Arganolie: natuurlijk en biologisch voor cosmetisch gebruik

Arganolie is natuurlijk en biologisch

In tegenstelling tot veel andere ingrediënten in beauty producten, 100% natuurlijk. Biologisch.website heeft al meerdere blogs geschreven over make cup of verzorgings- middelen waar soms schadelijke stoffen in zitten.

Gelukkig zijn er ook een aantal natuurlijke middelen die goed zijn voor je huid of haar en een daarvan is Arganolie die al in de 13 e eeuw door Berber vrouwen in Marokko wordt gebruikt en meestal Biologisch basis te verkrijgen is en dus in tegenstelling tot veel andere ingrediënten in beauty producten, 100% natuurlijk.

De Arganolie is afkomstig van de arganboom

Die de oudste boom ter wereld is en alleen voorkomt in het zuidwesten van Marokko. Daar maken de Berbers al eeuwen arganolie.

Argan olie

Is een bijzondere, zeldzame olie die afgelopen jaren steeds populairder wordt buiten Marokko. Tot 15 jaar geleden wist bijna niemand van het bestaan van dit wonderbaarlijke goedje.

Arganolie Marokkaans goud

De bijnaam ‘Marokkaans goud’ zegt veel over de eigenschappen van arganolie. Zijn zeldzame status heeft arganolie te danken aan het tijdrovende proces om de olie te winnen uit de vruchten van de argan boom en het schaarse bestaan van deze bomen.

Het woord ‘goud’ slaat niet alleen op de zeldzaamheid van arganolie, maar vooral op de bijzondere samenstelling en de reputatie huid en haar te verzorgen en te ondersteunen. Het bewijs van de wonderbaarlijke werking van arganolie is terug te vinden op de goud gebruinde huiden van de Berberfamilies die al eeuwen met liefde argan olie gebruiken!

De vruchten van de arganboom

Hebben veel weg van gele pruimen. Weer anderen vinden ze net grote olijven. Berbervrouwen nemen het oogsten en verwerken van de noten op zich. De noten worden niet uit de boom geplukt, maar van de grond geraapt. . De vrouwen kraken ze met grote, ronde stenen. In elke noot zitten pitten, die op gepelde amandelen lijken. De pitten worden uit de noot gehaald en, als ze voor cosmetisch gebruik zijn, geperst. Zijn ze bedoeld voor consumptie, dan worden ze voor ze geperst worden, eerst nog geroosterd. Doordat de noten die voor consumptie bedoeld zijn nog gebrand worden, komt er meer olie vrij dan bij noten voor cosmetisch gebruik. Voor de cosmetische olie zijn dan ook meer noten nodig om dezelfde hoeveelheid olie als bij olie voor consumptie te verkrijgen.

Arganolie is, tot slot, niet goedkoop

Het verkrijgen van de olie uit de noten is namelijk heel arbeidsintensief. Aan één boom groeit ongeveer 30 kilo aan vruchten. Die 30 kilo brengt in een seizoen 0,7 liter olie op, waar één Berbervrouw vijftien uur werk aan heeft. Wel is het zo dat de olie tegenwoordig mechanisch geperst wordt, wat aanzienlijk scheelt in tijd, maar de noot moet alsnog met de hand gekraakt worden. En daar zit het meeste werk in.

Produceren van arganolie in Marokko

In Marokko wordt de olie voornamelijk geoogst en geproduceerd in vrouwen collectieven. Zij werken in fair-trade organisaties. Deze organisaties zijn of door de betrokken vrouwen of door de Marokkaanse overheid opgezet. De Marokkaanse overheid geeft ook financiële steun aan individuen die dit product willen verbouwen.

Werking arganolie

Al vanaf de 13e eeuw wordt er geschreven over de bijzondere werking van arganolie. Sinds de jaren ’90 worden er ook werkelijk wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de samenstelling en werking van argan olie.
Zoals u hieronder leest is het vooral de combinatie van werkzame stoffen die arganolie zo effectief en vooral veelzijdig maakt!

Herstel de natuurlijke vochtbalans met arganolie

Arganolie helpt het natuurlijke vochtgehalte in de huid te balanceren, waardoor de olie te gebruiken is bij ieder huidtype. Daarnaast biedt arganolie een ideale ondersteuning tegen invloeden van buitenaf: arganolie voedt, ondersteunt en beschermt tegen kou en bijvoorbeeld tegen uitlaatgassen en nicotine. Dankzij zijn evenwichtige samenstelling is arganolie te gebruiken voor huid, haar, en nagels.

Argan olie bevat vitamine en caroteen

Vitamine E en caroteen, beide antioxidanten. Vitamine E is een krachtig antioxidant dat als eigenschap heeft de herstellende werking van de huid te ondersteunen en hierdoor ook huidveroudering vertraagt. De bovenste huidlaag bevat collageen en elastine; deze zorgen voor de structuur en veerkracht van de huid. Invloeden van buitenaf kunnen deze elementen beschadigen, denk bijvoorbeeld aan roken en weersinvloeden. Rimpelvorming of een onzuivere huid als gevolg. Antioxidanten in het algemeen beschermen de huid tegen deze invloeden, vitamine E is één van de krachtigste biologische antioxidanten. Argan olie zit hier vol mee!

Essentiële vetzuren van arganolie

die het lichaam niet zelf produceert, maar welke wel nodig zijn voor het lichaam om goed te kunnen functioneren. Deze vetzuren moeten dus van buitenaf in het lichaam terechtkomen, bijvoorbeeld door het in te nemen of op te smeren. Vetzuren in argan olie worden ‘essentieel’ genoemd, omdat er tijdens onderzoek is gebleken dat het lichaam deze zelf niet kan aanmaken uit andere vetzuren, terwijl het lichaam ze wel nodig heeft. Arganolie bevat veel essentiële vetzuren zoals bijvoorbeeld linolzuur (36,8%).

Arganolie ondersteunt bij huidproblemen

arganolie is zo bijzonder door zijn unieke samenstelling, en bewijst al eeuwen zijn verzorgende en helende kwaliteiten. De ondersteunende werking van argan olie bij de natuurlijke werking van de huid is onder andere te danken aan het koud persen van arganolie. Bij koud persen worden de pitten van de arganvrucht niet verwarmd, waardoor er zo min mogelijk voedingswaarden verloren gaan. Dit proces is echter wel een stuk kostbaarder dan warm persen, omdat er veel meer argan pitten nodig zijn voor het verkrijgen van dezelfde hoeveelheid argan olie. Daar heeft arganolie zijn bijnaam ‘Marokkaans goud’ aan te danken.

Arganolie biologisch

De leverancier van deze Argan Olie beschikt over het betrouwbare Ecocert F-32600 predicaat. Arganolie met Ecocert keurmerk bevat natuurlijke ingrediënten uit biologische teelt.

Daarnaast heeft Ecocert ook een Fair Trade programma, dat staat voor gegarandeerde minimumprijzen, ondersteuning van lokale producenten en duurzame landbouwpraktijken met biologische certificering. Bekijk ook het arganolie Certificaat van onze leverancier.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Pexels

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen