Wat doet vitamine D precies?

Zon, geeft je vitamine D wordt grotendeels door zonlicht in de huid aangemaakt. Daarnaast komt deze vitamine D uitsluitend maar minimaal voor in melk, kaas, boter vlees, eieren, vis e.d. Vette vis kan wel een hogere bijdragen betekenen aan vitamine D en haring en wilde zalm zijn dan ook gezond.

Botontkalking bevorder je met melk, maar ga je tegen met vitamine D en calcium. Beiden zorgen dat een hormoon geactiveerd wordt, waardoor je botweefsel wordt aangemaakt en er een goede botdichtheid ontstaat.

Weerstand

Vitamine D verhoogt de weerstand en helpt depressies voorkomen. Meerdere studies laten verbanden zien tussen een lagere vitamine D-status en weerstand verlies en cognitieve achteruitgang of depressies.

Vitamine D tegen kanker

Vitamine D heeft een preventieve werking op kanker. Meerdere onderzoeken tonen verbanden aan tussen vitamine D en het ontstaan op o.a. prostaat-, borst- en colonkanker. Verschillende soorten kanker beginnen namelijk met een ontsteking en vitamine D speelt een rol bij het remmen van ontstekingen.

Tijdens het buiten zijn kan je veel gezondheid opdoen doordat de zonnestralen de vitamine D laten aan maken in de huid. Minimaal een half uur in de zon kan genoeg zijn, maar in de zomer is te lang en onbeschermd juist weer schadelijk voor de huid. Laat ook vooral kinderen in de winter buiten spelen. Een beetje zon doet al wonderen en levert al snel een belangrijke vitamine D hoeveelheid, waardoor ook de weerstand wordt verbeterd. Vitamine D wordt ook toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten.

Doch halvarine en margarine zijn niet de beste vetten en echte boter is beter….maar daar zit niet veel vitamine D in.

Wat als er een tekort aan vitamine D ontstaat

Bij een tekort eraan vitamine D kan vermoeidheid ontstaan en in ernstige gevallen kunnen er zelfs spierkrampen optreden. In het zeer ernstige geval heeft je lichaam helemaal geen vitamine D meer voorradig. In dat geval ontstaan botafwijkingen, spierziekten, zenuwafwijkingen en afwijkingen van de bijschildklier. Dit tekort kan zelfs levensbedreigend zijn.

Wie kan er een vitamine tekort krijgen:
  • Vegetariërs en veganisten die niet genoeg gevarieerd eten.
  • Mensen die veel alcohol drinken
  • Mensen die weinig buiten komen of die hun huid bedekken
  • Zwangere vrouwen en mensen met een donkere huidskleur.
  • Wat zijn de symptomen van een vitamine tekort.
  • Weinig energie en lusteloosheid
  • Spier- en/of gewrichtspijn
  • Angstaanvallen
  • Zwakkere botten
  • Bloedend tandvlees
Wat moet je doen bij deze klachten

Een bloedtest bij de huisarts kan uitsluiten of je een tekort aan vitamine D hebt. De kans is groot dat je bij een tekort aan vitamine D, supplementen voor krijgt geschreven. Kortom, veel buiten zijn en bewegen is heel gezond.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen