spot_imgspot_img

Begrazing van natuurgebieden met schapen

Groen in de stad is iets waar we met z’n allen achter staan. Het onderhouden van de groene perkjes, parken en gebieden is niet altijd even makkelijk. Daarom kijken we naar natuurgebieden voor een oplossing waar schapen, geiten en zelfs koeien worden ingezet om het gras kortgewiekt te houden.

Heide kan niet bestaan zonder schapen

Een van de plekken in Nederland waar schapen vrij rondlopen en gebruikt worden om de natuur op een natuurlijke manier in toom te houden is de Nederlandse heide. In de Utrechtse heide bijvoorbeeld gebruikt men schapen om het onkruid tussen de heide uit te eten zodat de mooie heidestruikjes makkelijker groeien. Daarnaast eten de schapen ook de scheuten van jonge bomen op waardoor de heide landschappen zonder al te veel moeite onveranderd blijven. Met andere woorden: zonder de natuurlijke begrazing zou de heide, zoals wij die nu kennen, geen lang leven beschoren zijn.

Daarnaast zorgen de uitwerpselen van de kudde schapen voor een gezondere ondergrond en een grotere biodiversiteit. De uitwerpselen trekken insecten aan die op hun beurt waardevol voedsel vormen voor vogels en andere dieren.

Meer biodiversiteit met schapen in de stad

Het model van schapen als natuurlijke grasmaaiers kan niet enkel in de heide gebruikt worden maar ook in de stad. In de stad heb je namelijk heel wat parken, groene gebieden, bermen en pleintjes. Deze plekken kunnen erg makkelijk door schapen begrazen worden. In Frankrijk bijvoorbeeld gebruikt men schapen en geiten om de groene bermen van kastelen, stedelijke bezienswaardigheden en zelfs snelwegen af te grazen.

Net zoals schapen voor een grotere biodiversiteit zorgen op de heide, kunnen schapen ook in de stad een impact hebben op de knaagdieren, insecten en vogelsoorten. Daarnaast zal men door schapen in te zetten ook minder of geen schadelijke producten mogen gebruiken om onkruid of bepaalde insecten tegen te gaan. Ook is het niet altijd even makkelijk om het gras in de stad te maaien – denk maar aan gras op dijken of aan historische panden en attracties. Hier kunnen schapen onder leiding van een professionele schapenhouder voor een goed alternatief zorgen.

Begrazing van natuurgebieden met schapen

Ook in natuurgebieden houdt men van begrazing door schapen als een duurzaam en natuurvriendelijk alternatief voor luide en vervuilende grasmaaiers. Daarnaast zorgt begrazing door schapen ook voor een mooi bloemenbestand in de grasrijke gebieden van de natuurgebieden. Op hun beurt zullen deze wilde bloemen dan weer insecten zoals bijen en vlinders aantrekken die dan zo de biodiversiteit in het natuurgebied positief zullen beïnvloeden.

Schapen zijn een klimaatbewuste en milieuvriendelijke grasmaaier

Zoals we hierboven reeds hebben aangehaald zijn schapen op zich een erg klimaatbewust en milieuvriendelijk alternatief voor de grasmaaier. Maar al te vaak lopen grasmaaiers die dijken, parken en pleinen maaien op een vervuilende soort benzine. Daarnaast maken die dingen ook heel wat herrie.

Na enkele projecten in steden zoals Delft en Nijkerke bleek ook dat de buurtbewoners wel iets zagen in dit project. Hoewel men allereerst bang was dat de schapen ook bloemen in de voortuin zouden lusten bleek de schade aangebracht door de schapen erg beperkt of onbestaand. Het project kreeg dan ook groen licht waardoor professionele schapenherders nu ook naar andere wijken en steden trekken met hun kudde.

Lekker wandelen tussen de dieren in het natuurgebied

Naast het feit dat schapen de heide en natuurgebieden op een milieuvriendelijke manier begrazen en van onkruid ontdoen, is het natuurlijk ook erg leuk om lekker door de loslopende kuddes schapen te lopen. In natuurgebied de Maashorst bijvoorbeeld kan je lekker kuieren terwijl je naar Europese Bizons kijkt of de Exmoor Pony’s bewondert.

Deze dieren beïnvloeden op hun beurt niet enkel de biodiversiteit in het natuurgebied op een goede en positieve manier, ze trekken ook heel wat toeristen en wandelaars aan. Het is namelijk erg tof om met de hele familie te wandelen of picknicken tussen de dieren in een goed onderhouden en mooi Nederlands natuurgebied!

Ook Schotse Hooglanders, koeien en geiten als grasmaaier

Niet enkel schapen worden de dag van vandaag ingezet als milieuvriendelijke grasmaaiers, ook Schotse Hooglanders, koeien, geiten en zelfs paarden kunnen helpen natuurgebieden en parken op een duurzame manier te onderhouden.

In The New Forest National Park in het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld, gebruikt men grazende paarden, koeien en ezels om de heide en de bosrijke gebieden in toom te houden. Tijdens de herfst en het begin van de winter stuurt men varkens het natuurgebied in gezien de zeugen en hun biggetjes de eikels opeten die erg giftig zijn voor de paarden. Wie weet zien we ook in Nederland binnenkort een heleboel koeien, paarden, schapen, geiten en zelfs varkens in onze natuurgebieden, onze parken of op de dijken grazen.

Meer over

Net binnen

spot_imgspot_img
Nederland
lichte regen
8.9 ° C
9.5 °
8 °
91 %
9.2kmh
100 %
wo
9 °
do
13 °
vr
7 °
za
7 °
zo
9 °
spot_imgspot_img