Biologische groente in plastic verpakken?

Composteerbare kunststof verpakking

De papieren tas of herbruikbare boodschappen tas die we nu (als het goed is) gebruiken helpen de vervuiling op aarde tegen te gaan. Maar hoe zit het met het overig verpakking materiaal?

Verpakking materialen

Momenteel zijn er verschillende afbreekbare verpakking materialen.
De composteerbare verpakkingen: die zijn gemaakt van aardolie (de synthetische composteerbare polyesters) of de plantaardige materialen, namelijk maïs, rietsuiker of aardappelen (de bioplastics).

Door gebruik van composteerbare kunststoffen bij verpakking materiaal zouden we een groot deel van de vervuiling op aarde tegen kunnen gaan. De composteerbare van zouden zijn gemaakt van hernieuwbare materialen, zoals zetmeel. Dit heet ook wel bioplastic, plantaardig plastic of ‘groen’ plastic. Dat kan wel 20 procent in CO2-uitstoot schelen ten opzichte van kunststof gemaakt van aardolie. Behalve bioplastic en ‘gewoon’ plastic bestaat ook composteerbare kunststof gemaakt uit aardolie. Deze levert geen klimaatvoordeel op.

Zoveel plastic

We zouden ons ook vragen kunnen stellen waarom we nog zoveel plastic moeten recyclen als we het ook gewoon in de groenbak of composteer bak zouden kunnen gooien. In veel steden wordt plastic zelfs geen eens apart opgehaald en komt na gebruik nog steeds de verbranding ovens wat voor veel mensen onbegrijpelijk is.

Dan zou biologisch afbreekbaar verpakking materiaal de oplossing kunnen bieden voor al deze problemen, maar helaas is dat ook niet helemaal waar.

Het biologisch afbreekbare plastic

Wordt gemaakt van gemodificeerd maïs; daar zit een extra gen in wat het maïs bestendig maakt tegen onkruidbestrijdingsmiddelen zoals roundup, wat slecht is voor het milieu. De onkruiden worden ook langzaam weerbaar tegen de constante toepassing van roundup, waardoor boeren steeds meer gif spuiten. Gevolg: de bodem zit vol met landbouwgif. Een organisatie als Greenpeace vindt daarom dat biologisch afbreekbaar plastic niet verkocht kan worden als duurzaam plastic.

De term ‘Biologisch afbreekbaar’ betekent eigenlijk niets

Alles wat je om je heen ziet, is biologisch afbreekbaar, als je maar lang genoeg wacht. Liever spreken deskundigen daarom van “composteerbaar”. Het biologische plastic met het kiemblad-logo composteert bijvoorbeeld tot CO2, water en een stukje humus.

Theoretisch gezien zou het plastic met kiemblad-logo

In de GFT-bak gegooid kunnen worden, maar de praktijk werkt anders. De plastic bakjes passen niet door de zeef bij het composteerbedrijf, komen daardoor bij het grote materiaal en worden alsnog verbrand. Gooi een composteerbare verpakking in de biobak of bij het restafval. Het milieuvoordeel is waarschijnlijk gelijk. Gooi het niet bij de plastic inzameling, het verzwakt de producten die van het gerecyclede plastic (uit een reststroom) gemaakt worden.

Biologische groente in plastic verpakken?

De vraag blijft dan ook is het wel verstandig om bijvoorbeeld komkommers, bananen en paprika’s in plastic te verpakken?

Biologisch eten

is van mening dat de ontwikkeling van bioplastics door moet gaan, met als belangrijkste drijfveer en toetsteen een positieve energiebalans om CO2-uitstoot te verminderen. Greenpeace is voorstander van gebruik van agrarische (afval) producten als grondstof voor bioplastics, maar dit moet in de praktijk niet leiden tot grootschalige milieubelastende landbouw en een uitbreiding van het areaal van deze landbouw in tot nu toe onaangetaste ecosystemen.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Wesley van der Linde

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen