spot_imgspot_img

Stappenplan behang verwijderen: van afstomen tot afschrapen

Verhuizen naar een nieuwe woning of simpelweg behoefte aan een frisse uitstraling in je huidige huis? Grote kans dat het bestaande behang niet helemaal aan uw verwachtingen voldoet. Of het nu gaat om verouderd, geverfd behang of behang dat eenvoudigweg niet meer bij je past, het verwijderen ervan kan een behoorlijke klus lijken. Maar geen zorgen, met de juiste technieken en gereedschappen is deze klus prima te overzien.

Behang afhalen met afweekmiddel en stoom

Behang afhalen wordt vaak gedaan met behulp van een afstoomapparaat of door het gebruik van een afweekmiddel. Deze methodes verzachten de lijm, waardoor het behang gemakkelijker loskomt van de muur. Een behangschraper kan vervolgens worden gebruikt om het behang zachtjes af te schrapen. Werk altijd van boven naar beneden en wees voorzichtig bij gipsplaten om beschadigingen te voorkomen. Het is ook aan te raden om kleine, beheersbare secties tegelijk te behandelen. Dit zorgt ervoor dat het afweekmiddel of de stoom effectief kan inwerken zonder dat het behang uitdroogt. Zo heeft u minder kans op schade aan de onderliggende muur en wordt de resten goed verwijderd.

Lijmresten en geverfd behang verwijderen

Na het verwijderen van het behang kunnen er nog steeds lijmresten achterblijven. Een natte spons, eventueel in combinatie met een mild afwasmiddel, kan wonderen doen. Voor geverfd behang, waar water en stoom niet heel nuttig zijn, kan een plamuurmes plus schuurpapier nodig zijn. Hiermee wordt door de verflaag heen gebroken en is het behang gemakkelijker te verwijderen.

Tips bij schimmel, glasvezel en vinyl

Schimmel op behang vereist een zorgvuldige aanpak om gezondheidsrisico’s te vermijden. Een mengsel van water en bleek kan helpen om schimmel te doden voordat het behang wordt verwijderd. Glasvezel- en vinylbehang hebben hun eigen uitdagingen. Deze materialen zijn vaak resistenter tegen water en afweekmiddelen. Hier kan schuren met een schuurmachine of de inzet van een elektrische behangperforator nodig zijn. Het is ook verstandig om na het verwijderen van het behang, vooral in geval van schimmel, de muur te behandelen met een antimicrobiële primer om toekomstige schimmelgroei te voorkomen. Hierbij wordt speciaal gelet op de ventilatie van de ruimte om een droge en gezonde leefomgeving te bevorderen.

Behang verwijderen en opnieuw behangen

Na het verwijderen van het oude behang en het zorgvuldig schoonmaken van de muur om alle lijmresten te verwijderen, is de volgende stap eventuele gaten of scheuren te repareren. Gebruik hiervoor geschikt vulmiddel om de ondergrond zo vlak mogelijk te maken. Het is ook aan te raden om de muur licht op te schuren en te gronden, wat de hechting van het nieuwe behang zal verbeteren en zorgt voor een vlekkeloze afwerking.

Een natte spons, maar niet te nat

Een veelvoorkomende fout bij het verwijderen van behang is het gebruik van te veel water of andere vloeistof. Dit gebeurt vooral bij muren die niet goed zijn afgedicht of gemaakt zijn van materialen die gevoelig zijn voor waterschade, zoals gipsplaten. Overmatig water kan leiden tot problemen zoals vochtigheid achter de muren, beschadiging van het oppervlak of zelfs schimmelgroei. Beperk het toepassen van overvloedig water door een natte spons of sprayfles te gebruiken. Geef het water (of andere vloeistof) tijd om in te werken en ventileer de ruimte goed voor snelle droging.

Behang verwijderen

Het verwijderen van behang hoeft niet het frustrerende werkje te zijn die het soms lijkt te zijn. Met de juiste aanpak en het gebruik van enkele eenvoudige technieken, kunt u het oude behang handig verwijderen. Of u nu te maken heeft met geverfd behang, hardnekkige lijmresten, schimmel of de uitdagingen van glasvezel- en vinylbehang, een zorgvuldige voorbereiding is het halve werk. Het juiste gebruik van materialen en gereedschappen en een vleugje geduld, zijn de ingrediënten om een klus als deze aan te pakken. Door deze stappen te volgen, kunt u zorgen voor een gladde en schone ondergrond. Dit is de perfecte basis voor het aanbrengen van nieuw behang. Uw woning verandert weer in een plek waar u zich thuis kunt voelen.

Deel artikel

Meer over

Net binnen

Nieuws Vandaag
Nederland
bewolkt
17.5 ° C
19.5 °
16.7 °
87 %
6.5kmh
98 %
di
17 °
wo
21 °
do
24 °
vr
27 °
za
27 °
spot_imgspot_img