Bacteriën en schimmels door de airco

Weerstand vermindering

krijg je bij slaapgebrek, stress en slechte voeding. Ook andere zaken kunnen een oorzaak zijn zoals medicatie of oververmoeidheid.

Wat is precies je weerstand?

‘In de volksmond wordt het begrip weerstand meestal gebruikt om de mate van bevattelijkheid voor infecties aan te duiden. Maar de weerstand is in feite een functie van ons afweersysteem. Dit systeem moet ons beschermen tegen bedreigingen van buitenaf zoals virussen en bacteriën. Het afweersysteem herkent lichaamsvreemde micro-organismen en is in het algemeen in staat deze op te ruimen.

Belangrijke onderdelen van de afweer zijn onder andere de witte bloedcellen, de lymfeklieren en de milt. De lymfeklieren kun je zien als soort van bewaakstations. Wanneer een onbekend micro-organisme passeert, reageert het lymfeklierstation door witte bloedcellen aan te maken. Bij bijvoorbeeld een keelontsteking dringen virussen of bacteriën het slijmvlies van de keel binnen. Als reactie zwellen de lymfeklieren in de hals op, omdat ze witte bloedcellen aanmaken.’

Verkeerde voeding

Bij langdurig gebruik van verkeerde voeding ( suiker, gifstoffen, te veel ongezonde eenzijdige voeding etc. ) Kan dit een belasting vormen voor je gezondheid. Je darmflora wordt verminderd maar ook het afweersysteem dat in je darmen zit. Je darmen vormen een open verbinding met de buitenwereld en daar start de strijd met de meeste gifstoffen en ziekteverwekkers uit ons eten. Je darmen zijn in feite je grootste immuunorgaan; 25 % van de immuun cellen bevinden zich in je darmen en zijn verantwoordelijk voor 50 % van de immuunreacties van je lichaam.

De bacteriebalans in de darmen

Heeft ook directe invloed op het functioneren van het immuunsysteem. De bacteriën in je darmwand vormen een natuurlijke barrière tegen indringers. Goede bacteriën geven een soort antibiotische stoffen af om virussen en slechte bacteriën te doden. Ook geven ze zuren af waarmee ze de PH verlagen tot een waarde van 4-5. Daar kunnen pathogene microben slecht in groeien. Een gezonde darmflora kan ook giftige stoffen uit ons eten neutraliseren. Ze absorberen bijvoorbeeld kankerverwekkende stoffen en maken ze inactief.

Het moderne dieet

Vol voorbewerkte producten doet het niet goed in onze darmen. Veel suiker en (bewerkte) koolhydraten vergroten het aantal schimmels (candida in het bijzonder) en bepaalde opportunistische bacteriën. Glutenbevattende granen hebben een negatief effect op de darmflora doordat ze de darmwand kapot maken. En een antibiotica kuur is helemaal verwoestend voor de bacterie-balans.

airco

Wat zijn de gevolgen van een verminderde weerstand?

‘Bij een verminderde weerstand krijgen micro-organismen de kans om zich verder te delen en te ontwikkelen. Hierdoor is de kans op het krijgen van infecties door micro-organismen groter. Ook is de kans dat de infecties een ernstig beloop hebben groter. Dit kan leiden tot bijvoorbeeld longontsteking en hersenvliesontsteking.’

Waarom is er zoveel aandacht voor de weerstand in de winter?

‘Dat heeft er waarschijnlijk vooral mee te maken dat in de winter de kans om een virus, bijvoorbeeld verkoudheid of griep, op te lopen groter is. Oorzaken hiervoor zijn.

  • Door de kou kunnen virussen langer overleven
  • De droge lucht en de kou kunnen een ongunstig effect hebben op het functioneren van het slijmvlies van de luchtwegen, waardoor bacteriën en virussen zich makkelijker in de luchtwegen kunnen nestelen
  • Tijdens de winter verblijven mensen dichter op elkaar waardoor er een overdracht van virussen en bacteriën is.
  • Afgesloten ruimtes met  warme en vochtige luchtcirculatie is een bron van virussen en bacteriën. Regelmatig luchten of ventileren van vochtige ruimtes is belangrijk.
Zijn er manieren om je weerstand te verhogen? Zo ja, welke?

‘Het is eigenlijk vrij simpel. Houd de algemeen bekende maatregelen in acht als rust, reinheid en regelmaat dus:

  • Goede voeding
  • Voldoende rust nemen
  • Hygiëne, vooral goed je handen wassen.
  • Beweging/sport
Drogist die beloven je weerstand te verhogen?

‘Voor zover We weten is bij deze middelen niet aangetoond dat ze effect hebben. In gezonde voeding zit in principe alles wat je nodig hebt. Het lichaam kan bovendien maar een maximale hoeveelheid vitaminen opnemen en de rest verdwijnt. Vitaminen kunnen zin hebben als iemand onvoldoende vitamines naar binnen krijgt door een slecht voedingspatroon. Ook is het nuttig bij mensen die wat extra”s kunnen gebruiken, zoals zwangere vrouwen, baby”s tot drie jaar, ouderen of mensen die bepaalde voeding niet eten.’ Het gerucht doet de ronde dat het slikken van veel Vitamine C je weerstand verhoogt. Is dit waar?

Nee, dit is in ieder geval niet aangetoond

Je kunt maar een bepaalde hoeveelheid vitamine C in je lichaam opnemen. Aan deze hoeveelheid zit je al snel met een normale voeding. Alles wat je extra neemt wordt weer uitgescheiden.’

Kun je weerstand tegen griep opbouwen?

‘Nee, want het influenzavirus verandert ieder jaar, waardoor het niet of minder goed door het afweersysteem wordt herkent. De mutatie van het griepvirus vindt veelal plaats in China. Daar zitten veel mensen, varkenshouders en vogels op elkaar. De snelle overdracht vergroot de kans op een foutje, dat leidt tot een mutatie in het virus. Deze mutatie passeert het Aziatische continent en wordt snel gesignaleerd waardoor een nieuw vaccin bijtijds klaar staat.

Tegen verkoudheid kun je overigens ook weinig weerstand opbouwen. Een groot aantal virussen kan verkoudheid geven. Je bouwt wel wat weerstand op, maar de kans dat je een onbekend virus treft is erg groot.’

Bacteriën en schimmels door de airco

In een airconditioner wordt warme lucht naar binnen gezogen en over een koude verdamper geleid. De warme lucht condenseert op de verdamper, waarna de gekoelde en ontvochtigde lucht naar buiten wordt geblazen. Filters zorgen ervoor dat pollen en andere verontreinigingen worden tegengehouden. Het wegvangen van pollen is een verademing voor mensen met hooikoorts.

Airco niet regelmatig worden onderhouden

Maar als de filters en de verdamper in de airco niet regelmatig worden onderhouden, krijgen niet alleen pollen maar ook bacteriën en schimmels er vrij spel. De luchtkwaliteit vermindert en uiteindelijk kan de airco een ziekmakend systeem worden. Daardoor kunnen mensen last krijgen van verkoudheid, keelpijn, een grieperig gevoel, geïrriteerde luchtwegen en tranende ogen. Mensen met astma kunnen te maken krijgen met verergering van hun klachten.

Te droog, te koud

Behalve achterstallig onderhoud kan ook een verkeerde instelling zorgen voor problemen met de gezondheid. Bij aircosystemen op kantoren kan de luchtvochtigheidsgraad meestal worden geregeld. De ideale luchtvochtigheidsgraad ligt tussen 45 en 60 procent. Is de lucht te droog, ruim onder de 40 procent, dan krijgen mensen last van geïrriteerde slijmvliezen en droge ogen.

Koud afgestelde airco

Een ander veelvoorkomend probleem is een te koud afgestelde airco. Uit onderzoek blijkt dat de binnentemperatuur maximaal 6 graden lager mag zijn dan de buitentemperatuur. De meeste mensen kunnen een groter temperatuurverschil niet verdragen. Dat komt door de plotselinge overgang van warm naar koud. Wie bij een buitentemperatuur van 30 graden licht bezweet een kantoorgebouw binnenloopt waar de airco op 20 graden staat, kan gemakkelijk verkouden worden.

Tegenwoordig beschikken veel auto’s over een airco

Regelmatig onderhoud voorkomt ook hier de groei van bacteriën en schimmels, maar het dure onderhoud aan de airco wordt vaak uitgesteld. Ze worden op een te koude stand gezet, waardoor het verschil met de buitentemperatuur te groot is. Een ander probleem is dat de airco meestal pas uitgaat als de motor wordt afgezet. De verdamper in de airco is dan nog nat, waardoor bacteriegroei wordt bevorderd. Wordt de airco later weer gebruikt, dan worden ongezonde stoffen in het interieur geblazen. Beter is het om de airco vijf minuten voor het einde van de rit al uit te zetten, zodat de verdamper kan opdrogen door de luchtstroom. Een vervuilde airco in de auto verraadt zichzelf meestal door een muffe lucht.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen