spot_imgspot_img

Baliënhoek eerst gesloopt, daarna weer opgebouwd

In Breda komt in de wijk Doornbos een nieuwbouwproject. Het al bestaande gebouw moet plaatsmaken voor een nieuw pand.

Huidige Baliënhoek

Het oude gebouw aan de baliëndijk heeft de passende naam Baliënhoek gekregen. In 1973 moest het grote grasveld plaats maken voor nieuwe woonruimtes. Het gebouw heeft zes verdiepingen en is een herkenningspunt in Doornbos.

Vernieuwing niet mogelijk

Het huidige gebouw zal volledig weggehaald worden. Het pand is nu bijna 50 jaar oud en volgens de woningcorporatie heeft opknappen geen zin. Het pand is verouderd en daar moet wat aan gedaan worden. Opknappen zou een mogelijkheid zijn maar dit blijkt op lange termijn niet praktisch. Niet alleen de verbetering en vernieuwing kost veel geld, ook moeten er aanpassingen gedaan worden voor een energiezuinig gebouw.

Meer woonruimtes

Omdat het aanpakken van het al bestaande complex geen optie is, zijn er plannen voor een nieuw pand. Momenteel bevat het complex 58 woningen. De nieuwbouw zal energiezuinig worden en meer woningen bieden. Het is nog onduidelijk hoeveel. Dit hangt af van de verdiepingen die het gebouw krijgt. Wel is het de bedoeling om tientallen extra woningen te bouwen.

De huidige appartementen zijn huurwoningen. In het nieuwe plan zal dit ook weer de situatie worden. De bedoeling is dat het complex weer grotendeels uit sociale huurwoningen zal bestaan.

Huidige bewoners

Begin februari zijn de huidige bewoners op de hoogte gesteld. Het nieuws bracht gemixte gevoelens met zich mee. Voor sommige bewoners kwam deze verandering erg uit het niets. Toch zijn er ook mensen blij mee. Het is een nieuwe kans. Zowel om te verhuizen naar een andere plek, of om in het nieuwe complex in te trekken.

Toekomst

De bewoners hebben in ieder geval nog even de tijd. De woningcorporatie Alwel heeft nog geen concrete plannen. Alles moet eerst nog tot in de puntjes uit gedacht worden. Vervolgens zal er ook nog toestemming nodig zijn. Voor nu is het plan om in 2025 met het project te beginnen. In deze fase zal er gesloopt worden, zodat uiteindelijk in het najaar van 2027 de bouw van start kan gaan.

Meer over

Net binnen

spot_imgspot_img
Nederland
bewolkt
9.3 ° C
10.1 °
8.3 °
89 %
6kmh
97 %
wo
10 °
do
12 °
vr
7 °
za
7 °
zo
6 °
spot_imgspot_img