Hoe duurzaam is biologisch katoen?

Bewolking

Het grootste verschil tussen biologische en gangbare katoenteelt is het gebruik van natuurlijke in plaats van chemische bestrijdingsmiddelen. Voorbeelden van biologische bestrijdingsmiddelen zijn: mengsels van knoflook en zogenaamde ‘feromonen-traps’ met geurstoffen die schadelijke insecten wegjagen.

Een ander opmerkelijk verschil is dat bij biologische landbouw, om uitputting van de grond tegen te gaan, wisselteelt wordt toegepast. Zo wordt katoenteelt afgewisseld met granen- en peulvruchtenteelt.

De gangbare katoen is niet goed voor het milieu, de katoenboeren en de lokale bevolking. De chemicaliën putten de bodem steeds meer uit en vervuilen het grondwater en de lucht. Dit maakt katoen tot het meest vervuilende landbouwproduct in de wereld.

Wist je dat

– 25% van alle landbouwgif wordt gebruikt op katoenplantages
– 75% van de katoen is genetisch gemodificeerd
– De productie van 1 t-shirt vereist 2.000 liter water
– Wereldwijd is het aandeel van biologisch katoen slechts 1%

De uiteindelijke katoenen kleding bevat ook minder resten van de chemicaliën. Een t-shirt van biologisch katoen is ongeveer 90% minder toxisch dan een t-shirt van conventioneel katoen.

Daarom is het ook belangrijk om de kleding eerst te wassen na aankoop. Maar ook al worden er tijdens de teelt van biologische katoen minder chemische middelen gebruikt, voor het kleuren en afwerken van de stof worden nog steeds veel toxische middelen gebruikt. Bovendien is er nog steeds erg veel ruimte, water en energie nodig om bio-katoen te laten groeien en er stof van te maken.

Biologisch katoen

Steeds meer bedrijven zijn ervan doordrongen dat mensen kleding willen kopen die bestaat uit grondstoffen die verantwoord en duurzaam geproduceerd zijn en Biologisch katoen zal hopelijk ook een steeds grotere rol gaan spelen in de wereld productie, waardoor we weer een stapje dichter bij een betere en schonere wereld.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen