Alles over biologisch boerenwormkruid

Boerenwormkruid

Kan gebruikt worden om vliegen en muggen te weren.
Boerenwormkruid komt van origine voor in heel Europa en een groot deel van Noord-Azië. De plant wordt 60 tot 120 centimeter hoog en kent gele bloemen. Vroeger werd boerenwormkruid bij keukendeuren geplant. De reden hiervoor is dat mieren niet van deze plant houden. Boerenwormkruid kon voorkomen dat mieren het huis in lopen. Boerenwormkruid is een plant die geneeskrachtige eigenschappen heeft. Het wordt van oudsher ingezet bij vlooien, luizen en ingewandswormen. Het is een plant met bijwerkingen; gebruik het daarom alleen onder toezicht van een fytotherapeut.

De bloem van het boerenwormkruid

Bevat een vluchtige olie en daar zit tot 70 percent gif in: tanaceton of betathujon. Daarnaast zitten er nog bitterstoffen in. In de natuur verweerd deze plant zich tegen schadelijke insecten die hem kunnen schaden en dat is ook de reden dat vliegen, muggen en zelfs vlooien met een grote boog deze plant meiden. Hang hem voor de ingang van je deur en de vliegen en muggen blijven niet lager je woning binnen vliegen op het moment dat de deur open gaat.

”Zelfs vlooien, mieren en muizen gaan op de loop van dit kruid.”

Hoe hou ik vervelende muggen op afstand?

Vroeger hingen de mensen een bos boerenwormkruid boven hun bed om de middeleeuwse muggen op veilige afstand te houden. De 21ste-eeuwse muggen willen dat wel eens een keertje vergeten, dat ze eigenlijk niks van boerenwormkruid willen weten…

Boerenwormkruid is vaak terug te vinden in wegbermen en perceelranden.
Vlooien. Boerenwormkruid in zijn kippenhok werd van oudheid gebruikt tegen vlooien in het kippen hok. Ook de poezen- en hondenmand kregen om dezelfde reden een portie boerenwormkruid.

Geneeskrachtige werking van boerenwormkruid

In de volksgeneeskunde was boerenwormkruid altijd al een middel voor de maag, nieren en blaas. Reuma en jicht werden ermee behandeld, maar ook wormen konden ermee worden verdreven. Boerenwormkruid stond in de Middeleeuwen bekend als één van de negen meest gebruikte kruiden om betoveringen te voorkomen.

Boerenwormkruid verdrijft wormen

De wormverdrijvende werking van boerenwormkruid is de belangrijkste medicinale eigenschap. Het is een zeer effectief middel, eigenlijk iets te effectief; het heeft bijwerkingen. Het wordt vandaag de dag nog maar zelden gebruikt om wormen mee te verdrijven. Er zit thujone in deze plant, in grote hoeveelheden en bovendien kunnen de percentages van plant tot plant verschillen.

Daarom is het niet gemakkelijk om boerenwormkruid als medicijn te gebruiken.
Vooral vroeger werd het ingezet bij:
– Ascaris of spoelworm,
– Oxyuren of aarsmaden.

Boerenwormkruid, goed voor de spijsvertering

Wanneer boerenwormkruid in pleine hoeveelheden wordt gebruikt, bijvoorbeeld twee gram, dan kan het een prachtig middel zijn om allerlei spijsverteringsgebreken mee op te lossen. Het is een bittermiddel en zoals vrijwel alle bittermiddelen is het goed voor de werking van de lever. Als de lever beter werkt, zal het hele spijsverteringsproces daar profijt van hebben. Boerenwormkruid is krampstillend, maagversterkend en windverdrijvend. Het is een fytotherapeutisch medicijn bij:

– Eetlustgebrek of anorexie,
– Meteorisme of opgezette buik,
– Buikkrampen,
– Migraine,
– Neuritis of zenuwontsteking.

Overige medicinale werkingen boerenwormkruid

De ontkrampende werking maakt van boerenwormkruid een emmenagoog; een menstruatiebevorderend middel. Het werd in de volksgeneeskunde altijd al gebruikt bij amenorrhee of uitblijvende menstruatie.

Het werd beschouwd als algemeen tonicum; daar zit op zich iets in omdat dit spijsverteringsversterkende kruid ervoor zorgt dat nutriënten efficiënter worden opgenomen.

Dosis en veiligheid

Er is een aantal manieren om deze geneesplant te gebruiken:
Thee of infuus: ´s morgens op de nuchtere maag twee gram bloeiende toppen zachtjes laten doorkoken op 200ml water en vervolgens opdrinken.
Kruidenpoeder twee tot vier gram toevoegen aan een vruchtenpuree of marmelade om de bittere smaak te maskeren.

Bij normaal gebruik, in de therapeutische dosis zoals hierboven is aangegeven is er geen bijwerking te verwachten. Het is echter zo dat de ene plant over meer thujone beschikt dan de andere. Om deze onvoorspelbaarheid en de risico´s die dat met zich mee brengt is het gebruik van boerenwormkruid vrijwel volledig verlaten. Etherische olie van boerenwormkruid moet nooit gebruikt worden op of in het lichaam. Thujone kan tot ernstige reactie leiden, met name voor het zenuwstelsel. Vroeger werd de etherische olie gebruikt om een abortus te forceren maar omdat het sterke bijwerkingen heeft wordt ook dat niet meer gedaan. Symptomen van overdosering van thujone zijn:

– Tanacetum vulgare
– Tanacetum vulgare
– Vomitus of braken,
– Pijnlijke maagdarmkrampen,
– Gastro-enteritis of maagdarmontsteking,
– Rood worden van het gezicht,
– Krampen,
– Bewusteloosheid,
– Moeilijke en versnelde ademhaling,
– Onregelmatige hartslag,
– Verwijde pupillen,
– Baarmoederbloedingen,
– Abortus,
– Nierbeschadiging met bloedingen,
– Leverbeschadiging.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Wesley van der Linde

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen