Allergische aandoeningen door bewerkt voedsel

Darmflora in onze darmen gezond zijn

Eerder is daar al een blog aan gewijd en verkeerde voeding of schadelijke stoffen kunnen de darmflora kapot maken waardoor voedingstoffen niet kunnen worden opgenomen. Onlangs hebben Franse professoren en pediaters in een publiek debat op de Franse tv er voor gewaarschuwd dat heel jonge kinderen al het slachtoffer worden van allerlei allergische aandoeningen. Dat aantal neemt schrikbarend toe.

Men verweet de voedingsindustrie

Geen rekening te houden met de natuur van het organisme. Ze conditioneren jonge ouders en kinderen tot gemakkelijke oplossingen. voeding uit het potje. Soms zitten daar al vier klontjes suiker in en andere dingen die de gezondheid kunnen schaden van het kleine schepsel. Maar met twee werkende ouders is er in het gezin te weinig tijd om op een treffelijke wijze zelf voor volwaardige voeding te zorgen en dus neemt men zijn toevlucht tot babyvoeding uit de rekken. De natuur stelt evenwel andere eisen en dus hoeft het niemand te verwonderen dat het immuunsysteem erg onder druk komt vanaf de prille leeftijd. De darmflora worden ziek onder invloed van te veel kleurstoffen, smaakversterkers, bewaarmiddelen en aroma’s. Het lichaam is daar niet voor gemaakt en de schepping heeft het niet voorzien dat er potjes aan de bomen groeien, wel wordt rijkelijk voorzien in vruchten, granen, groenten, noten en gewassen en wie zich volwaardig voedt, zal daarvoor beloond worden met een gezond darmstelsel en een sterk immuunsysteem.

Ons immuunsysteem

Heeft het van kindsbeen af zwaar te verduren. Onze voeding is onnatuurlijk, geraffineerd, onaangepast, bevat te weinig voedende bestanddelen en noodzakelijke stoffen. Daarom moeten we ook tegen allerlei problemen worden ingeënt. Men moet al over een sterk organisme beschikken om dat allemaal te verwerken. Dat komt omdat het darmstelsel niet gezond functioneert. Het is precies daar dat de immuniteit, een sterke weerstand wordt opgebouwd. Daarom moet het darmstelsel allereerst worden gesaneerd. Men weet al dat er iets hapert als men slecht verteert, als men voortdurend last heeft van winderigheid, bij aanhoudende diarree, of hardnekkige verstopping.

Gezonde eetgewoonten

Het probleem begint al bij onze eetgewoonten. Te veel mensen eten te snel, ze kauwen te weinig. De enzymen in het speeksel krijgen de tijd niet om voldoende in het voedsel opgenomen te worden. Op die manier gaat een groot deel van het voedsel verloren. In de darm is geen zuur meer aanwezig en het voedsel verrot. De darmslijmvliezen worden beschadigd en men krijgt een lekkende darm, het zogenaamde leakey gut syndroom. Daardoor komen uiteindelijk gifstoffen in de bloedsomloop. De lever krijgt het moeilijk, want dat is het centraal ontgiftingslaboratorium van het organisme en uiteindelijk krijgen de allergenen vrij spel. Vandaar dat in de natuurgeneeskunde altijd aangeraden wordt om traag te eten en zeer goed te kauwen. Daarbij moet het dieet bestaan uit elementen die alle noodzakelijke stoffen aanbrengen: vitamines, mineralen, oligo- elementen, vezels, eiwitten enz… Daarom volgende raadgevingen voor de opbouw van een sterk immuunsysteem en gezonde darmen.

• Vermijd zoveel mogelijk de E’s in het voedsel. Ze worden er enkel aan toegevoegd om het langer te bewaren en het mooier te presenteren, maar ze dragen eigenlijk niet bij tot een kwaliteitsverbetering die een gunstig effect heeft op de gezondheid.

• Bij het kookproces worden heel veel stoffen kapot gemaakt. Groenten en fruit moeten dan ook zoveel mogelijk rauw worden gegeten, want de voeding speelt een grote rol bij een sterk immuunsysteem en dus ook bij het ontstaan van allergie.

• Zo kan bij heel wat baby’s eczeem worden voorkomen als de moeders lang genoeg borstvoeding zouden geven. De toekomstige moeders zouden er ook al goed aan doen tijdens hun zwangerschap gezond te eten: veel groenten en fruit, vitamines als suppletie en daarbij foliumzuur, calcium, zink en vitamine E.

• Wees voorzichtig met verzadigd vet, maar geef de voorkeur aan onverzadigd vet zoals olijfolie en visolie, belangrijk vanwege de omega 3 vetzuren.

• Teunisbloemolie en enzymen zullen van de toekomstige moeders, gezonde moeders maken. Je kan als het ware een top 4 van vetzuren maken waarbij eerst visolie komt, dan lijnzaadolie, dan tarwekiemolie, daarna teunisbloemolie.

• Olijfolie is ook de ideale bakolie dat heeft de hoge leeftijd van de bevolking op Kreta wel bewezen.

• De lever is bij de meeste mensen gestoord ook bij allergiepatiënten. Vaak ligt de oorzaak daarvan al van bij de geboorte: verkeerde voeding. De lever van een baby is al belast van bij de geboorte. Alles wat we eten is soms tweemaal, soms driemaal gekookt, terwijl het ideaal is dat we het voedsel eten zoals de natuur het verschaft, in de mate van het mogelijke natuurlijk, want graan kan je niet rauw eten bijvoorbeeld. Maar fruit kan je best rauw gebruiken en groenten liefst nog krokant en voor een deel zeker rauw.

We verteren ook niet optimaal meer vanwege de stress

We eten terwijl we tv kijken, in de wagen, haastig op het bureau. Er is altijd spanning aanwezig en het ontstaan van bepaalde immuniteitsziekten is daar niet vreemd aan, ook allergie kan daarin een stimulerende factor vinden.

Voeding aanpassen

ook bij allergiepatiënten. Vaak ligt de oorzaak daarvan al van bij de geboorte: verkeerde voeding. De lever van een baby is al belast van bij de geboorte. Alles wat we eten is soms tweemaal, soms driemaal gekookt, terwijl het ideaal is dat we het voedsel eten zoals de natuur het verschaft, in de mate van het mogelijke natuurlijk, want graan kan je niet rauw eten bijvoorbeeld. Maar fruit kan je best rauw gebruiken en groenten liefst nog krokant en voor een deel zeker rauw. We verteren ook niet optimaal meer vanwege de stress. We eten terwijl we tv kijken, in de wagen, haastig op het bureau. Er is altijd spanning aanwezig en het ontstaan van bepaalde immuniteitsziekten is daar niet vreemd aan, ook allergie kan daarin een stimulerende factor vinden.

Voeding aanpassen

Een natuurarts uit Nederland vertelde ons: „Mijn grote raad is voeding aanpassen! Gezond eten is van vitaal belang, ook voor de immuniteit. Het is onmogelijk dat men voedsel koopt dat langer dan zes maanden en soms zelfs jaren kan bewaren. Daar is iets mee gebeurd! Mineralen zijn erg belangrijk voor de gezondheid. Mangaan is een belangrijk mineraal dat nuttig is

Voor allergiepatiënten

En dat best in oligotherapie kan worden gegeven. Ook moeten zoveel mogelijk toegevoegde suikers worden vermeden. Fructose waar in sommige reformwinkels zoveel goeds wordt van verteld en wordt aangeprezen is compleet uit den boze, het is verantwoordelijk voor zware leverziekten en oogziekten.

Darmen saneren

De darmen moeten in de eerste plaats worden gesaneerd door zo goed mogelijk te kauwen, traag te eten, en levende melkzuurbacteriën te gebruiken. De lever is ook zeer belangrijk bij een gestoorde immuniteit en bij allergie en zou meer aandacht moeten krijgen. Elke maatregel die erop gericht is de lever te detoxificeren is nuttig, daarvoor bestaan verschillende kruiden: boldo, artisjok, ytu, mariadistel, munt, enz… Een goed preparaat is bijvoorbeeld Cardubell. Probiotica gebruiken is nuttig om de darmflora te herstellen. Melkzuurbacteriën zoals in Lacteol en in Digesbiose zijn daarom bijzonder aan te bevelen.

Als de nieren ook minder goed zouden werken bevelen we ook solidago

Maïsstempel en beredruif aan. Bij oudere mensen met een gevestigde astmatische hoest, waarbij ademnood en slijmvorming optreden, is een mengeling van volgende essentiële oliën in thee met een puntje honing uitstekend: eucalyptus 2 druppels, bonenkruid 2 druppels, den 2 druppels, mirre 1 druppel. Langzaam opdrinken en dit tweemaal per dag. Ze hebben binnen de tien minuten al verlichting.”

Kruiden worden soms onderschat

Vooral bij ons, terwijl aan Franse universiteiten zoals in Montpellier het tot de gebruikelijke leerstof van artsen behoort. Zo is bonenkruid bijvoorbeeld een heel sterk middel dat in een aantal gevallen antibiotica kan vervangen. Uiteraard moet dit door een goed arts worden begeleid. Maar de conclusie is: zorg voor een goed ontgiftingssysteem, ondersteun de lever en de nieren en breng de darmflora weer in topconditie. Op die manier verwerf je een ijzersterke immuniteit.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Wesley van der Linde

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen