BRABANT – Voorjaarsnesten van Aziatische hoornaars duiken op in Brabant. Vroege bestrijding voorkomt overlast. Winterslaap en inzet van hoogwerkers.
Koninginnen ontwaken uit winterslaap
In Brabant ontwaken de eerste Aziatische hoornaars uit hun winterslaap. De koninginnen, die de winter hebben overleefd, beginnen direct aan de bouw van hun eerste voorjaarsnest. Deze nesten worden vaak laag bij de grond gebouwd, op beschutte plekken zoals onder dakranden, in schuurtjes of onder carports. De voorjaarsnesten zijn nog klein, lichtbruin en bolvormig – ongeveer zo groot als een pingpongbal of een kleine voetbal.
Kleine nesten, grote gevolgen
In april, mei en juni zijn deze nesten het best te vinden. Omdat ze dan nog compact zijn, is dit het moment om in te grijpen. Wacht je te lang, dan verhuist de kolonie naar een hoger gelegen plek en ontstaat er een zomernest, dat veel lastiger te verwijderen is. Zulke zomernesten kunnen de grootte van een skippybal bereiken en hangen vaak hoog in bomen. Voor de bestrijding zijn dan hoogwerkers nodig.
Zelf verwijderen of melden
Als je een voorjaarsnest van een Aziatische hoornaar aantreft in je tuin of schuur, kun je overwegen het zelf te verwijderen – maar dat is niet zonder risico. Alleen wanneer je zeker weet dat het nest nog in de beginfase is en enkel de koningin bevat, is het veilig genoeg om het zelf aan te pakken. Bioloog Aron Kuiper van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) waarschuwt: “Er zit altijd een risico aan. Ga nooit onvoorbereid aan de slag.”
Veiligheid staat voorop
Wie toch besluit zelf het nest te verwijderen, moet zich goed beschermen. Een volledig imkerpak is het meest veilig, maar ook met dikke kleding, een sjaal of das om de nek en een afgedekt gezicht kun je veel voorkomen. Draag geen korte mouwen of blote benen. De Aziatische hoornaar verdedigt haar nest fel. Een steek is pijnlijker dan die van een gewone wesp en kan zelfs gevaarlijk zijn.
Oude nesten zorgen voor verwarring
In bomen zijn soms al grote nesten zichtbaar. Die zijn vaak van het vorige jaar en leeg. Ze vormen in principe geen gevaar. In de herfst verlaten de koninginnen het zomernest om te overwinteren. Deze oude nesten worden niet hergebruikt, maar zorgen vaak wel voor verwarring. Mensen melden ze onterecht als nieuw, wat leidt tot overbodige meldingen.
Brabant zwaar getroffen
In Brabant worden steeds meer nesten gemeld. Alleen al in 2024 werden er 734 nesten ontdekt, waarvan er 517 zijn verwijderd. De bestrijding van zomernesten vraagt om hoogwerkers en speciale apparatuur. De provincie heeft twee professionele bestrijdingsdiensten aangesteld, maar door beperkte budgetten moeten keuzes worden gemaakt over welke nesten worden verwijderd.