Afvallen met appelazijn

Afvallen met appelazijn

Appelazijn dankt zijn heilzame werking aan het hoge mineraalgehalte, organisch materiaal en azijnzuur. Azijnzuur geeft wel de typische smaak en geur waar we niet echt van houden. Appelazijn bevat een gemiddeld azijnzuur gehalte van vijf procent en is rijk aan mineralen en arm aan natuurlijke suikers en vitaminen. Het is rijk aan kalium, calcium, fosfor, natrium en spoorelementen. Als je kiest voor appelazijn, neem dan zeker de biologische versie. Appelazijn zal niet voor iedereen op dezelfde manier werken. Sommige mensen zijn er allergisch voor, maar voor veel mensen is het echt wel een heilzaam en bijzonder product.

Waar is het zoal goed voor?
  • Wil je schone darmen, drink dan dagelijks appelazijn.Appelazijn verhoogt de zuurtegraad waardoor de rottingsbacteriën in de ingewanden worden vernietigd en geen kans krijgen om zich door de darmwand heen in het bloed te vermengen wat zelf vergiftiging van het lichaam veroorzaakt.
  • Het is ook afdoend om diarree te stoppen, dus geen imodium meer nodig..
  • Het geeft meer glans als je je haren er mee spoelt en regelt de ph-waarde van je hoofdhuid. Wees wel voorzichtig met appelazijn in je ogen onder de douche bij het afspoelen. Het prikt vreselijk maar met warm water is het er ook zo weer uit. Na een tijdje ga je ondervinden dat je je haar niet meer zo vaak hoeft te wassen. Shampoo en conditioners zitten vol schadelijke producten die de ph-balans van je hoofdhuid en haren beschadigen.
  • Uitdunnend haar zou ook baat hebben bij appelazijn. Haarverlies is een gevolg van een gebrekkige stofwisseling. Op regelmatige basis appelazijn gebruiken, zorgt voor dikker wordend en glanzend haar en brengt uitvallend haar vaak tot een stilstand. Je bent ook wel een paar maandjes zoet met appelazijn. Verwacht zeker ook geen wonderen na een week.
  • Ook is het te gebruiken voor je gezichtshuid als reinigingsmiddel. Als je last hebt van een te vette huid of van puistjes doe je appelazijn op een watje met wat water en wrijf je er je gezicht mee in. Even laten inwerken en je zal ondervinden dat je huid er babyachtig uitziet en ook zo aanvoelt.
  • Appelazijn zorgt ervoor dat de snelheid waarmee voedsel in energie wordt omgezet, verhoogt. Mensen die graag op dieet willen, kunnen appelazijn zeker in hun dieet inpassen. Het kan ze helpen overtollig gewicht kwijt te spelen. Het verbetert de stofwisseling en spijsvertering. Het geeft je een minder groot hongergevoel als je het voor je maaltijd neemt. Dus best is voor elke maaltijd twee eetlepels appelazijn te mengen in een groot glas water. Drink zeker geen pure appelazijn. We willen geen verbrande slokdarmen.
  • Het versterkt de hartfunctie, voorkomt tandbederf, vermindert excessieve menstruatievloed en gaat infecties aan oren, neus en keel en allergieën tegen. Nog een greep uit wat appelazijn allemaal kan doen voor je lichaam en waarvoor je dus niet naar de apotheek moet gaan hollen om medicijnen.
  • Je kunt appelazijn goed gebruiken om je lichaam te ontgiften. Daar heb je in principe dus geen dure detox-of sapkuur voor nodig! Ook geeft het je – door de hoge zuurgraad – extra energie. Het doodt schimmels en bacteriën, waardoor je immuunsysteem sterker wordt en je dus meer energie overhoudt. Daarnaast reguleert het de bloeddruk, helpt het tegen acne en bij het behouden van een mooie huid en draagt het bovendien bij aan een betere stofwisseling.
Hoeveelheid

Appelazijn kan dus op vele gebieden wat voor je gezondheid en lichaam doen. Maar hoeveel mag je er dan van gebruiken?

Een goede dosis is twee theelepels appelazijn vermengen in een glas van ongeveer 200 milliliter water. Dit kun je drie keer per dag – dus vóór elke maaltijd – drinken. Je kunt ook beginnen met een theelepel per glas water en dit langzaam opschroeven naar twee theelepels. Let er wel op dat je het nooit zomaar drinkt of eet en het altijd verdunt met water of verwerkt in een dressing of een andere vloeistof. Appelazijn is namelijk ontzettend zuur en is daarmee erg slecht voor je tanden.

Wil je appelazijn eens proberen?

Dan vraag je je vast af waar je het kunt kopen en welke het beste is. In gezondheidswinkels, drogisten, biologische supermarkten, de apotheek en grotere supermarkten kun je deze sap vinden. Als je appelazijn koopt, let er dan op dat je voor de troebele (en daarmee dus onbewerkte) versie gaat.

En, werkt het echt?

Appelazijn is niet voor iedereen weggelegd; sommige mensen ervaren geen positieve veranderingen door het gebruik ervan. Het is echter het proberen waard. Zo kun je voor jezelf bepalen hoe je appelazijn het liefst tot je neemt (verdunt met water of verwerkt in een dressing) en bepalen of het voor jouw lichaam iets doet.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Wesley van der Linde

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen