Amerikaans onderzoek: Bestrijdingsmiddelen in urine aangetoond

Bestrijdingmiddelen in urine aangetoond

Door Amerikaans onderzoek. Amerikaanse onderzoekers ontdekken gif van bestrijdingsmiddelen in de urine van mensen. Het zijn geen schokkende hoeveelheden, maar ook niet onschadelijk voor de mens. “We beginnen nu pas de risico’s te begrijpen”, concludeert studieleider Cynthia Curl van de staatsuniversiteit van Boise.

Het Amerikaans onderzoek heeft nu bewezen dat mensen die biologische producten eten ook daadwerkelijk minder pesticiden in hun lichaam hebben. Biologisch eten is geen zinloze bezigheid. Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt dat mensen die biologische producten eten ook daadwerkelijk minder pesticiden in hun lichaam hebben. Het is nu dus wetenschappelijk bewezen dat biologisch eten gezonder is.

Hoelang gaan ze de mensen nog voor houden dat het gif of bestrijdingsmiddelen minimaal aan residuen achterlaat op ons voedsel en het allemaal geen kwaad kan.

Bijzonder is dat ‘ons’ Nederland daar weinig of niks over los laat en er wel veel onderzoek wordt gedaan naar bijvoorbeeld kanker, maar de veroorzaker maar niet bekent wordt! Zolang er geld verdiend wordt aan slechte zaken …..wordt er volgehouden dat het allemaal geen kwaad kan is wel meer dan bewezen. Het gaat hier nog maar over de giftige bestrijding middelen die gelukkig wel via de urine weer uit het lichaam verdwijnen en hebben we het niet over de zwaardere gif stoffen of zware metalen die vaak in het vetweefsel van het menselijk lichaam worden opgeslagen.

Amerikanen doen gelukkig wel onderzoek

De Amerikaanse onderzoekers legden 4.466 Amerikanen een vragenlijst voor. Ze vroegen o.a. hoe vaak de deelnemers biologische producten eten. Vervolgens controleerden ze de urine van de proefpersonen. Mensen die veel biologisch fruit en groenten eten, hebben minder pesticiden in hun urine dan mensen die ‘normaal’ eten. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk journaal Envirionmental Health Perspectives te lezen.

65 procent minder pesticiden

En het verschil is niet klein. Uit het onderzoek blijkt dat biologische eters 65 procent minder pesticiden in hun urine hebben, zoals organofosforverbindingen. Zelfs bij lage concentraties kunnen deze organofosforverbindingen schadelijk zijn voor de gezondheid. Vooral voor de ontwikkeling van de hersenen van kinderen.

Aardbeien staan op de ‘Dirty Dozen’-lijst. Het is verstandig om dus biologische aardbeien te kopen.

Geen groot risico

Overigens is het niet zo dat mensen die niet biologisch eten een onacceptabel groot risico lopen. De gemeten waarden vallen nog binnen de grenzen door het Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) zijn vastgesteld. De onderzoekers zijn van mening dat de huidige richtlijnen echter te soepel zijn. “We beginnen nu pas de risico’s te begrijpen”, concludeert studieleider Cynthia Curl van de staatsuniversiteit van Boise.

De twaalf meest vervuilde producten

Welke producten kun je het beste biologisch kopen? Er is een zogenoemde ‘Dirty Dozen’-lijst opgesteld met de twaalf meest besmette groente en fruit, Ideaal voor mensen die niet het budget hebben om alles biologisch te kopen, maar wel gezonder willen eten. Op deze lijst staan veel fruit en groenten die in Nederland en België erg populair zijn, zoals perziken, appels, aardbeien, kersen, peren, geïmporteerde druiven, spinazie, sla en aardappelen.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Wesley van der Linde

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen