Alpaca’s zijn van nature vriendelijke en nieuwsgierige dieren die in tegenstelling tot lama’s zelden spugen. Het zijn kuddedieren, die sociaal met elkaar omgaan. Ze zijn aaibaar als ze goed tam zijn en houden (mits tam genoeg) ook wel van een ommetje lopen. Momenteel neemt het aantal alpaca’s en populariteit in Nederland toe. Dit heeft alles te maken, omdat ze er lief uitzien en niks geen kwaad doen. De grote zwarte ogen, met het wollige uiterlijk, maken de Alpaca een enorme grote levendige pluchen knuffel.
Alpaca’s zien er uit of ze gemakkelijk geknuffeld kunnen worden, maar houden niet van overtollige aanraking. Door geknuffel kunnen de beesten gestrest raken. Ook door ze mee te nemen naar evenementen, kunnen deze lieve beesten van slag raken. Het is beter om ze rustig te benaderen en ook zo rustig mogelijk te behandelen. De alpaca’s worden al voor duizenden jaren gehouden door de pre-Inca’s en worden tot op de dag van vandaag gewaardeerd vanwege de goede eigenschappen van de wol.
Er zijn twee soorten Alpaca’s
Huacayo en Suri. Het waren alleen de edelen in die tijd die kleding mochten dragen van deze Alpaca wol. De Leefomgeving van de Alpaca’s zijn inheems in de Peruaanse Andes, waar ze sinds de pre-Inca-culturen zijn gedomesticeerd. Er zijn naar schatting 3,5 tot 4 miljoen Alpaca’s in Zuid-Amerika 95% hiervan komt voornamelijk voor in de zuidelijke regio’s van Peru. Alpaca’s worden grootgebracht op een hoogte variërend van 3.500 tot meer dan 4.500 meter boven de zeespiegel. Waar ze van nature op één dag temperaturen van -20° C tot + 30° kunnen weerstaan en overleven op een speciaal dieet met een eiwitarm dieet van natuurlijk gras.
Alpaca’s zijn familie van de kameel en hebben een ‘grote familie’ Alpaca’s guanaco’s en vicuña’s zijn allemaal lama soorten en zijn vooral te zien in Peru, waar ze hoog op de berg wonen en gehouden worden door boeren voor hun vlees en wol. In andere buurlanden als Ecuador zijn deze lama’s en lama soorten veel minder te zien. De lama is de grootste van de familie van de lama familie. Ze staan hoog op de poten en hebben een vacht met lange haren. De kwaliteit van de wol is, nadat hij eenmaal een keer is geschoren van mindere kwaliteit. Ondanks de kameel van nature niet in Amerika voor komt kan een lama zelfs kruisen of ‘hybridiseren’ met de kameel. Een kruising tussen een lama en een kameel wordt cama genoemd. De lama, is 4.000 en 5.000 v.Chr.gedomesticeerd in Zuid-Amerikaans door de Inca’s. Zij hielden die dieren als lastdier, maar ook voor de wol, het vlees en de mest.
Alpaca
Alpaca’s worden vooral in Peru hoog in de bergen gehouden door boeren. Ze zijn wit, maar kunnen met lama’s gekruist worden en kunnen dan ook licht en donkerbruine kleurpatronen hebben. Ze worden ook wel gehouden op de hoogvlakten van Ecuador, Bolivia en Chili voor hun uitstekende wol dat van veel hogere kwaliteit is dan bijvoorbeeld schapenwol. Door kruising met de vicuña is de kwaliteit van de wol sterk verbeterd. Er zijn twee verschillende typen, welke alleen in de wol verschillen.
De Huacaya heeft een zachte licht krullende vacht en de Suri heeft lange dikke lokken. De Vicuña leven in het wilden lama achtige, zijn klein en lichtbruin. Ze zijn beschermd, omdat ze door de jacht bij de komst van de Spanjaarden bijna uitgestorven zijn. In 1825 werd het dier officieel beschermd door een wet van Simon Bolivar. Momenteel gaat het verhaal dat 1 kg Vicuña wol 700 dollar zou opleveren. Hierdoor wordt hij nog wel eens door stropers geschoten, zodat ze de wol eraf kunnen scheren. Ondanks er weinig controle op deze stroperij is, zijn de gevangenis straffen voor gepakte stropers hoog. Gelukkig zijn ze nu weer in grotere aantallen te zien.
Huisdier
Alpaca’ s worden steeds meer als huisdier gehouden binnen Europa. Eenmaal een Alpaca in de ogen gekeken en je smelt gewoon weg voor dit redelijk tamme dier. Ondanks Alpaca’s normaal op hoogte leven van 4000 meter, passen zich in Nederland goed aan. Ze kunnen tegen de meest barre weersomstandigheden, ook binnen Nederland. Wel is een schuilplaats als een schuur nodig, om deze dieren te houden. Het zijn sterke dieren die een temperatuur kunnen verdragen van -30 tot +40 graden Celsius. Alleen in het voorjaar mag het dier worden geschoren, omdat de vacht de lichaamstemperatuur reguleert. Ze leven in de natuur in groepen en voor het dier zijn welzijn, kan beter gekozen worden voor een twee of meer alpaca’s.
Alpaca’s houden het gras kort en zijn lieve huisdieren. Je kunt alpaca’s prima als huisdier houden en zijn een beetje te vergelijken met het houden van een schaap dat niet schuw is. Je kunt ze houden om de wol, maar ook om mee te fokken. Alpacawol is glad, waardoor deze niet prikt. Daarnaast is de wol vocht en temperatuur regulerend, waardoor je niet snel zweet en geen last krijgt van zweet luchtjes. Als gezelschap dier kun je kiezen voor twee vrouwtjes (merries) of twee gecastreerde mannetjes (ruinen). Wil je er mee fokken dan kies je voor merries die een zuivere bloedlijn hebben. Om voor het nageslacht te zorgen kun je een raszuivere dekhengst kopen, die apart in een weide moet worden gehouden. Om inteelt te voorkomen kun je deze ook vaak tijdelijk omruilen voor een hengst van een andere fokkers. Het is niet nodig om een dekhengst aan te schaffen, je kunt er ook voor kiezen om een dekhengst in te huren. Als je eenmaal kiest voor de fokkerij, kun je in het voorjaar en de zomer genieten van het rondrennen en springen van jonge alpacaatjes.
Marktplaats
Waar moet je op letten bij de aanschaf van een alpaca? Ook op Marktplaats staan genoeg alpaca’s te koop, maar wat is belangrijk om te weten bij de aanschaf van een alpaca. Om raszuiver alpaca’s te kopen, kun je kiezen voor een alpacafokker die erkend lid is van de alpacavereniging, AAB. Je kunt echter vaak al aan het uiterlijk en het gedrag zien of een alpaca gezond en tam genoeg is om te houden.
Wat is nodig om alpaca’s te houden?
Een weiland van minimaal 1000 vierkante meter met een schuurtje volstaat voor 2 alpaca’s. Wel moeten ze af en toe vers gras en water hebben en twee weilandjes is beter dan een. Alpaca’s zijn niet veeleisend, maar er zijn wel enkele punten waar rekening mee moet worden gehouden. Als weidemanagement, huisvesting en voeding correct zijn, zijn alpaca’s behoorlijk sterke dieren die niet snel ziek worden. Kies je voor een hengst dan zal deze altijd achter de vrouwtjes aan blijven jagen en moet de hengst apart gehouden worden of gecastreerd. Alpaca’s eten in de winter ook hooi en een speciaal samengestelde alpacabrok voorziet in een specifieke vitaminen en mineralenbehoefte.
Deze zaken kunnen best prijzig zijn en hoe meer weiland, hoe minder je van deze alpaca brok nodig is in de zomer en winter. Alpaca’s zijn sterk, maar om wormen te voorkomen is het wisselen van weiland belangrijk en mogelijk kun je op zijn tijd advies vragen van een dierenarts of fokker bij vragen. Alpaca’s dienen ieder voorjaar tussen half april en half juni geschoren te worden en er zijn schapenscheerders die ook weten hoe ze alpaca’s moeten scheren.