Nieuws VandaagNieuws Vandaag

Asielzoekers in noodopvang kosten miljoenen

De noodnachtopvang voor asielzoekers in Nederland kost miljoenen euro’s. Wat zijn de oorzaken, gevolgen en plannen om dit aan te pakken?

Noodopvang asielzoekers in Nederland

De noodnachtopvang voor asielzoekers in Nederland kost miljoenen euro’s, blijkt uit een analyse van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) door persbureau ANP. Per locatie kunnen de kosten enorm oplopen, zelfs als er niemand gebruik van maakt.

Hoge kosten noodopvang

Een locatie zoals die in Beilen kost het COA 7.000 euro per nacht zonder bewoners. Bij volledige bezetting, met tweehonderd mensen, stijgen de kosten naar 18.500 euro per nacht. Sinds december vorig jaar maakten gemiddeld 181 asielzoekers per nacht gebruik van de noodopvang, goed voor in totaal 60.000 overnachtingen.

Volgens Paula Lambeck, manager bij het COA, bestaat een groot deel van de kosten uit huur, catering, schoonmaak, sanitaire voorzieningen, busvervoer, beveiliging en extra personeel. Dit maakt de operatie bijzonder kostbaar.

Drukte in Ter Apel

Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel mogen maximaal 2.000 asielzoekers verblijven. Die limiet werd vorig jaar echter bijna dagelijks overschreden, waardoor noodopvanglocaties zoals Beilen, Stadskanaal en Nieuwe Pekela in beeld kwamen.

’s Avonds werden asielzoekers met bussen naar deze locaties gebracht om de volgende ochtend terug te keren naar Ter Apel. Sommigen verbleven meerdere nachten in de noodopvang, met een gemiddelde verblijfsduur van drie nachten, aldus het Rode Kruis.

Ook de noodopvang in augustus en oktober bleek onvoldoende. Extra spoedlocaties, zoals in Ugchelen, moesten worden geopend. Hoewel deze tijdelijk uitkomst boden, zijn ze volgens Lambeck nog duurder door de haast waarmee ze ingericht moesten worden.

Ernstige gevolgen voor asielzoekers

Verschillende organisaties uiten hun zorgen over de situatie. Vluchtelingenwerk benadrukt dat het constant verplaatsen van asielzoekers schadelijk is. Het ontbreken van privacy, rust en goede voorzieningen maakt de noodopvang ongeschikt, vooral voor kinderen en kwetsbare groepen.

Defence for Children waarschuwt dat deze instabiliteit ernstige gevolgen heeft voor gevluchte kinderen. Volgens de organisatie belemmert dit hun ontwikkeling en mentale gezondheid.

Reactie vanuit de overheid

Asielminister Faber erkent de problemen en legt de nadruk op het verminderen van de asielinstroom. Volgens haar is dat noodzakelijk om de druk op de opvang en de samenleving te verlichten. De minister werkt aan nieuwe plannen om de toestroom van asielzoekers beter te beheersen, maar details hierover zijn nog niet bekend.

Ondertussen blijft de situatie in de noodopvang locaties in Nederland een onderwerp van discussie. De hoge kosten en de impact op de asielzoekers zelf roepen vragen op over hoe Nederland het opvangbeleid in de toekomst beter kan organiseren.

Deel artikel

Laatste nieuws

Nieuws Vandaag
Nederland
half bewolkt
5.8 ° C
6.7 °
5.1 °
84 %
4.5kmh
62 %
di
6 °
wo
6 °
do
7 °
vr
9 °
za
12 °
Nieuws VandaagNieuws Vandaag