spot_imgspot_img

Bijen en hommels zijn belangrijk voor voedselvoorziening

Bijen en hommels spelen een cruciale rol in ons ecosysteem en voedselvoorziening door het bestuiven van bloemen en gewassen. Daarnaast produceren honingbijen ook nog eens heerlijke honing. Helaas worden de bijenpopulaties de laatste jaren bedreigd en sterven er meer bijen dan normaal. Gelukkig kun je met een bijenvriendelijke tuin bijdragen aan het behoud van deze belangrijke insecten.

Bestrijdingsmiddelen

De druk op wilde bijensoorten neemt toe, en sommige soorten staan zelfs op de rode lijst van bedreigde diersoorten. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen met neonicotinoïden zoals imidacloprid, thiacloprid en acetamiprid is daarbij een belangrijke oorzaak. Het vermijden van deze middelen is dus van groot belang voor het behoud van de bijen.

Bijenvriendelijke tuin

Zweefvliegen en wilde bijen worden al decennia bedreigd. Deze insecten zijn echter essentieel voor de bestuiving van voedselgewassen. In Nederland zijn er ongeveer 360 soorten wilde bijen, maar een deel hiervan staat op de rode lijst van ernstig bedreigde diersoorten en dreigt uit ons land te verdwijnen.

Bloemen en planten

Bloemen zaaien is een goede manier om bijen naar je tuin te trekken. Kies bij voorkeur bloemen die in verschillende maanden bloeien, zodat er gedurende het hele jaar nectar beschikbaar is. Maar het is ook belangrijk om tegels uit je tuin te verwijderen en meer planten en rommelhoekjes over te laten. Zo geef je bijen de ruimte om te nestelen en te overwinteren.

Bijenhotels

Een bijenhotel is een handig hulpmiddel om bijen te helpen nestelen. Deze hotels worden vaak gebruikt door bijenvolken, maar ook solitair levende bijen maken er dankbaar gebruik van. Bijenhotels zijn er in verschillende maten en uitvoeringen en kunnen opgehangen worden aan een muur of schutting. Maak het hotel extra aantrekkelijk voor bijen door er natuurlijke materialen in te verwerken, zoals riet, dennenappels of stro.

Diversiteit

Een bijenvriendelijke tuin heeft een gevarieerde beplanting. Bijen hebben behoefte aan verschillende soorten bloemen en planten om van te kunnen profiteren. Kies bijvoorbeeld voor zonnehoed, lavendel, krokus, judaspenning, vlinderstruik, klimop of kattenkruid. Maar vergeet ook de bomen en struiken niet, zoals hazelaar, meidoorn en wilg. Deze bieden niet alleen voedsel, maar ook beschutting in uw tuin.

Bijen en hommels zijn van groot belang voor de natuur en ons voedsel. Helaas staan hun populaties onder druk en zijn veel wilde bijensoorten bedreigd met uitsterven. Door het vermijden van giftige bestrijdingsmiddelen, het verwijderen van tegels uit de tuin en het aanbrengen van meer planten en nestelplekken, kunnen we bijdragen aan het behoud van deze belangrijke insecten. Kies voor bloemen die in verschillende maanden.

Meer over

Net binnen

spot_imgspot_img
Nederland
lichte regen
8.9 ° C
9.5 °
8 °
91 %
9.2kmh
100 %
wo
9 °
do
13 °
vr
7 °
za
7 °
zo
9 °
spot_imgspot_img