Akkers in de provincie kleuren weer geel

Glyfosaat wel of niet giftig er wordt weer volop gediscussieerd of het meest omstreden landbouwgif. Glyfosaat wel of niet giftig is. Wereldwijd zijn de meningen verdeeld, maar het gaat wel om het meest omstreden landbouwgif van deze tijd en van de honderden pesticiden die worden gebruikt bij gangbare landbouw.

Biologisch voedsel

Wordt nog wel eens gezien als een hype van natuurbeschermers of mensen die denken dat biologisch voedsel gezonder is, maar dat het nog lang niet bewezen is. Onterecht, daar biologisch zich wel bewezen heeft op verschillende gebieden en afgezien van de gezondheid, zeker bewezen heeft goed te zijn voor het milieu en dierenwelzijn.

Onkruid bestrijdingsmiddel Glyfofaat

Ook is bewezen is dat bijvoorbeeld het onkruid bestrijdingsmiddel Glyfofaat slecht is voor het milieu en alles wat leeft….mogelijk ook voor U!
Bij proefpersonen had onderzoek bewezen dat vijf van de acht dit middel in hun bloed hadden. Gangbaar groente en fruit (dat wel in aanraking komt met dit onkruid verdelgingsmiddel) nemen Glyfosaat op via de wortels, maar de NVWA die niet op dit middel test, geeft aan dat het landbouw gif op fruit en groente onder de norm ligt en dus veilig voor de volksgezondheid.

Er wordt onvoldoende onderzoek gedaan of slechts door de producent zelf.
Bij Glyfosaat wordt ook vaak gekeken naar de onderzoek gegevens van het LD-50 onderzoek bij proefdieren. Men onderzocht oppervlakkig of de dieren bezweken aan Glyfosaat en niet of dieren er ziek van werden op langere termijn, waardoor onvoldoende bewijs.

De belangrijkste bron van onderzoeken of Glyfosaat giftig is komen van de giga fabrikant van glyfosaat zelf, namelijk Monsanto met het product Roundup. En natuurlijk zal hij de uitslagen gunstig voor hem zelf in de publiciteit brengen.

Bij glyfosaat heeft ieder zijn eigen waarheid en iedereen komt met zijn eigen oordeel wat veel verwarring schept. Zo oordeelt maart 2017 het Europese Agentschap voor Chemische Stoffen ECHA, dat onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat niet kankerverwekkend is. Wel kan het ernstig oogletsel veroorzaken en is het giftig voor al het leven in het water.

De Wereldgezondheidsorganisatie oordeelde eerder dat glyfosaat waarschijnlijk wél kankerverwekkend is.

Bewijs onder het tapijt geveegd

Volgens Greenpeace veegt ECHA al het wetenschappelijke bewijs dat glyfosaat kanker kan veroorzaken onder het tapijt, met een beroep op studies die producenten hebben besteld. ‘Als de EU geen besluiten wil nemen op basis van wetenschap, zullen mensen en het milieu de proefkonijnen van de chemische industrie blijven.

Greenpeace wil het middel van de markt hebben en werkt met andere actiegroepen en milieuorganisaties aan een Europees burgerinitiatief om het verboden te krijgen. De helft van de benodigde miljoen handtekeningen is inmiddels binnen.

Alleen onbetwist veilige stoffen mogen worden toegelaten. Voedselwaakhond foodwatch wil dat de Wereldgezondheidsorganisatie snel reageert op het oordeel van ECHA. ‘Als de WHO bij het standpunt blijft dat glyfosaat mogelijk kankerverwekkend is, moet de EU glyfosaat gelijk van de markt halen. Europese wetgeving bepaalt immers dat alleen onbetwist veilige stoffen mogen worden toegelaten.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen