spot_imgspot_img

Aantal ziekenhuisbehandelingen naar niveau van voor corona

Het aantal ziekenhuisbehandelingen in Nederland is weer terug op het niveau van voor de coronapandemie, aldus de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Dat is goed nieuws voor patiënten die al lang op een behandeling wachtten. Het aantal mensen dat nog op een ziekenhuisbehandeling wacht, is weliswaar licht gedaald, maar het is nog niet duidelijk hoeveel mensen er nog op de wachtlijst staan.

Een ander punt van zorg is de geplande zorg voor patiënten die intensive care nodig hebben. Die is nog niet terug op het oude niveau. De NZa maakt zich ook zorgen over het langdurende ziekteverzuim in alle sectoren, dat nog steeds erg hoog is. Dit kan gevolgen hebben voor de beschikbaarheid van personeel en daarmee voor de kwaliteit van zorg.

Ook de wachttijden voor de geestelijke gezondheidszorg en de langdurige zorg zijn nog steeds te lang, al is er wel sprake van een lichte daling. Personeelstekorten en ziekteverzuim spelen hierbij mogelijk een rol, naast de demografische ontwikkelingen. Met name in de langdurige zorg maken veel senioren gebruik van zorgvoorzieningen.

Het is van groot belang dat er voldoende personeel beschikbaar is om de zorg te kunnen leveren die nodig is. Het is daarom zaak dat er geïnvesteerd wordt in opleidingen en in het behoud van personeel. Daarnaast is het van belang om de zorg efficiënter te organiseren, zodat patiënten sneller geholpen kunnen worden en er meer tijd overblijft voor de kwaliteit van zorg. De NZa zal de ontwikkelingen in de gaten blijven houden en waar nodig maatregelen nemen om de zorg te verbeteren.

Meer over

Net binnen

spot_imgspot_img
Nederland
bewolkt
7.3 ° C
7.9 °
6.7 °
80 %
9.7kmh
99 %
vr
8 °
za
7 °
zo
7 °
ma
6 °
di
10 °
spot_imgspot_img