Agroforestry of agrobosbouw

Agroforestry of agrobosbouw heeft veel voordelen

Agroforestry (of agrobosbouw) is het telen van bomen of houtachtige gewassen en landbouw/tuinbouwgewassen op hetzelfde stuk land. Het is ontworpen om producten en diensten van bomen en andere gewassen te verschaffen en terzelfdertijd om vitale economische, ecologische, menselijke en natuurlijke hulpbronnen te beschermen, bewaren,diversifiëren en ondersteunen. Agroforestryverschilt van traditionele bosbouw en landbouw in zijn focus op de interacties tussen componenten in plaatse van op de individuele componenten zelf.

Agroforestry

Is de term die wordt gebruikt om te beschrijven de teelt van zowel bomen en andere gewassen van de landbouw op het zelfde gebied van land. De praktijk wil groeien bomen en andere agrarische producten in een systeem dat bijdraagt tot de bescherming van het milieu en zijn rijkdommen terwijl het verstrekken van een duurzame en veelzijdige economisch model voor de grondeigenaar. Het is deze interactie van verschillende plant vormen waarin agroforestry afgezien van traditionele landbouw of bosbouw.

Soorten Agroforestry

Er zijn vier belangrijkste classificaties binnen agroforestry. Silvopasture introduceert voedergewassen gewassen in een forest voor dieren om te grazen. Bos combineert Silvoarable met traditionele akkerbouwgewassen, met name winter rassen die in loofbossen dankzij de verhoogde licht gedijen kunnen wanneer loof verdwenen is. Forest landbouw oogsten high yield gewassen, met inbegrip van specialiteit paddestoelen zoals shiitake, noten, honing en Bos fruit. Forest tuinieren houdt het kweken van struiken, bloemen en planten in een bosrijke omgeving.

Agroforestry voordelen

Voorstanders van agroforestry zeggen dat onderzoek in de afgelopen 20 jaar back-up van de bewering dat het systeem beter voor het bedrijfshoofd en voor het milieu is. De Agroforestry Research Trust in het Verenigd Koninkrijk betoogt dat deze aanpak is “meer biologisch productief, winstgevender en duurzamer dan bosbouw of landbouw monoculturen.” ART wijst er ook op dat gematigde boslandbouwsystemen met succes over de hele wereld functioneren.

Andere voordelen

In een wereld waar bossen zijn krimpen, agroforest bedrijven baat hebben bij hun eigen voorraden van hout voor alle het gebruik ervan. Ook de uiteenlopende aard van hun activiteiten biedt betere beveiliging: één gewas mislukken, moet er een terugval staat van de anderen. Bovendien, het gebruik van gemengde gewassen en bomen verhoogt de vruchtbaarheid van de bodem. De bomen helpen te voorkomen van bodemerosie terwijl het verstrekken van de bescherming van landbouwhuisdieren tegen uitersten van koude, warmte en wind.

Agroforestry nadelen

Onder de belangrijkste problemen met agroforestry is het beheer van het land in kwestie. Met dergelijke uiteenlopende gebruik zijn de dagelijkse landbouw kwesties veel complexer dan in een rechte bosbouw bewerking of monocultuur farm. Agroforests Zie ook vaak lagere opbrengsten, zoals de kleinere gewassen met de bomen voor licht, water en voedingsstoffen uit de bodem concurreren. Het gebruik van boerderij machines is moeilijker in de beperkte ruimte van een bos.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Wesley van der Linde

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen