Vanaf 1 januari 2025 wordt Tilburg een nul-emissiezone voor bedrijfs- en vrachtwagens. Dit betekent dat enkel voertuigen zonder schadelijke uitstoot toegang krijgen tot de gebieden binnen de ringbanen. De invoering van deze maatregel beoogt een aanzienlijke verbetering van de luchtkwaliteit en vermindering van geluidsoverlast.
Handhaving en boetes
Om naleving te garanderen, zal de gemeente Tilburg zowel mobiele als vaste camera’s inzetten. Boetes worden uitgedeeld door BOA’s (Buitengewone Opsporingsambtenaren) aan voertuigen die niet voldoen aan de emissie-eisen. Gedurende de eerste vier maanden na de invoering wordt wel gehandhaafd, maar enkel via waarschuwingsbrieven. Na deze periode worden de boetes geïntensiveerd: €120 voor bestelvoertuigen en €300 voor vrachtwagens, met een jaarlijkse indexering van deze bedragen.
Uitzonderingen en ontheffingen
Er zijn enkele uitzonderingen voor voertuigen die al een lagere emissieklasse hebben. Vrachtwagens met emissieklasse 6, die tussen 1 januari 2017 en 1 januari 2020 zijn toegelaten, mogen de nul-emissiezone tot 1 januari 2028 betreden. Kermisvoertuigen kunnen een tijdelijke ontheffing krijgen, zolang ze geregistreerd zijn bij de RDW en niet ouder zijn dan 13 jaar. Voor de Tilburgse kermis in 2025 geldt de regeling dat dagelijks bevoorraden kan worden door lokale logistieke partners die aan de emissie-eisen voldoen.
Milieuzone naar Nul-Emissiezone
De huidige milieuzone wordt vervangen door de nieuwe nul-emissiezone. Dit houdt in dat de oude verkeersborden worden vervangen door nieuwe, die de strengere regels aanduiden. Deze maatregel is een cruciale stap in het verbeteren van de luchtkwaliteit in Tilburg en het verminderen van geluidsoverlast door vrachtverkeer.
Met deze veranderingen mikt Tilburg op een schonere en stillere stad, maar bedrijven en vervoerders moeten zich snel aanpassen aan de nieuwe regels om boetes te voorkomen.