Amalaki; verjongend en goed voor de huid

Amalaki

Amalaki is een vrucht uit India, afkomstig van een boom met de wetenschappelijke naam Emblica officinalis of Phyllanthus emblica. Deze boom heeft een heilige status in India, omdat hij volgens de mythologie ontstaan is uit de liefde van de godinnen Lakshmi en Parvati voor de goden Vishnu en Shiva.

Verjongend, goed voor de huid

Veroudering betekent dat de lichaamsweefsels sneller afbreken dan dat het lichaam in staat is om nieuwe cellen op te bouwen. Amalaki bevat een groot aantal anti-oxidanten die celafbraak tegengaan en tegelijkertijd helpt de plant bij het herstellen van de weefsels, door versnelde en verbeterde opbouw van nieuwe cellen. Daarnaast is Amalaki een tonicum voor de huid en het haar. Amalaki heeft via het bloed en de lymfe een reinigende werking op het lichaam en dat heeft ook zijn uitwerking op de huid, die een mooie structuur en een stralende teint krijgt. Ook wordt het haar dik, sterk en gezond. In India wordt Amalaki dan ook van oudsher in cosmeticaproducten, zoals crèmes en shampoos, gebruikt.

Amalaki zorgt voor verjonging van de weefsels en vermindert hierdoor de veroudering van het lichaam.

Vrucht met veel vitamine C

Amalaki is ook een zeer belangrijke bron van Vitamine C (478mg/100mL). Door de aanwezigheid van calcium in de vrucht, fungeert het als een calciumascorbaat, zodat een hoge dosis Vitamine C kan worden ingenomen zonder dat het de pH-waarde van het lichaam verstoort. In de Ayurveda raadt men dan ook aan om Amalaki dagelijks te gebruiken. Er bestaan verschillende formules waarin Amalaki als hoofdbestanddeel is verwerkt, zoals Chyavan Prash. Dit kruidenmengsel werd al beschreven in de Asthanga Hrdayam, een van de oudste en belangrijkste geschriften van de Ayurveda.

De vrucht heeft alle smaken op zout na

Amalaki heeft een verkoelende werking en werkt laxerend, vochtafdrijvend en sterk toniserend. Amalaki is een krachtige weerstandsverhogende antioxidant mede door een verdubbeling van het aantal natuurlijke killercellen binnen 3 dagen en is effectief voor het bloed, de botten, de lever en het hart.

De gedroogde vruchten zijn nuttig bij bloedingen

De plant bouwt nieuwe weefsels op, versterkt ze, verhoogt het aantal rode bloedcellen en reguleert de bloedsuikerspiegel. De bloedsomloop wordt bevorderd door de synergetische werking van de bestanddelen van de Amalaki-vrucht met adrenaline. Omdat Amalaki zorgt voor een verbeterde opname van ijzer (Fe) uit de darm, is het zeer geschikt bij anemie (bloedarmoede).

Samengevat

Amalaki vertraagt het verouderingsproces, helpt bij maagproblemen en is ontstekingsremmend. Het voorkomt infecties, helpt bij het genezen van zweren en is koortswerend. Het stimuleert de eetlust en maakt de darmen schoon. Tevens wordt het gebruikt als laxeermiddel en tegen aambeien. Het poeder van de vruchten heeft haargroeibevorderende eigenschappen. Van oudsher wordt het poeder gebruikt om de hoofdhuid te reinigen en te voeden.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Pexels

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen