Antibiotica dood ook de goede bacteriën

Antibiotica hoort alleen gebruikt te worden bij ernstige ziektemakers alles medicijnen waarmee ziekmakende bacteriën in het lichaam kunnen worden gedood. Tegen virusinfecties of infecties  veroorzaakt door parasieten of schimmels werkt antibiotica echter niet. Maar bij bacteriële ziektes als: bloedvergiftiging, hersenvliesontsteking, longontsteking of een chlamydia-infectie werkt antibiotica wel. Ook bij infecties van het bot of de urinewegen zijn antibiotica nodig. Een huisarts of arts is echter wel heel terughoudend met het voorschrijven van antibiotica, omdat het bijwerkingen geeft en ook deels de goede bacteriën (in de darmen) dood. Ook is er gevaar van resistentie bij een te veel gebruik van dit medicijn, waardoor je de kans loopt dood te gaan, omdat de antibiotica niet meer aanslaat.

Artsen schrijven antibiotica toch nog te gemakkelijk voor

Uit onderzoek is naar voren gekomen dat huisartsen in 55 procent van de gevallen antibiotica al voorschrijven bij een simpele keelontsteking. Vaak omdat antibiotica snel resultaat boekt en vaak ook omdat de patiënt erop aandringt. Kippen en varkens krijgen ook preventief om ziektes te voorkomen en vooral om snel te kunnen groeien, te veel antibiotica. In beiden gevallen betekent dit een gevaar voor de volksgezondheid, omdat ziekmakende bacteriën resistent kunnen worden voor antibiotica. Artsen in ziekenhuizen maken dan ook tegenwoordig steeds vaker mee dat patiënten resistent zijn voor bepaalde soorten antibiotica en in het ergste geval dood gaan zonder dat ze er iets aan kunnen doen.

De vleesindustrie

In de veehouderij wordt veel antibiotica in het water en voer gedaan bij slachtdieren. Hierdoor kunnen de dieren sneller groeien (of wordt preventief gegeven om ziektes te voorkomen). Bij kleine kinderen kan dit leiden tot obesitas en kunnen nog meer gevaren voor kinderen en volwassen opleveren. Veehouders zelf die zijn ook een risicogroep omdat het vee drager kan zijn van resistente bacteriën. Dit komt antibiotica preventief gegeven wordt in de veehouderij en resistente bacteriën bij dit vee aanwezig kan zijn. Ook kan in bijvoorbeeld varkens of kippen vlees antibiotica zitten. Door consumptie van het vlees, kunnen de antibiotica in het lichaam van de mens komen. Antibiotica heeft veel bijwerkingen, maar kan ook de schadelijke bacteriën in het lichaam van de mens resistent maken. Het gevolg is dat patiënten die resistente bacteriën bij zich dragen, niet geholpen kunnen worden met antibiotica als het nodig is en dood gaan. Zo zijn er al veel multiresistente ziekteverwekkers als de MRSA- en ESBL-bacteriën, die resistentie hebben tegen antibiotica.

Een gezond lichaam heeft een natuurlijke weerstand tegen ziekteverwekkers.

Ons lichaam heeft een natuurlijke weerstand tegen ziekmakers. Zo zorgen de witte bloedcellen, dat ziekmakende stoffen, bacteriën, virussen en schimmels onschadelijk gemaakt worden. De witte bloedcellen die in het beenmerg aangemaakt worden, verplaatsen zich door het bloed en het lymfeweefsel door het gehele lichaam en vallen de schadelijke indringers aan en voeren ze ook af. Maar het lichaam heeft meer verdediging mechanisme. Zo kan het maagzuur bacteriën doden die in het voedsel zitten of het lichaam zuur aan maken, waardoor schimmelinfecties op de huid of vaginaal worden bestreden. Ook door lichaamseigen bacteriën kunnen ziekteverwekkende bacteriën worden gedood. Dit alles wordt het immuunsysteem genoemd en zorgt dat we voldoende weerstand kunnen bieden tegen ziekteverwekkers. Gezond leven is dus ook een preventief en het beste middel.

Waar is antibiotica van gemaakt

Antibiotica een geneesmiddel dat synthetisch wordt gemaakt. Niet alle antibiotica is hetzelfde en elke antibiotica is speciaal gemaakt om een bepaald ziektebeeld te kunnen bestrijden. Wel zijn er sterkere antibiotica die voor meerdere ziekte beelden gebruikt kunnen worden, maar die zijn krachtiger en hebben meer bijwerkingen. Antibiotica is slecht voor het milieu en kunnen bij het eten van vlees ook in het lichaam komen. Het grootste gevaar van antibiotica-resistentie blijft bij veelvuldige inname van antibiotica. Hierdoor kan de schadelijke bacteriën zich steeds beter aan passen en ongevoelig worden voor de antibiotica. Hierdoor kan het gebeuren patiënten die een resistente bacteriën bij zich dragen, dood gaan door een kleine bacteriële infectie.

Werking antibiotica wordt steeds minder

Dankzij antibiotica kunnen ze in ziekenhuizen orgaantransplantaties beter uitvoeren, kinderen veilig via een keizersnede geboren laten worden en kunnen ze kanker beter behandelen. Antibiotica is dus een oplossing voor veel ziekte beelden en de redding voor veel mensen. Toch is het tegenwoordig niet vanzelfsprekend dat antibiotica nog zijn werking kan doen, omdat er tegenwoordig een toenemende resistentie is onder de mensen. Naar schatting gaan er elk jaar zo’n 24.000 dood door resistentie in de Verenigde Staten en meer dan 25.000 in Europa. Dit zijn dus mensen die vaak door het vele gebruik van antibiotica resistent zijn geworden. Onder deze bijna 50.000 patiente die door de resistente bacterie elk jaar dood gaan, zijn o.a. patiënten met een longontsteking, maar ook met een klein ziektebeeld als een blaasontsteking. Door de ontwikkelde resistentie van de bacterie tegen antibiotica, staat de gezondheid van alle mensen in de wereld op het spel.

Het milieu

Een ander groot probleem is dat de chemische stof antibiotica niet verteerd en in het milieu terecht komt via de riolering. De drinkwaterzuiveringsmaatschappij heeft ook de grootste moeite om medicijnen uit water dat is bestemd voor drinkwater hiervan te ontdoen, naast andere geneesmiddelen en gifstoffen afkomstig van de landbouw.  Resistentie door antibiotica in drinkwater (hoe klein ook), ligt ook hier op de loer. Kleine hoeveelheden antibiotica kan ook hormonale processen of andere lichaamsprocessen verstoren in het lichaam en vandaar dat het gewoon niet in het drinkwater of in ons voedsel mag zitten. Ook het minder goed gezuiverde water dat via de riolering in rivieren komt, kan een schadelijke invloed hebben op het milieu. Vooral voor het dierlijk waterleven kan het een verstoring geven in het gedrag, maar ook beschadigingen geven aan bijvoorbeeld belangrijke organen.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen