Alles over huisstofmijt en allergie in de slaapkamer

De huisstofmijt is een klein achtpotig spinachtig beestje. Hij is erg klein (0,3 mm), veel kleiner dan een vlooi, en daarmee niet met het blote oog zichtbaar. Als je hem sterk uitvergroot ziet, gruw je bijna van het idee dat je hele huis bomvol zit met deze lelijke beestjes. De huisstofmijt houdt van een vochtige en warme omgeving. De huisstofmijt voelt zich het prettigst in een vochtig tapijt, op beschimmelde muren, in je kussen, matras en in de knuffelbeesten van de kinderen. Hij ontwikkelt zich het best bij een luchtvochtigheid van 75-80% en een temperatuur van 25 graden. Huisstofmijten voeden zich voornamelijk met menselijke huidschilfers, maar ook pollen, bacteriën, schimmels en dierenharen staan op het menu. Voedsel is in onze huizen daarmee ruimschoots aanwezig. De ontwikkeling van het aantal huisstofmijten volgen een seizoensgebonden patroon. Het aantal diertjes is in de winter het laagst (door stoken het droogst in huis) en bereikt een maximum op het einde van de zomer en in de herfst.
Huisstofmijt en allergie

Mensen kunnen een allergie ontwikkelen voor de huisstofmijt. Deze allergie wordt in de meeste gevallen niet veroorzaakt door het beestje zelf, maar door een stofje (allergeen) in zijn uitwerpselen. Dit allergeen wordt geproduceerd in het darmkanaal van de huisstofmijt. Deze opgedroogde uitwerpselen met allergenen worden vervolgens door mensen ingeademd wat allerlei klachten kan veroorzaken. Veel voorkomende klachten zijn hoest, astma, eczeem, niezen en tranende ogen. Huisstofmijten bevinden zich graag in bed waardoor allergische reacties vaak ’s nachts het ergst zijn.

Aanvalsplan: schoonmaken en ventileren

Maar hoe kun je huisstofmijt nu op een natuurlijke manier bestrijden en verwijderen? Het volledig uitroeien van huisstofmijt is vaak niet mogelijk, maar ook niet nodig. Het is wel noodzakelijk om ze onder controle te houden om zo allerlei klachten te voorkomen. De aanvalsstrategie is het zoveel mogelijk voorkomen van stoffige (o.a. huidschilfers) en vochtige plekken in huis, Met name de combinatie van beide is funest.

Bij het schoonmaken is het verwijderen van stof het belangrijkst.
Probeer het aantal stofnesten zoveel mogelijk uit te roeien en maak schoon met een vochtige doek. Overweeg om oude materialen met een groot oppervlak eventueel te verwijderen omdat deze enorm veel mijten kunnen bevatten. Denk aan vloerbedekking, gordijnen en matrassen. Kies bij de aanschaf van vervangende producten voor gladde makkelijk te reinigen materialen.

Ventileren kamer

De hoeveelheid vocht verlaag je door regelmatig te ventileren. Dit kan door je raam op kierstand te zetten of door een ventilatierooster. Zet ook regelmatig het raam wijd open van de keuken, de badkamer en de slaapkamer. Probeer zoveel mogelijk je bas buiten te drogen of binnen met het raam open. Gebruik je een droger dan heeft een buitenafvoer de voorkeur.

Feiten over mijten

1. In elk matras bevinden zich enkele miljoenen huisstofmijten. Dat zijn blinde, achtpotige beestjes van hooguit een halve millimeter groot die zich voeden met menselijke huidschilfers.

2. Behalve eten zijn huisstofmijten vooral druk met poepen. Veel mensen zijn allergisch voor huisstofmijtpoep, dat hooguit enkele honderdsten van millimeters groot is.

3. Mijten doen ook volop aan seks in ons matras: een mijtvrouwtje krijgt 25 tot 30 nakomelingen. Een mijt wordt slechts enkele maanden oud, zodat ons matras ook is vergeven van de mijtenlijkjes.

4. Huisstofmijten houden van een warme (20-30 graden Celsius) en vochtige (70-80 procent) omgeving. Het helpt dus om je slaapkamer goed te ventileren. Overigens: wie niet allergisch is voor huisstofmijtpoep, merkt verder niks van de beestjes.

Tips op huisstofmijt te bestrijden
 • Pas bij voorkeur harde en afwasbare vloeren toe als natuursteen, tegels, parket of linoleum en vermijd zeker vast tapijt in de slaapkamer.
 • Ook in de knuffels van de kinderen gaat huismijt zitten. Als ze niet wasbaar zijn op tenminste 60°C, stop ze dan eens per week in een plastic zak en leg deze een nacht in de diepvries. Alle huisstofmijten zullen doodvriezen.
 • Was overgordijnen jaarlijks, vitrage het liefst wat vaker. Vermijd zware overgordijnen.
 • Zorg overdag voor veel natuurlijk licht in huis. Dus zoveel mogelijk de gordijnen open zodat het zonnetje lekker kan binnen schijnen.
 • Zorg voor een zo laag mogelijke luchtvochtigheid in huis. Sluit de badkamerdeur dus altijd.
 • Voer de grote schoonmaak weer in en reinig alle vertrekken van binnen en buiten tenminste twee keer per jaar.
 • Ventileren en nog eens ventileren, hoe vaker je dit doet, hoe droger de lucht en hoe minder huisstofmijten zullen overleven.
 • Gebruik tijdens het schoonmaken bij voorkeur een vochtige doek.
 • Gebruik voor muren, wanden en meubels zoveel mogelijk gladde materialen die gemakkelijk schoon te maken zijn. Bijvoorbeeld verf en behang wat met een vochtige doek afgenomen kan worden.
 • Het nut van speciale stofzuigers, luchtfilters en mijt dodende middelen is niet bewezen.
Extra tips voor de slaapkamer
 • Plaats geen planten in uw slaapkamer. Planten geven extra stofvorming.
 • Het liefst je slaapkamer zo weinig verwarmen in ieder geval geen temperaturen van boven de 22° C. Is het heel vochtig zet dan even de kachel aan en de ramen open zodat het vocht weg kan.
 • Hoe verleidelijk het soms ook is, laat de huisdieren niet toe in de slaapkamer. Leg ook geen kleding met dierenharen op de kamer. De dierlijke huid is namelijk de ideale voedingsbodem voor huismijten.
 • Gebruik voor je bed een allergeen dichte hoes. Dit is speciale mijtdichte hoes, die wel lucht en vocht doorlaat maar de huisstofmijt tegenhoudt. Of gebruik een molton matrasbeschermer die op 60°C graden gewassen kan worden.
 • Verschoon bedlinnen en nachtgoed regelmatig en was het op minstens 60°C.
 • Maak je bed nooit op! Je gelooft het niet maar het niet opmaken van je bed is het best. Door je bed opengeslagen te laten liggen kan de warmte eruit en het licht (zon) erin. Huisstofmijten haten de zon!
 • Het is een beetje saai maar probeer je slaapkamer zo leeg mogelijk te houden. Geen boeken, planten, speelgoed en knuffeldieren op de slaapkamer. Kies voor de kleine eventueel voor een paar knuffels die gewassen kunnen worden op 60°C.
 • De ideale vloer in de slaapkamer is linoleum of hout, probeer vloerbedekking of kleedjes te vermijden.
 • Het is verstandig om om de 10 jaar je matras te vervangen. Waarmee je naast het matras ook miljarden huismijten verwijdert.
 • Plaats de kleerkast het liefst buiten de slaapkamer. Een afzonderlijke kamer voor kleding is beter dan een kast in je slaapkamer.
 • Je verliest het meeste huidschilfers tijdens het uitkleden. Wissel dus niet van kleding in de slaapkamer maar bij voorkeur in de badkamer.
 • Lucht de slaapkamer iedere dag. Gooi op een zonnige winterdag de ramen ver open. De zon in combinatie met de vrieskou dood alle huismijten op een natuurlijke manier (in koude landen hebben ze daarom veel minder last van mijten). Lucht de kamer zeker in geval van dubbele beglazing. Want in dit geval blijft de binnenzijde van de ruit warm, waardoor de condensatie neerslaat op het textiel.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen