Agave-stroop is niet zo natuurlijk

Hoe wordt agave-siroop gemaakt? Agave-siroop is slechter dan suiker – de plant Agave-siroop is afkomstig van de agave-plant, een soort cactus. Je zou denken dat agave-siroop of agave-nectar daarom een natuurlijk product is, maar dat is dus niet waar.

Chemisch proces

De agave-siroop ontstaat na een chemisch proces van filtering en bewerking, waardoor alle voedingsstoffen er uit zijn en er een vorm van fructose onstaat die slechter voor je is dan gewone suiker.

Waaruit bestaat agave-siroop?

Agave-siroop bestaat voornamelijk uit geraffineerde fructose, verkregen door chemische processen. De siroop bevat verder geen vitamines, vezels of andere voedingsstoffen meer. Ook blijkt geraffineerde fructose heel slecht voor je gezondheid te zijn, daarover zometeen meer. Dat is ook het verschil met fruit. Daar zit ook fructose in, maar dat is ongeraffineerd en het fruit bevat vitaminen, mineralen en vezels die je lichaam voeden.

Waarom is Agave-siroop dan toch populair?

De associatie met de agave-plant heeft een imago van natuurlijk en biologisch. Verder is het zo dat de geraffineerde fructose een lage glycemische index. Dat wil zeggen dat je bloedsuikerspiegel hier niet zo erg van piekt als van suiker en op zich is dat goed. Maar dat is niet het hele verhaal…

Waarom is Agave-siroop ongezond?

Agave-siroop bestaat voor 70-90% uit geraffineerde fructose, een stof die grote nadelen voor je gezondheid heeft. Geraffineerde fructose kan onder meer bloedarmoede, botontkalking en beschadiging van je bloedvaten veroorzaken. Agave-siroop is dus absoluut niet natuurlijk of biologisch en als je alles op een rijtje zet is het zelfs slechter dan suiker.

Trouwens, geraffineerde fructose zit ook in heel veel fabrieksproducten, zoals frisdranken en ontbijtkoek. Nog een reden om zo min mogelijk fabrieksproducten te nemen.

Wat is een goed alternatief voor agave-siroop?

Agave-siroop zou ik echt niet meer nemen. Heb je het nog in je kast staan? Gooi het dan nu meteen weg, want agave-siroop is slecht voor je gezondheid. Wat is dan een goed alternatief? De beste oplossing blijft toch: geen suiker ! Dat kost even 3 tot 4 weken moeite en doorzettingsvermogen, maar daarna voel je je veel fitter. Ook kan je in plaats van een product met suiker…een zoete sinaasappel kunnen nemen of in plaats van een chocolade reep van melk chocolade een reepje pure chocolade. Ook gedroogd fruit kan je helpen je helpen om te stoppen met snacken en dus te stoppen met chips, koeken, snoep etc.

Je zult merken dat je smaak verandert als je afkickt en dat je geen suiker meer nodig hebt. Dat is een heerlijke ervaring, je buikvet verdwijnt en je krijgt weer meer energie. En als je eenmaal bent afgekickt kun je juist nog af en toe een taartje of iets dergelijks eten, maar alleen als je er zelf voor kiest en niet meer dagelijks als een verslaving. Begin gewoon vanaf vandaag de suikers uit je menu te halen, vergeet de agave-siroop en kijk hoe je je over een paar weken voelt.

Agave

uit de winkel is niets anders dan super geconcentreerde fructosestroop, gemaakt in het laboratorium en met nauwelijks enige voedingswaarde. Laat je niet voor de gek houden. Het bevat, afhankelijk van de productiemethode, wel 55 tot 90 procent geraffineerde fructose.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Groen Nieuws

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen