De gemeente Breda streeft ernaar om een nieuw levensbos te creëren in de Haagse Beemden, maar ongunstige weersomstandigheden zorgen voor vertraging in de plannen. De aanleg van het bos, gepland op een 10 hectare groot perceel ten noorden van de Haagse Beemden, zal pas na het broedseizoen kunnen beginnen vanwege de overvloedige regenval van de afgelopen periode.
De benodigde vergunningen voor het levensbos zijn reeds verkregen, en oorspronkelijk was het de bedoeling dat aannemers dit voorjaar zouden starten met de grondwerken. Echter, de aannemers hebben aangegeven dat de extreme regenval de grond te nat heeft gemaakt voor effectieve uitvoering van de werkzaamheden. Wethouder Peter Bakker legt uit in een brief aan de raad: “Om deze reden kan de basisinrichting helaas niet meer dit voorjaar (plantseizoen) starten en moet rekening worden gehouden met het broedseizoen dat loopt tot 15 juli. Het idee is nu om de basisinrichting direct na het broedseizoen op te pakken.” Dit betekent dat de beplanting van de eerste bomen pas in het najaar kan plaatsvinden.
Het levensbos wordt gefinancierd door bijdragen van bewoners, die de mogelijkheid hebben om donaties te doen. De gemeente zal met deze donaties het levensbos aanplanten en onderhouden. Donateurs kunnen kiezen voor een eenmalige donatie van 15 euro voor 1 m2, 38 euro voor 2,5 m2, of 76 euro voor 5 m2 bos. Alle donateurs ontvangen een persoonlijk certificaat. Momenteel wordt een campagne ontwikkeld om zoveel mogelijk Bredanaars en ondernemers te bereiken.
In het levensbos krijgt de natuur de ruimte om zich vrij te ontwikkelen. Door het planten van diverse inheemse bomen en struiken ontstaat een natuurlijk bosecosysteem. Het bos zal openbaar toegankelijk zijn en voorzien worden van wandelpaden, een poel en een uitzichtpunt, waardoor het een rustige recreatieplek wordt voor de inwoners van Breda.
Het concept van een levensbos is al enkele jaren oud en is voortgekomen uit een gezamenlijk onderzoek van de gemeente Breda, Natuur- en Milieuvereniging Markkant, Staatsbosbeheer en begrafenisondernemer Zuylen. Uit het onderzoek bleek dat er onder de Bredanaars behoefte is aan een bos waar herinneringen kunnen worden opgehaald. Wethouder Peter Bakker van natuurontwikkeling benadrukt: “Met het levensbos bieden wij een plek aan mensen om dit te doen. Daarnaast merken wij dat Bredanaars bij willen dragen aan méér bomen in onze stad. Iedereen die doneert voor een stuk bos, levert ook meteen een mooie bijdrage aan de ambitie om een Stad in een Park te worden.”