Bestrijdingsmiddelen in de land- en tuinbouw

Bestrijdingsmiddelen voor de land en tuinbouw zijn volgens veel wetenschappers en onderzoekers bestrijdingsmiddelen niet zo schadelijk als wordt gedacht. Dat stelt veel mensen gerust en het lijkt erop dat we net zo goed geen biologisch voedsel hoeven te kopen. De waarheid ligt helaas anders en de wettelijke normen voor resten landbouwgif op groente en fruit zijn vaak veel te hoog. Daardoor kan het dat groente en fruit in de winkelschappen voldoen aan de wet, terwijl er wel gezondheidsrisico’s zijn.

Milieu

Zo heeft ook in Nederland het gebruik van pesticiden ernstige gevolgen voor het milieu en onze gezond­heid. De nieuwste gewasbeschermingsmiddelen zijn vele malen giftiger dan hun voorgangers en zorgen voor een versnelde afbraak. Zo is het Nederlandse oppervlaktewater inmiddels zwaar verontreinigd door deze stoffen. Zo wordt het gebruik van het insecten dodende middel imidacloprid door de overheid nog steeds niet verboden omdat er niet voldoende bewijs is dat het een negatief effect zou hebben op het milieu.

Ecosystemen

Toch blijkt uit onderzoek dat het gebruik van pesticiden het gevolg is voor een grote afname van insecten etende vogels. Ook is bewezen dat het middel imidacloprid en andere pesticiden grote negatieve gevolgen hebben voor ecosystemen en het oppervlaktewater. Op bijna de helft van het aantal plekken waar de afgelopen acht jaar in Nederland gemeten is, zit er te veel imidacloprid in het water. Wetenschappers vonden op die plekken gemiddeld drie keer minder ongewervelde diertjes, dan in water dat wel aan de norm voldoet. Sommige metingen op plekken in Nederland gaven aan dat de concentratie imidacloprid in het oppervlaktewater 25.000 keer boven de norm was. “In dat slootwater zat zoveel insecticide dat je het zo zou kunnen gebruiken als luizenverdelgingsmiddel. Een bij of hommel die er van zou drinken zou binnen een dag overlijden.”

Steeds meer wetenschappelijk bewijs laat verbanden zien tussen pesticiden en een slechte gezondheid. Uit een rapport uit 2008 voor het Europees Parlement blijkt dat blootstelling aan pesticiden een reeks gezondheidseffecten heeft. Hieronder valt kanker vruchtbaarheids– en voortplantingsproblemen; verstoring van het hormonale (endocriene) systeem, het immuunsysteem, en het zenuwstelsel (denk aan Parkinson) en schade aan het denkvermogen (cognitieve beperkingen of Parkinson).

Biologisch eten

Kortom Biologisch eten is goed voor het milieu, mens en dier en hoe eerder of hoe meer we over gaan op biologisch eten hoe beter. Het is de beste investering die je maar kan doen om je gezondheid goed te houden en dat is onbetaalbaar.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen