Plastiek verpakkingen kunnen ons ziek maken

Plastiek verpakkingen kunnen ons ziek maken

Alle plastic verpakkingen zoals plastic babyflesjes, plastic flessen met olijfolie of drinken in plastic flessen zorgen ervoor dat plasticdeeltjes in het eten en drinken kunnen komen. Minuscuul kleine deeltjes ook wel moleculen genoemd, die ook in kleine hoeveelheden giftig kunnen zijn, omdat ze niet afbreken en mede daardoor moeilijk uitgestoten kunnen worden door het lichaam. Plastic verpakking geven eerder deze deeltjes af indien we iets opwarmen in de magnetron of verwarmen. Ook als we warme vloeistoffen of etenswaar in plastiek bewaren is dat het geval. Het zijn vooral ook de weekmakers in plastiek, die dit gevaar kunnen vergroten. In de regel kan je stellen dat hoe soepeler het plastiek, hoe schadelijker het is.Hoe langer de tijdsduur dat het voedsel product of vloeistof in de verpakking zit, hoe meer schadelijke deeltjes. In Nederland is de grens van het aantal deeltjes dat plastiek verpakkingen mogen worden afgeven aan ons voedsel door de EU vast gelegd. Wat echter nooit is onderzocht, is het gevaar van ophoping of het ‘ stapelen’ van plasticsoorten uit meerdere bronnen. Het zelfde verhaal geld voor de hoeveelheid landbouw gif op fruit of groente. De maximale hoeveelheid aan gif deeltjes kan toch overschreden worden indien je er meer van eet. Ook zou dit met plastiek het geval kunnen, waarbij de norm toch overschreden kan worden als je bijvoorbeeld veel opwarmt in plastiek verpakkingen en daarnaast ook nog voedsel gebruikt uit plastiek. Gifstoffen kunnen zich in het lichaam ‘stapelen’ ( omdat het moeilijk wordt afgebroken). De regelgeving op dit gebied lijkt meer bedoeld te zijn om bedrijven vrij van schadeclaims te houden, dan de bewoners van een maatschappij te beschermen tegen gevaren van gifstoffen.

1. Plastic flessen

Wie water uit flesjes drinkt krijgt BPA binnen. BPA is een stof die bekend is dat het de hormoonspiegels beïnvloed. Dat is niet alleen slecht voor vrouwen maar ook voor mannen. Je kunt dit voorkomen door een hoge kwaliteit metalen bidon te kopen of verpakkingen van glas. Het kraanwater in Nederland behoort tot de schoonste van Europa en doen niet onder voor gebotteld bronwater. Zie blog over drinkwater) Gewoon een ouderwets glas water drinken uit de kraan is de beste optie en anders een fles van glas of hoog kwaliteit metaal.

2. Blikvoer

Veel blikken met voedsel bevatten een plastic beklede wand, waarin ook de BPA stoffen zitten. Door de hoge houdbaarheid kunnen deze blikken nog na maanden nog gebruikt worden en hoe langer je het bewaart, hoe meer plastiek deeltjes uitlekken in het voedsel.

3. Op balpennen of plastiek speelgoed kauwen of sabbelen is ook ongezond

Kleine kinderen en ook volwassenen hebben een natuurlijke neiging om ergens op te kauwden. Bij een potlood kan de verf daarvan leiden tot loodvergiftiging, maar bij plastiek krijg ke zo ongemerkt veel schadelijke plastics deeltjes bnen.

4. ftalaten in plastic

Ftalaten vormen een groep chemische stoffen en zitten in veel plastics. Het zijn weekmakers, ze zorgen ervoor dat plastic soepel en buigzaam is.

Ftalaten zitten in veel plastic/kunststofproducten. Het kan gaan om kinderspeelgoed, verpakkingen, nagellak, shampoo, plakband, vinyl vloeren, PVC, flexibele slangen, folies, regenkleding, kunstleder, stickers etc.

Weekmakers worden toegevoegd aan kunststoffen om deze meer flexibel te maken. Hierdoor worden de toepassingsmogelijkheden van deze kunststoffen enorm vergroot en komt met name ten goede aan de flexibiliteit. Ook weekmakers kunnen gedurende de gebruiksfase uit de kunststof migreren en overgaan in hun omgeving. Dit is waarom het zachte plastiek na van verloop van tijd ook hard kan worden en ook kunststoffen na verloop van tijd hun flexibiliteit verliezen. Deze stoffen komen namelijk langzaam vrij, waardoor de flexibiliteit afneemt. De weekmakers zijn ongezond en slecht voor het milieu. Het gevaar van weekmakers is dat ze in het vetweefsel van mensen en dieren komen. Van verschillende weekmakers is de aanwezigheid zelfs in voedselproducten als boter, kaas en babyvoeding terug gevonden. Er zijn langlopende controverses over de mogelijke toxiciteit van weekmakers. Het zou kanker kunnen veroorzaken en kan het hormoonverstorend werken. In het lichaam van mens en dier kunnen ze ophopen en schade toedichtten, maar ook als ze in het milieu komen, kunnen ze bij alles wat leeft schade aanrichten. Door het grootschalige gebruik zoals het geval in Nederland neemt ook de bewezen ophoping in dierlijk vetweefsel toe. Deze weekmakers kunnen ook een negatieve uitwerkingen hebben op de gezondheid van de mens en heeft geleid tot een groeiende bezorgdheid bij consumenten en overheid.

5. Bidons

Wielrenners en ook fietsers zijn er bekend mee, een plastiek bidon met water aan de fiets en onder het rijden kan je gewoon drinken. Als we het hebben over plastiek bidons dan hebben we het over weekmakers en plasticdeeltjes.

7. Jerrycans op de camping

Plastic kan je zelfs proeven! Drink maar eens ( oud) water uit een jerrycan en je proeft duidelijk de plasticdeeltjes die ‘uitgelekt’ zijn in het water. Deze plastiek deeltjes kunnen je gezondheid aantasten, maar ook voor weerstand verlies zorgen en zelfs vermoeidheid.

8. Plastic waterkokers

De eerste waterkokers waren allemaal van plastiek. Tegenwoordig zijn er ook waterkokers van glas en dit is zeker aan te raden omdat er hoge temperaturen mee gemoeid zijn. Ook kan je nog steeds gebruik maken van de nog oudere versie namelijk de ouderwetse metalen fluitketel. ( geen aluminium gebruiken).

9. Plastic kookgereedschap en de anti-aanbak laag van Tefal (is een merk naam) pannen.

In andere blogs had ik het al de anti-aanbaklaag in pannen. Deze is doorgaans gemaakt van teflon, een soort plastic. Het smeltpunt van teflon ligt op 327 graden, maar het materiaal verandert al van structuur vanaf 150 graden. Het is niet onwaarschijnlijk dat de teflon ( soort van plastiek materiaal) In de olie of voedsel of zelfs in de lucht komt. Maar zeker ook de beschadigende anti-aanbaklaag door verkeerd gebruik van een metalen spatel, kan deeltjes in het voedsel brengen. De plastiek spatel is ook gemaakt van Teflon en geven ook deeltjes af aan het voedsel. Het gebruik van Teflon is dus bij lage temperaturen 150 graden al niet meer safe. Een Thermolon pan is beter en de structuur verandert pas bij 450 graden. De thermolon-pan is ook duurzamer in verschillende opzichten: de levensduur is langer, en hij is milieuvriendelijker geproduceerd. Een pan van keramiek is zeker aan te raden en heeft zeker geen gevolgen voor de gezondheid.

10. Plastic verbranden

Kinderen of ouderen vinden het soms leuk om een vuurtje te stoken in de natuur of wat rommel te verbranden zoals plastiek op het haardvuur.
Als je een geen risico wilt lopen voor je gezondheid en voor het milieu, dan moet je dit zeker niet doen. Plastiek en geverfd hout zijn de grootste gevaren voor je zelf en je omgeving en het gaat via je longen zo je lichaam in tot je hersenen aan toe. De dampen van verbrand plastic en verf vormen zelfs een levensbedreigend giftige verzameling van gassen. Denk bijvoorbeeld aan dioxine, koolmonoxide en zoutzuurdampen.

Ook bij een woningbrand zijn de gassen nog gevaarlijker dan de brand zelf en dodelijk. Blijf bij zo’n brand laag bij de grond (bij rookontwikkeling is daar nog het meeste zuurstof) en maak dat je op handen en voeten wegkomt. Je kan in een no-time bedwelmd raken. Sluit deuren en ramen af om de brand te smoren! Leef je leven, leef bewust.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen