen om te leren en onthouden van nieuwe informatie verbeteren.
 10. Gelatine kan je helpen om minder te snacken. Het is erg verzadigend.
 11. En last-but-not-least: Gelatine draagt bij in een mooiere huid met minder rimpels en voller haar.
Religieuze redenen

Er zijn mensen die vanuit religieuze overwegingen geen gelatine consumeren. Moslims, joden en Hindoestanen eten doorgaans geen varkensvlees en aangezien er botten, kraakbeen en huid van varkens in gelatine zit, zullen de meeste moslims, joden en Hindoestanen voedingsmiddelen met gelatine proberen te vermijden.

Morele redenen

Vegetariërs en veganisten eten vaak vanuit moreel oogpunt geen gelatine en zullen het zelf ook niet in de keuken gebruiken.

Kan gelatine worden vervangen?

In gekochte voedingsmiddelen is gelatine vaak vervangen door pectine of Arabische gom. Zelf kan men gelatine vervangen door agar-agar. Agar-agar is een 100% natuurlijk geleermiddel dat van zeewier is gemaakt en een neutrale smaak bevat. Agar-agar is hierdoor geschikt voor vegetariërs, veganisten en mensen die uit religieus oogpunt geen varkensvlees eten.

Twaalf procent van de wereldproductie van gelatine

vooral dan de beendervariant, gaat naar Kodak, Nikkon, enzovoort. Onder meer voor de filmlaag op fotopapier. Tot voor enkele jaren hield het Amerikaanse Kodak er een eigen veestapel op na goed voor enkele duizenden dieren om de bevoorrading van het levensnoodzakelijke bestanddeel niet in het gedrang te laten komen

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen