Biologisch katoen voor een betere wereld

Biologisch katoen voor een betere wereld

Als je mensen vraagt wat ze doen voor milieu, beginnen ze over scheiden van afval, gaan ze minder vlees eten of meer de auto laten staan. Aan kleren van biologisch katoen denkt haast niemand.

Toch is de textielindustrie is één van de meest vervuilende industrieën. Een kwart van alle pesticiden in de landbouw wordt gebruikt in de katoenteelt. Voor de productie van kleding zijn enorme hoeveelheden water nodig. Textiel is goed voor 10% van het wereldwijde CO2-gebruik en bijna de helft van de afvalwater productie heeft te maken met de productie van textiel. Om een spijkerbroek te maken is er zo’n 8000 liter water nodig (irrigatie, verven van de stoffen, afvallozing) en voor een t-shirt 2000 liter water. Werk omstandigheden voor de arbeider in arme landen.

Gelukkig is er ook biologisch katoen

Biologisch katoen wordt in het engels ‘organic cotton’ genoemd. Daarom noemen mensen het vaak ook organisch katoen. Andere benamingen zijn bio-katoen of eco-katoen. Biologisch katoen is katoen wat op een milieuvriendelijke manier wordt geproduceerd. Tijdens het gehele productieproces worden geen pesticiden en andere chemicaliën gebruikt, en dat merkt u. Biologisch katoen is zachter, niet alleen van structuur, maar ook zachter voor uw huid

Biologisch katoen

Al eerder hebben we een blog geschreven over biologisch katoen, maar biologisch katoen lijkt nog achter te blijven bij andere biologische producten. Katoen is de belangrijkste stof voor de kledingindustrie en de meeste kleren zijn dan ook van katoen of deels katoen. Hoe meer 0/0 katoen een kledingstuk heeft, hoe minder chemische of synthetische stoffen er doorheen geweven zitten, die de doorlatendheid vermindert en je huid afdekt met een soort van plastic laag. Maar ook katoen heeft veel nadelen wat betreft het milieu. Het verbouwen van katoen levert schade op voor mensen en het milieu. Dat komt doordat er veel schadelijke chemicaliën worden gebruikt. Omdat er zo veel katoen wereldwijd wordt verbouwd , zijn de negatieve effecten hiervan enorm. Arbeiders werken vaak onder erbarmelijke omstandigheden bij het telen en in de fabrieken. Vaak maken de arbeiders lange uren, moeten ze werken voor een karig loon en zijn de arbeidsomstandigheden slecht. Zij werken met giftige stoffen zoals pesticiden en verfstoffen.

Wat is biologische katoen

Biologisch katoen is gewone katoen, maar dan verbouwd zonder gebruik van kunstmatige meststoffen (kunstmest) of bestrijdingsmiddelen (pesticiden, herbicide) . Genetisch gemodificeerde planten mogen niet gebruikt worden voor gecertificeerd biologische katoen.

Als katoen zonder chemicaliën wordt gemaakt

wordt er bijvoorbeeld mest gebruikt voor de planten, en wordt onkruid tegengegaan op natuurlijke manieren, zonder gif. Voor biologische landbouw gelden ook strengere regels voor het gebruik van water.

Wat betekent dit voor jou?

Jij kan heel makkelijk meehelpen aan een gezondere aarde en mensen, door kleding te kopen gemaakt van biologisch katoen. Je helpt mee aan de gezondheid van katoenboeren en hun omgeving te verbeteren, en dat is natuurlijk wel een fijn idee!

Voor- en nadelen

Biologische boeren besparen op dure chemicaliën, maar hebben wil minder katoen opbrengst en het ook arbeid intensiever. Om te zorgen dat boeren kunnen blijven zorgen voor hun gezin en het milieu is biologisch katoen iets duurder van gewone katoen.

Andere initiatieven

Om goed voor het milieu en voor je gezin te zorgen moeten boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun katoen. Fairtrade is een organisatie die wil zorgen dat boeren een eerlijke prijs krijgen en jij als consument kan zien welke katoen Fairtrade is.

Kinderarbeid

Een ander groot nadeel dat kleeft aan katoen is kinderarbeid. In veel landen zijn kinderen gedwongen om mee te werken in de katoenteelt. Hierdoor kunnen ze niet naar school en wordt de ontwikkeling van het gebied nog meer bedreigd. Verschillende organisaties zoals de Fair Wear Foundation richten zich op het verbeteren van de arbeidsomstandigheden bij het maken van katoen.

En wie let daar op?

Er zijn standaarden die beschijven wanneer katoen biologisch mag heten. De belangrijkste is GOTS, maar ook de standaard van Textile Exchange speelt een belangrijke rol omdat veel grote bedrijven erbij zijn aangesloten. Sommige keurmerken gebruiken deze standaarden om te kijken of een merk hun logo mag gebruiken. Bijvoorbeeld: Made-By, Soil Association en IVN Naturtextil. Er zijn ook nog organisaties die controleren of stoffen echt aan de standaarden voldoen zo kun je bijvoorbeeld met logo van het Franse EcoCert of een code dan Control Union tegenkomen in je kleding.

Wasvoorschriften

Organisch katoen wast u op dezelfde manier als u gewend bent met gewoon katoen. U kunt het wassen op 40 tot 60 graden, maar we raden u aan om te wassen op lage temperaturen, dan blijft het katoen het mooist. Het katoen is op milieuvriendelijke wijze geproduceerd en heeft dus geen agressieve nabehandeling gehad. Dit betekent dat de kleur van het katoen anders kan vervagen dan bij regulier katoen. Was katoen zoveel mogelijk binnenste buiten, dan blijven de kleuren langer behouden.

Milieutips

Droog uw was buiten aan de lijn. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar zorgt er ook voor dat uw producten minder snel slijten. Als u toch de was in de droger stopt, kies dan voor lage temperaturen.
Gebruik een biologisch wasmiddel. Dit is een wasmiddel op basis van plantaardige ingrediënten en mineralen, wat 100% afbreekbaar is. Dit is beter voor uw huid, net als organisch katoen. Handdoeken drogen beter als je geen wasverzachter gebruikt.

Rondje langs de ketens

De HEMA kiest er voor om geen keurmerk in kleding te zetten omdat dat de klant af zou schrikken. Er staat alleen op de verpakking een symbool organic cotton en in het t-shirt staat: 95% organic cotton. H&M heeft het merk Conscious. Dat is ook voor 97% gemaakt van biologisch katoen. Zij hebben een speciale Conscious-Collection.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Groen Nieuws

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen