Sinds het uitbreken van het coronavirus begin 2020 in Nederland, werken we veel meer vanuit huis. De één vond dit een hele prettige manier van werken en de ander kon maar niet snel genoeg weer op kantoor zijn. Doordat er zoveel gewerkt werd vanuit huis, is het gevolg daarvan dat huishoudens veel meer afval zijn gaan produceren. Zo werd er in Breda per persoon zo’n 146 kilo aan restafval geproduceerd in 2020.
Stijging is het thuiswerken
Dit zit al zo’n 20 kilo boven de streefwaarde van de gemeente. Om het even te vergelijken, in 2018 werd er ongeveer 107 kilo aan restafval geproduceerd. Je ziet dus wel dat er een behoorlijke stijging in zit. Een van de belangrijkste oorzaken van deze stijging is het thuiswerken en de lockdowns, mensen waren veel meer thuis dan eerst en kwamen nog nauwelijks het huis uit. Er werd voor een groot deel vanuit huis gewerkt, je kon niet meer naar restaurants of de bioscoop. Het afval wat ze normaal buitenshuis zouden hebben produceerde ze nu allemaal thuis, vandaar de grote stijging in aantal kilo’s restafval per persoon. Deze stijging zie je door heel Nederland.
Wegwerpbekertjes
Op veel kantoren en openbare ruimtes wordt nog altijd veel gebruik gemaakt van wegwerpbekertjes, deze zijn natuurlijk niet echt goed voor het milieu. Daarom moeten ze vanaf 2023 toch echt verdwijnen. Vanaf dan moeten alle bekertjes waar jij je koffie uit gaat drinken afwasbaar zijn. Of de bekertjes die je gebruikt moet je voor een groot deel kunnen recyclen. Eet je vaak kant en klare maaltijden? Dan weet je vast ook dat daar vaak een plastic verpakking omheen zit, deze is vanaf 2024 verboden. Of dit plan ook daadwerkelijk haalbaar is weet men nog niet. Er gaat eerst getest worden in een aantal sectoren met mogelijke oplossingen. Op dit moment wordt er in Nederland elk jaar maar liefst 7 miljard weggegooid aan de wegwerpbekers en de kant en klare maaltijdverpakkingen.
Wegwerpproducten
Er bestaan al wel een paar goede oplossingen, zoals dat iedereen op kantoor bijvoorbeeld zijn eigen koffiemok krijgt, het nadeel hiervan is wel dat je extra afwas hebt. Of er kan nog steeds gebruik gemaakt worden van wegwerpbekertjes, maar deze moeten dan wel volledig gerecycled kunnen worden.
Batterijen
De laatste tijd vinden afvalverwerkers meer en meer batterijen tussen het huisafval, met het gevolg dat er steeds vaker brand is bij deze afvalverwerkers. Accu’s en batterijen worden steeds vaker gewoon maar bij het huisafval gedumpt, dit is zeker niet de bedoeling. Wanneer er een batterij of een accu tussen het huisafval zit kan het al snel misgaan. Het afval wordt platgestampt om meer afval te kunnen verwerken. Als hier dan een batterij tussen zit kan er brand ontstaan, aangezien de batterij ontploft als je hem platdrukt. Om dit te voorkomen staan er op veel plekken zoals in de supermarkt speciale bakken waar jij je batterijen en accu’s in kan leggen. Zo kunnen de batterijen op een goede manier verwerkt worden.