België en Nederland gif kampioenen van Europa

Groente van de markt, groenteboer of supermarkt zitten soms vol met pesticiden. Je kunt ervoor kiezen om biologisch te eten maar dat is duur. Gelukkig zijn er een aantal groente- en fruitsoorten die nauwelijks landbouwgif bevatten. Dat komt omdat de schil dik en stevig is zodat pesticiden geen kans krijgen binnen te dringen of omdat er niet zoveel pesticiden gebruikt worden. 10 mogelijkheden om gif binnen te krijgen!

1. Fruit wordt bespoten

Wanneer je een mandarijn of banaan pelt, krijg je ongetwijfeld gifstoffen aan je handen. Deze stoffen dringen door de huid het lichaam binnen. Sommige mensen krijgen er eczeem van. Anderen slaan de gifstoffen op waardoor na verloop van tien of twintig jaar kanker kan ontstaan. Daarom is het beter om biologisch te eten en om je handen te wassen na het schillen van bespoten fruit, hoewel je daarmee niet alles eraf krijgt.

2. Pesticiden kruipen vaak door de schil heen

Groente en fruit met een dunne of geen schil zoals aardbeien, courgettes, aubergine, tomaat en peer zijn gevoelig voor pesticiden. Schillen helpt weinig; de stoffen dringen door de schil heen. Het is vreemd dat het gewoon te koop is. Wetenschappers weten dat pesticiden kanker veroorzaken. Voor fruit zoals mandarijnen geldt dat er gif op de buitenkant zit wat op je handen komt als je een mandarijn pelt. Daarna kan het op alles komen wat je opeet, ook de mandarijnpartjes. Het kan via de huid zelf in het lichaam komen.

3. Medicijnen

In medicijnen zitten allerlei gifstoffen. Wie wel eens een bijsluiter leest ziet dat een medicijn bijwerkingen met zich mee brengt. Probeer een ziekte te voorkomen want als je eenmaal een medicijn gaat slikken, is de kans groot dat je erna een andere ziekte krijgt waartegen je andere medicijnen moet slikken die ook bijwerkingen hebben. Zo blijf je je lichaam vol met gif stouwen.

4. Autorijden is ongezond

Fijn betekent heel erg klein. Onzichtbaar klein stof dwarrelt door de lucht. De uitstoot van de luchtvaart, industrie, diesel- en benzinemotoren zijn verantwoordelijk voor fijnstof. Naast een snelweg is vooral fijnstof. Wanneer je woont naast een snelweg, is dat niet gezond. Het is helemaal niet gezond om op de autoweg zelf te zijn! Autorijden is ongezond aangezien je het fijnstof van je voorganger inademt. Een autorijder krijgt meer fijnstof binnen als een fietser. Voor de gezondheid zou het beter zijn als iedereen een elektrische auto koop koopt (kassa!).

5. Koeien en dioxine

De effecten van fijnstof uit de industrie en luchtvaart dwarrelen op Nederland neer. Iedereen weet dat Nederland bezaaid is met snelwegen. Daarnaast liggen weilanden en landerijen waarop melkkoeien staan. Daarom zit in de melk van iedere Nederlandse koe dioxine, een bijzonder giftige stof. Wetenschappers zeggen dat er weinig dioxine in melk in zit. Dat betekent dat je niet gelijk omvalt als je melk drinkt; je doet er jaren over! Voor dioxine geldt dat het een oorzaak van kanker is, alleen kan niemand precies aanwijzen dat het door melk komt. Een eenvoudig wetenschappelijk onderzoek waarbij 30 jaar lang wordt nagegaan wat de invloeden zijn van melk drinken op het krijgen van kanker wordt niet uitgevoerd. Stel je voor dat inderdaad overduidelijk zou blijken dat mensen van melk, kaas, yoghurt en vla kanker krijgen. Dan stort de hele Nederlandse zuivelindustrie ineen. Maar dioxine is niet het enige gif wat in melk zit. Er zitten ook groeihormonen in die bij de mens worden gebruikt als antibiotica. Lekker hoor, zo´n glaasje melk.

6. Landbouw rond Schiphol

Rond Schiphol liggen landbouwgebieden waar allerlei soorten groenten worden verbouwd. Deze liggen pal onder de aanvliegroutes. Wanneer er tientallen vliegtuigen per dag of een veldje wortelen, aardappelen of uien vliegt dan is je hutspot behoorlijk voorzien van chemische stoffen uit vliegtuigmotoren.

7. Afwasmiddel eten

De meeste mensen wassen ma het eten af. Zelden spoelen mensen de vaat af na het wassen. Zeep krijg je er niet geheel af met afdrogen. Dat betekent dat wanneer je de volgende keer iets op je bord doet je zeepresten opeet. Eet smakelijk! Glazen willen we wel afspoelen, maar stenen kopjes niet. Het is onbegrijpelijk dat mensen zich niet realiseren dat je koffie met afwasmiddel opdrinkt. O.K., het is een klein beetje, maar het gaat om de opeenhoping van gifstoffen in je lichaam. Gifstoffen blijven jaren in het lichaam zitten. Wanneer je dagelijks drinkt uit en eet van servies waar resten afwasmiddel in zitten, kun je uiteindelijk op jaarbasis veel van deze stoffen innemen.

8. Allesreiniger

Wanneer we het huis schoonmaken komen we vaak in aanraking met allerlei soorten zeep. Deze zeep kan via de huid het lichaam binnendringen. Het is niet onverstandig om te voorkomen dat je een doekje met blote handen aanraakt. Gebruik handschoenen. Wring een dweil niet met je blote handen uit, dat is sowieso vies door het vuil en door de zeep in het water. Gebruik het liefst groene zeep of azijn. Dat zijn vrij pure stoffen. Azijn is zelfs min of meer goed voor je handen. Het verdient aanbeveling om ramen te wassen met azijn en niet met afwasmiddel of spiritus, wat sommigen doen.

9. Zelf onkruidverdelger gebruiken

Mensen met groene vingers houden ervan om in de tuin te werken en met plantjes bezig te zijn. Dat heeft voor sommigen risico´s. Mensen gebruiken onkruidverdelgers die flink verstuiven waardoor je het inademt. Vervolgens wroet men in de aarde of pakt men de dode planten vast. Je moet realistisch zijn: als je gif op je planten spuit en je raakt ze daarna aan, komt dat gif op jouw hand. Dan kan het weer via de huid het lichaam binnen treden. Honden en katten rennen graag door een tuin en krijgen het gif op hun haren. Ze zullen er weing last van hebben maar jij aait ze. Het is een klein risico maar het is zoveel eenvoudiger om in de eigen tuin geen onkruidverdelgers te gebruiken. Neem gewoon een paar bodembedekkende planten waardoor het onkruid geen kans krijgt.

10. Beits en verf

Wanneer je net hebt geschilderd, ruikt het hele huis naar verf. Dit is een ongezonde lucht! Beter is het om alle ramen open te doen en de eerste dagen niet in de kamer te komen waar geverfd is. Een tweede manier om door middel van verf chemicaliën binnen te krijgen is tijdens het schilderen. Wanneer je geen handschoenen gebruikt en je schildert een muur of plafond, komt ongetwijfeld verf op je handen, je gezicht en in je haar. Uiteindelijk droogt het op. Het is een ongezonde stof. Niet voor niets gaan schilders dood aan longziekte door de inademing van verfstoffen. Het is iets minder giftig geworden omdat bijna geen een schilder de 70 haalde en de overheid enkele maatregelen heeft genomen, maar toch is verf nog steeds een ongezonde stof.

Gif hoopt op in het lichaam

Het is waar dat wanneer je iets van deze stoffen binnen krijgt het weinig is. Het probleem zit hem erin dat de stoffen in je lichaam ophopen. Het lichaam kapselt een gifstof het liefst in vetcellen zodat het geen schade kan aanrichten aan organen en ingewanden. Op een gegeven moment kun je teveel binnen krijgen van een gifstof waardoor het lichaam niet meer in staat is de stof in te kapselen. Het grote gevaar zit hem erin dat je dagelijks minieme hoeveelheden gifstoffen binnen krijgt. In dit artikel staan nog niet eens alle schadelijke cosmeticaproducten vermeld die je huid binnen dringen. Fluoride is een giftige stof die door tanden te poetsen gewoon in je bloedbaan terecht komt.

België en Nederland kampioenen van Europa

In België en Nederland zijn Europees koploper in pesticiden gebruik. Er wordt meer dan twee keer zoveel pesticiden gebruikt dan Duitsland, Engeland, Frankrijk en andere landen. Dat staat in een PDF van Rijkswaterstaat. Voor bloemen worden de meeste bestrijdingsmiddelen gebruikt; voor lelies worden jaarlijks 110 kilo gif gespoten. Dat geeft problemen in de vorm van verontreiniging van het grondwater. Het college voor toelating gewasbeschermingsmiddelen en biociden heeft 434 pesticiden toegelaten op de Nederlandse markt. Feitelijk komt het erop neer dat vrijwel elke aanvraag voor een pesticide wordt goed gekeurd.

Pesticiden het zou verboden moeten worden

Begin 2012 waren er 72 Kamerleden die een verbod wilden op het gebruik van pesticiden. Pesticiden worden niet alleen in de land- en tuinbouw gebruikt maar ook in vrijwel elke gemeente. Ziekten als Alzheimer en kanker worden direct gerelateerd aan pesticiden. Daarnaast is het lichaam voortdurend bezig om pesticiden uit het lichaam te krijgen waardoor het immuunsysteem in algemene werking afneemt. Je wordt eerder vatbaar voor ziekten omdat er pesticiden overal worden gespoten en deze uiteindelijk in het zwem- en drinkwater terecht komen. Daarnaast hebben voor planten onschadelijke dieren zoals vogels en insecten last van pesticiden. Met gif spuiten om schimmels te weren lijkt sterk op met een kanon op een mug schieten want er gaat veel ander leven door kapot.

Gif heet hier gewasbeschermingsmiddel

Op groenten zitten soms maar 10 verschillende pesticiden, vaak rond de 40 of zelfs meer dan 50. Dat is zorgwekkend. Maar het zegt nog niets over de hoeveelheid pesticide. Die blijkt in regelmatig boven de norm te liggen. Ook groenten in potjes en blikken bevatten pesticiden en deze liggen ook regelmatig boven de norm. Het is moeilijk om elke tomaat of aubergine te controleren. Er worden alleen steekproeven genomen. Overal in de wereld spreekt men van pesticiden maar in Nederland is het woord gewasbeschermingsmiddel bedacht, bedoeld om aan het gif een positief tintje te geven.

wat doet de politiek

Bijzonder is dat elke willekeurige boer gif mag spuiten over groenten en fruit dat wij en onze kinderen mogen eten. Terwijl het gif ook nog eens in ons milieu komt en misschien met de melk of vis opnieuw op onze borden terecht komt. Elk buitenaards wezen zou ons als gek bestempelen en met ongeloof toekijken hoe wij onze planeet aarde kapot maken.

In de bomen teelt is al helemaal absurd en er wordt hier al helemaal niet streng gecontroleerd op wat er zo allemaal gespoten wordt, met het gevolg dat er zwaardere en meer bestrijdingsmiddelen gebruikt ( mogen) worden. Zo rijden boeren in het voorjaar en zomer bijna elke dag uit met pesticiden ( tegen insecten) herbiciden (onkruidbestrijdingsmiddelen) en tegen schimmels. Dit omdat we de kleinschalige landbouw hebben afgeschaft. En wisselbouw of biologische middelen te duur of omslachtig vinden. Als moet groot , snel en veel geld opleveren ten kosten van alles.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen