Beste biologische hondenvoer

Het beste hondenvoer

Wij mensen willen graag gezond blijven en dat gunnen we ook onze naasten tot de hond toe die tenslotte bijna soms net een lid van het gezin. Toch wordt er maar weinig rekening gehouden met wat onze vier voeter te eten krijgt en.

Je wilt je hond zo gezond mogelijk voeren, maar wat is dan het beste Hondenvoer.In de meeste hondenbrokken zit maar 4% vlees, de rest bestaat uit granen. Dat is weinig vlees.Met een beetje geluk zit er in de duurste brokken 20% vlees. Het vlees wat er in de brokken zit is afval vlees, wat niemand zijn hond voor wilt zetten.

Afstammelingen van de wolf

Heb je ooit een wolf granen zien eten? Of gras en groenten? Nee. Wolven eten bijna alleen maar rauw vlees en omdat honden van deze wolven afstammen is rauw vlees enorm goed. Lees hieronder de voordelen en wat er allemaal voor uw hond veranderd wanneer u uw hond rauw vlees geeft

Afgekeurd vlees in brokken

In sommige landen doen ze er zelfs vlees in van afgekeurde dieren, denk hierbij aan dieren die gestorven zijn op een boerderij, dieren die door gezwellen zijn afgekeurd of dieren die opgehaald zijn voor destructie. Al dit vlees gaat in de hondenbrokken.
Hieronder staan alle soorten hondenvoeding, op volgorde van gezondst naar minder gezond. De verschillende soorten voeding zijn ook te combineren.

Alle soorten hondenvoeding

1. Rauwe vleesvoeding: zelf samenstellen en kvv
2. Gevriesdroogde voeding
3. Luchtgedroogde voeding
4. Natvoer
5. Droogvoer: brokken en diner

1. Rauwe vleesvoering

De meest gezonde voeding voor de meeste honden is rauwe vleesvoeding, dit past het beste bij het verteringsstelsel van de hond en geeft het kleinste risico op gezondheidsklachten. Veel honden met onverklaarbare gezondheidsklachten, voelen zich beter als ze overgaan op rauwe vleesvoeding.

Kant en klare rauwvoeding

Een makkelijkere manier van rauw voeren, is de kant-en-klare diepvriesvoeding. Dit wordt ook wel kvv genoemd en is simpel om te voeren. Kvv heeft als basis rauwe gemalen vleesproducten (spiervlees, organen, botten). Deze manier van voeren wordt steeds populairder in Nederland en België, doordat veel honden met gezondheidsproblemen opknappen.

2. Gevriesdroogd voer

Het dichtste bij rauw voer, staat gevriesdroogd voer. Doordat het op lage temperaturen is gedroogd, blijven de eiwitten rauw en blijven bijna alle voedingstoffen bewaard. In principe is het dus rauw voer, maar dan zonder het vocht en bacteriën, waardoor het goed blijft buiten de vriezer. Je kunt dit ook goed combineren met rauwe vleesvoeding.

3. Luchtgedroogd voer

Door het drogen op relatief lage temperaturen gedroogd, blijven de meeste voedingsstoffen in het vlees en blijft het eiwit rauw. Het is dus net als gevriesdroogd voer, in principe rauwe vleesvoeding zonder het vocht en de bacteriën. Doordat het op hogere temperaturen is gedroogd dan gevriesdroogd voeding, is er iets meer ‘schade’ aan het vlees en voedingsstoffen.

4. Natvoer

Natvoer is voeding waar het vocht nog inzit, waarbij door verhitting (sterilisatie) alle bacteriën gedood worden. Doordat het daarna luchtdicht verpakt wordt, is het houdbaar zonder conserveringsmiddelen. Een nadeel vergeleken met rauwe vleesvoeding is dat de voeding is verhit, waardoor de eiwitten zijn veranderd (denaturatie) en er voedingsstoffen verloren zijn gegaan. Onder natvoer is verkrijgbaar als blikvoer, vleesworsten, bakjes, kuipjes en zakjes (ook wel pouches genoemd). Natvoer is er in vele kwaliteiten.

5. Droogvoer

Droogvoer is erg makkelijk om te voeren, en als je heel goedkoop wilt voeren kom je ook bij brokken uit. Het is verkrijgbaar in de vorm van brokken, en diner, wat vaak poederig is. We zien dat droogvoer het grootste risico geeft op gezondheidsproblemen, maar er zijn ook honden die er best gezond oud op worden. Er zijn grote verschillen in kwaliteit droogvoer, waarbij de goedkoopste merken ook vaker gezondheidsklachten veroorzaken dan brokken van betere kwaliteit.

Wat is een goede brok?

Kortgezegd bevat een goede brok voornamelijk vlees en dierlijk vet en geen chemische toevoegingen. Hieronder een beknopt overzicht van de gewenste en ongewenste ingredienten van een brok.

Voornamelijk vlees

Naast de hoeveelheid vlees is ook de kwaliteit van belang. Een combinatie van vers vlees en gedroogd vlees (vleesmeel) met het liefst ook gevogelte is optimaal. De hoeveelheid is te vergelijken op basis van dierlijke eiwitten (in brokkenvergelijker) en zowel het droge als verse vlees moet in de samenstelling voor het graan/aardappel staan.

Genoeg dierlijke vetten

Voor een gezonde volwassen hond is minimaal 16% vet heel gezond. Kwaliteit is natuurlijk ook belangrijk, maar lastig te achterhalen. Visolie bevat gezonde omega 3 vetzuren.

Vlees en vet van gezonde dieren

Gezonde dieren zijn dieren die bewegingsruimte hebben en de mogelijkheid natuurlijk gedrag te uiten. Biologisch en vrije uitloop verdient de voorkeur boven intensieve dierhouderij.

Natuurlijke mineralen en vitamines In plaats van vitamines en mineralen in synthetische vorm toe te voegen, is het gezonder om dit direct uit voeding te halen. Zoals natrium uit zeezout ipv natriumchloride en jodium uit kelp in plaats van jodiumsulfaat. Gecheleerde mineralen worden beter opgenomen dan andere mineraalverbindingen, dit worden ook wel chelaten genoemd.

Natuurlijke antioxidanten Natuurlijke antixidanten zijn
Vitamine E / tocoferolen (E306 tm E309), Vitamine C (E300 tm E302), rozemarijnextract, selenium.

Graan

In de brok zit voor een enorm groot deel graan, en graan horen honden eigenlijk niet te eten. Het graan wat in de brok zit is ook voornamelijk afval graan, wij zullen dit graan niet eten. Graan is erg slecht voor honden, ze kunnen erg schimmels, darmproblemen, maagproblemen, gisten op de huid en in de darm van krijgen. En dan moet je je voorstellen dat wolven in het wild geen graan eten, die zijn alleen maar vlees gewend en onze honden stammen af van deze wolven.

Vulmiddel

Naast het afgekeurde vlees en de vele graan zit er ook nog eens vulmiddel in de brokken, dit komt omdat de brokken niet uit elkaar mogen vallen wanneer het op hoge temperaturen (boven de 100 graden Celsius) verhit wordt, hierdoor gaan ook ‘vitamines’ eruit.. Dit vulmiddel is erg ongezond voor uw hond.

Antioxydanten

In de meeste brokken zitten geen antioxidanten zoals vitamine C en E (met een beetje geluk kan dit er wel inzitten, maar door de verhitting zullen deze vitamines eruit gaan) maar BHA, BHT, Etoxyquine en Prophylgalaat, dit is echte troep.

Ethoxyquine (code E324) is een rubberstabilisator, landbouwbestrijdingsmiddel tegen ongedierte en onkruid. Het wordt gebruikt in veevoer, hondenvoer en kattenvoer. Het heeft giftige bijwerkingen aan de leverfuncties en nierfuncties. De vacht wordt droog en broos omdat de balans in de darmflora verstoord wordt voor Ethoxyquine, het haar gaat schilferen en ziet er soms uit als schurft. Je zult E324 zeker niet terugvinden in menselijke E-lijsten.

BHA (Butyl Hydroxyl Anison, code E320)

kan ervoor zorgen dat het vetgehalte en het cholesterol verhoogd wordt in het bloed. Ook kan Oedeem zich ontwikkelen, dit is dat het lijkt alsof de hond vocht vasthoud. Kinderen die jonger dan één jaar zijn mogen BHA niet hebben, dat is verboden. Het is ontzettend slecht om honden, vooral jonge honden, dit te geven.

BHT (Butyl Hydroxyl Tolueen, code E321) is ontwikkeld om de kleurenfilms langer houdbaar te maken. Het is giftiger dan BHA, en het heeft invloed op de vetstofwisseling van de lever. De maximumnorm voor mensen is 0,5mg per kilo, bij dierenvoer is dit 150mg per kilo.

Merken dit troep er wel hebben zitten:

– Eukanuba
– Fokker
– Hill’s
– Purina
– ProPlan
– Royal Canin
– Consult Dieetvoeding
– Clinic Diets van pasco Nutrition
– Pedigree Beneful
– En andere supermarkt voeding

Merken die dit er niet in hebben zitten:

– Farmfood
– Cavom
– Barca
– Canex
– Adult Super geperst
– Biofood
– Henne Hondenvoeding
– Canex Fish & Rice
– Happy Dog Supreme Zalm & Tonijn
– Acana
– Doglovers Gold
– Orijen
– Arden
– Grange
– Jarco
– Prins

Kleurstoffen

Omdat de brokken op een enorm hoge temperatuur verhit wordt smaakt dit niet lekker voor een hond, daarom stopt de fabrikant er kleurstoffen, smaakstoffen en geurstoffen in. Geroest ijzer wordt vaak gebruikt voor de kleur van de brok en de hond is nota bene kleurenblind, dus waarom moet er eigenlijk kleurstof in? Een hond zal de brok ook niet eten wanneer er geen smaakstoffen in zitten.

Rauw vlees

Vlees is gezond met name biologisch vlees
Rauw en vers vlees is dé oplossing voor uw hond, omdat dit van 70% tot 75% bestaat uit producten van dieren. Enkele voorbeeld zijn: orgaanvlees, spiervlees, botten (vaak gemalen), olie en vetten, eieren. Het hangt ervan af of je het zelf samenstelt of het koopt wanneer het kant-en-klaar is.

Waarschuwing

Wees wel voorzichtig en lees u goed in wanneer u met rauw vlees begint. U zult niet de eerste zijn die een hond een rauw bot geeft, waarna de hond vervolgens stikt omdat de hond niet weet hoe hij het bot moet eten. Op verschillende forums/fora kunt u veel informatie lezen over rauw vlees en hoe u ermee kunt beginnen.

Duurder?

Het kan zijn dat rauw vlees wat duurder is dan brokken, maar brokken zijn echt slecht voor uw hond. Hieronder kunt u alle voordelen lezen. Vlees hoeft niet per se duurder te zijn, vaak kunt u in de C1000 het merk Smuldier vinden (in de vriezer), dit is speciaal voor honden en katten gemaakt en is ook vers rauw vlees. De maaltijd kip is voor 400 gram maar 0,50 euro. Let er wel op, dit is een tussendoortje, u kunt beter de maaltijd Compleet kopen van Smuldier omdat daar alle voedingsstoffen inzitten die uw hond nodig heeft.

Hoeveel rauw vlees mag uw hond per dag hebben?

Voor een hond die actief en gezond is is 2% tot 3% van het lichaamsgewicht per dag voldoende. Wanneer je hond dragende is, of wanneer je een pup hebt kun je beter 5% tot 10% van het lichaamsgewicht per dag geven. Naarmate je hond ouder is dan een jaar kan je het vlees afbouwen tot 2% of 3% van het lichaamsgewicht per dag.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Guido Sparreboom

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen