Bestrijden van schadelijke insecten op mijn planten

De bladluis is een plantenetend insect. Hij voedt zich met de cellen van een plant en is meestal groen van kleur, maar er zijn ook witte, zwarte, gele, rode en paarse soorten. Ze zijn erg klein, meestal niet groter dan een halve millimeter. Bladluizen zoeken het groeipunt van een plant op, zoals de top of het jonge blad. Ook bij bloemknoppen is veel voedsel te vinden voor de bladluis. Hij zuigt de voedingsstoffen en sappen van groene planten als het ware naar binnen. Bij iedere beet in de plant drukt de bladluis speeksel in de cel van de plant. Daarmee infecteert en verspreid hij ongewild ook de virussen van andere planten waardoor de plant verzwakt.

Honingdauw

Zowel de groene als de zwarte bladluizen scheiden honingdauw af, een zoete stof waardoor de bladeren kleverig worden. En laat mieren nu net dol zijn op deze ‘honing’, en bovendien verspreider van vervelende schimmelziekten. De natuurlijke vijanden van de bladluizen zijn onder meer de larven van lieveheersbeestjes, gaasvliegen, galmuggen en zweefvliegen, bepaalde spinnen, oorwurmen, koolmeesjes, roofwantsen, sluipwespen en solitaire wespen.

Schadebeelden
 • Nimfen en adulten onttrekken voedingsstoffen aan de plant, waardoor de groei wordt geremd en er krullende bladeren kunnen ontstaan, eventueel gepaard gaande met gele vlekken.
 • Bladluizen scheiden honingdauw af. Hierop kunnen donkere roetdauwschimmels groeien die het gewas vervuilen. Bovendien vermindert de fotosynthese van de bladeren waardoor de productie daalt.
 • Er kunnen stoffen in de plant worden gebracht, die een heftige allergische reactie in de plant teweegbrengen.
 • Er kunnen pathogene organismen, voornamelijk virussen, worden overgebracht
Bestrijden van schadelijke insecten
 • Lieveheersbeestjes
  Je kan lieveheersbeestjes verzamelen en uitzetten op bladluis aangetaste planten. Ze zijn soms ook te koop of te bestellen via internet.
 • Plant Kruiden in de buurt van je moestuin. Bladluis houdt niet van sterke geuren. Plant dus kruiden als lavendel, dille, salie, of bieslook.
 • Toppen
  Heeft je tuinboon al voldoende bloemen? Haal dan de toppen uit de plant voordat je luizen hebt. Bladluis komt op de zachte toppen af.
Natuurlijke manieren van bestrijding van bladluis
 • Koud water
  Pak de tuinslang en sproei met een koude waterstraal de luizen van de plant af en herhaal het zonodig een aantal keren. Bladluis houdt er niet van om koud en nat te worden.
 • Tabakswater
  Kook tabak in wat water en spuit dit op de bladluis
 • Uienwater
  Week een paar uien in een pan water, en spuit dit water op de bladluis
 • Azijnwater
  Water met wat azijn werkt ook goed tegen bladluis, maar is wel wat sterk. Niet alle planten kunnen hier tegen.
 • Bananenschillen
  Leg bananenschillen rondom de planten waar je bladluis hebt. De schillen trekken door de zoete geur de bladluis aan. Elke dag de schil weggooien en een nieuwe neerleggen, en je bent snel van je bladluis af.
 •  Ook brandnetels verjagen bladluizen. Doe 1 kilo verse bladeren in 10 liter water, laat maximum 48 uur trekken, zeef, verdun tot de helft en spuit op de onder- en bovenzijde van het blad. Voeg er een beetje vloeibare zeep aan toe; zo ‘plakt’ je extract beter aan de bladeren. Ook heermoesthee en gier van bieslook, uienloof en kamille helpen. Citroenkruid (Artemisia abrotanum) houdt bladluizen weg, ook van de omliggende planten, en is dus een goed buur voor je rozen.
Zitten de bladluizen op delicate planten zoals tomaten en jonge rozen

Of gaat het om een grote plaag, dan kan je beter snel en drastisch optreden. Er zijn genoeg efficiënte milieuvriendelijke middelen beschikbaar zoals bijvoorbeeld Naturen luisweg, een biologisch bestrijdingsmiddel op basis van in de natuur voorkomende organische vetzuren, die volledig afbreekbaar zijn.

Bespuit de bladluizen er uitvoerig mee en herhaal indien nodig

Wolluizen zijn een soort harige bladluizen die de bladeren van je planten leegzuigen en de groei remmen. Ze scheiden ook honingdauw af, waarop schimmels kunnen groeien. Als de sluipwespen en roofkevers het niet meer alleen kunnen bolwerken, en zelfs een fikse straal van de tuinslang niet helpt, bestrijd je ze met Naturen wolluis een biologisch middel met koolzaadolie.

Dit bioproduct legt een verstikkende film over de insecten en treft zo in één keer eitjes, larven en volwassen wolluizen. Want vergis je niet, het zijn ijzersterke diertjes die met hun wollen ’trui’ zelfs -40 °C overleven! Ook schildluizen en dopluizen, die zichzelf wapenen met een hard schild, bestrijd je op die manier. Met water of look krijg je die vervelende kleine diertjes niet weg.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen