Bescherming het Indonesië regenwoud

Oliepalm plantages

70 procent van de oliepalm plantages zijn aangelegd op plekken waar eerst regenwoud stond. Al eerder hadden we een blog gemaakt over palmolie dat in heel veel producten zit, maar wel ten kosten gaat van de laatste regenwouden op aarde. Eigenlijk eten we vaak onbewust tientallen producten waar geen verantwoorde palmolie inzit en zijn we dus onder andere onbewust bezig onze laatste regenwouden te vernietigen.

Kort nog even wat informatie

Palmolie komt grotendeels uit Zuidoost-Azië. De Food and Agriculture Organization (FAO) van de VN meldt dat er jaarlijks 14,6 miljoen hectare ontbost, onder andere veroorzaakt door de productie van palmolie (hout, papier, soja en mijnbouw zijn andere, grote bomenkillers).

Indonesië regenwouden

Dat is ruim drie keer Nederland. In Indonesië – een van ´s werelds grootste palmolie producenten is 70 procent van de plantages aangelegd op plekken waar eerst regenwoud stond.

Klimaatverandering

Een ander probleem: ontbossing veroorzaakt klimaatverandering.
Niet alleen omdat bomen CO2 uit de lucht halen en zuurstof afgeven. Ook omdat vernietiging van regenwoud en bos vaak gepaard gaan met vuur en rook. En omdat na het afbranden nog eens CO2 vrijkomt dat in de onderliggende veenbodem is opgeslagen.

Volgens het Wereld Natuur Fonds (WNF) is ontbossing verantwoordelijk voor 15 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Het kappen van bos en de aanleg van plantages gekenmerkt door monocultuur tast de biodiversiteit aan. Mensen die direct afhankelijk zijn van de bossen in het voorzien van hun levensonderhoud wereldwijd zijn dat er meer dan een miljard worden erdoor getroffen.

Productielanden Indonesië en Maleisië

In de voornaamste productielanden Indonesië en Maleisië, worden dieren als de orang-oetang evenals neushoorns, olifanten en tijgers met uitsterven bedreigd. Dit omdat palmolieplantages hun leefgebieden onder druk zetten. Grootschalige palmolieteelt leidt vaak tot watervervuiling en erosie. Ook is het landgebruik omstreden: landrechten van lokale bewoners zijn in geding: velen waren gedwongen te verhuizen om plaats te maken voor de aanleg van plantages. Palmolieplantages bieden werkgelegenheid. Maar de lokale bevolking profiteert hier niet altijd van. Ngo’s maken bovendien melding van de arbeidsrechten schendingen in de productieketen, zoals gedwongen arbeid, kinderarbeid en het maken van buitensporige overuren. Het is dus niet dat wij er in Nederland geen last van hebben. Het klimaat verandert en dat kan ook gevolgen hebben voor onze voedsel productie en leefbaarheid.

Bosbranden

Op dit moment oktober 2016 laaien de bosbranden weer op in de prachtige Indonesische oerwouden. Veroorzaakt door de aanhoudende vernietiging van regenwoud voor de aanleg van palmolieplantages. En palmolie-gigant IOI blijft het vuur maar aanwakkeren. De lokale bevolking en de dieren, zoals de orang-oetan, lijden onder de giftige rookwolken die zich verspreiden over Zuidoost-Azië. Samen moeten we ervoor zorgen dat IOI bossen gaat beschermen in plaats van ze te vernietigen.

Verandering is mogelijk

Na de branden van vorig jaar, stopten grote merken als Unilever, Mars en Nestlé onder druk van vele natuurorganisaties. Ook honderdduizenden petitie tekenaars bij Greenpeace hebben deze druk verhoogd en hebben geholpen om fabrikanten te laten stoppen met palmolie gebruik voor hun producten.

Greenpeace is nu opnieuw bezig met een competitie om de druk op te voeren en er voor te zorgen dat producenten stoppen met het afnemen van palmolie bij IOI. Dit producent van palmolie laat in Maleisië en Indonesia bossen kappen voor de aanleg van palmolie plantages. Verandering is dus mogelijk! Nu leggen we het vuur nader aan de schenen van deze bossenvernietiger. IOI moet weten dat de wereld er genoeg van heeft. Doe je ook deze keer mee?

Geen woorden, maar daden

Misschien heb je nog nooit van IOI gehoord en dat komt ze goed uit. Zo komen ze weg met hun wandaden. Maar nu gaan we dit bedrijf ontmaskeren. Als duizenden mensen de petitie tekenen, weet IOI dat alle ogen op hen gericht zijn en kunnen ze hun gruweldaden in het bos niet langer verbergen. Met zijn allen eisen we dat IOI de bossen gaat beschermen in plaats van ze te vernietigen voor meer palmolie. Geen woorden meer, maar daden.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Guido Sparreboom

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen