Alles over bestuiving bij fruitbomen

Bestuiving bij fruitbomen

Het bestuiven van een fruitboom is erg belangrijk. Zonder dat een normale fruitboom bestoven wordt, laat hij zijn bloesem vallen en gaat hij geen vruchten vormen. Er zijn ook zelfbestuivende bomen. Deze geven dan wel vrucht, maar altijd minder dan met kruisbestuiving.

Een bestuivende boom moet natuurlijk van de zelfde fruitsoort zijn (een appelboom wordt door een appelboom bestoven), en het liefste een ander ras die in de zelfde periode bloeit. De bestuivende boom mag tot 100m. van de fruitboom vandaan staan, kijk dus ook even in de tuin van de overburen.

Wat is bestuiving?

Bestuiving is het overbrengen van pollen (zaad) naar een stamper van een bloem waar dan bevruchting plaatsvindt. Deze bestuiving gebeurd bij fruitbomen ook door de wind, maar het belangrijkste deel gebeurd door insecten, waaronder bijen. Bij het zoeken naar nectar bezoeken ze vele bloemen en verspreiden zo stuifmeel.

Om veel vruchten aan een fruitboom te krijgen moeten veel bloemen bestoven worden. Sommige soorten bestuiven zichzelf en hebben geen bloeiende buurman nodig. Toch geven ook zelfbestuivers meer en grotere vruchten als ze ook door andere bomen worden bestoven.

Wie bestuift wie?

Appels bestuiven appels en peren bestuiven peren. Dat is duidelijk. Welke bomen bij welke horen, hangt daarnaast voornamelijk van de bloeiperiode af. De fruitbomen moeten gelijktijdig in bloei staan. Hierdoor hebben ze een overlappende periode waarin ze stuifmeel kunnen ontvangen van elkaar.

Sommige soorten bestuiven heel veel andere soorten, andere bestuiven slechts enkele soorten of alleen zichzelf.

Sierappels

Sierperen en sierkersen zijn ook zéér goede bestuivers. Ze geven gedurende een lange periode heel veel bloemen. Hierdoor kunnen ze gedurende lange tijd stuifmeel leveren voor de bevruchting van fruitbomen.

Dit is dan ook de reden waarom dit sierfruit in de professionele fruitteelt tussen de fruitbomen wordt geplant. In boomgaarden worden om de zoveel fruitbomen sierfruitbomen gezet, speciaal om de bestuiving te laten plaatsvinden.

Snoeien

is een belangrijke taak in de fruitteelt maar het is slechts een van de blankrijke taken. Een andere is de bemesting. Fruitbomen moeten produceren, ook in de ‘hobbyboomgaard’. En het liefst lang houdbaar fruit voortbrengen. Dit vraagt om een eigen bemesting. Door gebrek aan voedingselementen wordt het afweermechanisme van de boom sterk verzwakt. Hierdoor kunnen schimmels gemakkelijk in de boom doordringen. Ook afstervende takken zijn erg bevattelijk voor ziekten, schimmels en plagen, waardoor de boom verder verzwakt. Als een kersenboom veel blad laat vallen is waarschijnlijk voedingsgebrek de oorzaak.

Een humusrijke ‘levendige’ en goed verzorgde grond (structuur) houdt het water goed vast. Van een humusrijke grond profiteert ook het bodemleven de bodemstructuur wordt erdoor verbetert, ook zullen de planten meer weerstand tegen ziektes opbouwen en is het bevorderlijk voor de groei. Humus is het zwartbruine product dat niet verward moet worden met verse organische stof. Hoe humusrijker de grond hoe beter het water wordt vastgehouden. De voedingsstoffen krijgen de tijd om op te lossen en kunnen door de plantenwortels worden opgenomen. Op scrale grond, grond zonder voedingsstoffen, groeit de ooievaarsbek goed. Op zure grond groeit de Zuring goed dus kalk strooien.

Bemesten

Het voorjaar, februari – maart, is een geschikte periode om de fruitbomen te bemesten. Doorgaans is het voldoende om per boom een kruiwagen vol verteerde stalmest of compost te geven in een cirkel in de omgeving van de kroonprojectie om de boom, ruim om de stam doordat de haarwortels verder van de stam afliggen, zie de breedte van de kroon (Kroonprojectie). De mest of compost verteerd, waarbij fosfor, kali, stikstof en sporen elementen vrijkomen. Deze bouwstoffen zijn dan in de loop van het jaar volop beschikbaar voor de boom, waardoor die zich goed kan ontwikkelen en werkt de verteerde stalmest of compost op korte termijn als mulchlaag. Bij gebrek aan stalmest kun je ook kippenmest- of koemestkorrels gebruiken. Enkele kilogram per boom is voldoende. Strooi deze korrels rond februari. Gemaaid gras onder de fruitboom is geen probleem maar pas wel op voor muizen. Die vinden dit lekker warm vooral in de winter.

In de boomgaard vier keer per jaar het grasmaaien

op vier centimeter hoogte, en laten liggen geeft ook een aanzienlijk verbetering van de grondstructuur.

Als de kroon te breed is geworden

Door de leeftijd van de boom, kan men ook wel dieptebemesting toe passen. Daarvoor wordt rond de kroonprojectie op een onderlinge afstand van ongeveer 1 meter, met een grondboor, gaten geboord tot een diepte van 60cm. In deze gaten kun je een mengsel van compost en stalmest deponeren die langzaam vrijgegeven worden.

Alles over bestuiving bij fruitbomen

Houd in april tot juli de boomspiegel vrij door het verwijderen van begroeiing of door afdekking met mulch of compost over onkruid en gras. Doe dit de eerste 5 jaren, zodat de kruin flink kan groeien en de jonge boom zich tegen de groene concurrenten kan verzetten.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Wesley van der Linde

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen