Biologisch Nieuws: Bewust kiezen voor biologisch

Het onstaan van biologisch boeren en consumeren. Biologisch boeren is gek genoeg begonnen bij stadsmensen, intellectuelen en actievoerders. Gelukkig volgde de laatste jaren ook steeds meer boeren dit voorbeeld om over te schakelen naar biologisch. Voor allen gelden uiteindelijk dat ze voordelen zagen in biologisch boeren. Het is tenslotte diervriendelijker, duurzamer, milieu vriendelijker beter voor je gezondheid en je hoeft niet mee te doen aan de giga race in schaal vergroting. Aan het begin van de 21ste eeuw is biologisch uiteindelijk uitgegroeid tot een professionele bedrijfstak met een eigen (Eko) keurmerk, winkelketens (Ekoplaza, Estafette) en een heuse belangenorganisatie (Bionext).

Het marktaandeel van biologisch voedsel

Ligt rond de 2 procent. Doch het is een snel groeiende markt, omdat het de afgelopen tien jaar bijna is verdrievoudigd, van 375 miljoen euro in 2002 tot 934 miljoen in 2012. Veel mensen raken bewuster van wat ze in hun mond stoppen. Dat bewust worden echter heeft wel zijn tijd nodig en wordt bemoeilijkt omdat de consument zich een weg moet banen door een media die bezaaid is met verschillende meningen, tegenstrijdige onderzoeken, hele en halve waarheden. De boeren, de voedingsindustrie, de supermarkten, de milieu beweging, klimaatactivisten etc. ieder heeft zijn eigen agenda. Wie moet je nog geloven en wie niet? Daarbij worden juist veel onderzoeken gesponsord of gedaan door de producent zelf, die de uitslagen van deze onderzoeken naar zijn hand zet om het product hoog mogelijk aan te kunnen prijzen. Ook is de macht van de fabrikanten (van bijvoorbeeld de bestrijdingsmiddelen lobby) zo sterk of groot, dat ze veel rechtszaken winnen omdat ze nu eenmaal het geld daarvoor op kunnen brengen. Daarnaast is het zeer moeilijk te bewijzen dat het product gevaarlijk of ongezond is voor de volksgezondheid. Duidelijk is dat gevreesde ziektes als kanker toenemen, maar moeilijk in verband kunnen worden gebracht met (bespoten) voedsel of ongezonde omgeving factoren.

Waarom zijn er dan toch mensen die voor biologisch kiezen?
Als je een enquête houd onder mensen die kiezen voor biologisch voedsel dan blijkt: (in volgorde van belangrijkheid)

  • 1. Biologisch smaakt beter
  • 2. Biologisch is gezonder
  • 3. Biologisch is beter voor het milieu
  • 4. Dierenwelzijn
Bewuste mensen die voor biologisch kiezen

Gelukkig zijn dus steeds meer bewuste mensen die voor biologisch kiezen. Dit blijft bijzonder daar Nederlanders vaak prijsbewust zijn en dus kiezen voor de gangbare producten die vaak goedkopere zijn. Ze zijn dus bewust van hun gezondheid, dierenwelzijn en kunnende verbanden leggen ( oorzaak en gevolg) tussen voedsel en het verandelijke klimaat en verslechtering van het milieu.

Bestrijding middelen

Het zien van grote hoeveelheden bestrijding middelen die over ons voedsel worden uitgespoten, zou de mens tot nadenken moeten zetten. Ook de megaschuren die volgepropt zitten met kippen of varkens zou de mens een afkeer moeten geven tegen het eten van vlees. Maar de meeste mensen zijn daar helemaal niet mee bezig en vertrouwen blindelings op de overheid.

Bewerkt voedsel

Ook kunnen ze het verband niet zien met het eten van gangbaar voedsel en de bosbranden of het kappen van regenwouden in het buitenland ook het bewust zijn dat ‘verkeerd’ voedsel het gevolg kan zijn van kanker, dementie, parkinson, diabetes is voor ons mensen moeilijk te bevatten. Meestal vinden we het als mens al moeilijk om verkeerd eten (bewerkt voedsel, vet, suiker, zout etc) te laten staan, om bijvoorbeeld obesitas tegen te gaan.

Bewustwordings proces naar biologisch

Verder is de ontwikkeling van gangbaar voedsel naar biologisch voedsel bijzonder snel gegaan dat er bijna geen tijd is voor een bewustwordings proces.

Bewust kiezen voor biologisch

Zo zijn we in relatief korte tijd van Biologisch voedsel over gegaan naar gangbaar modern voedsel. Na de Tweede Wereldoorlog schakelde we massal over op moderne landbouw technieken met gebruik van bestrijding middelen zonder echter de nadelen te onderzoeken. De moderne manier van landbouw en veehouderij heeft na de Tweede Wereldoorlog zo’ n groot succes gehad op productief en financieel gebied, dat we onze ogen hebben gesloten voor het dieren welzijn, milieu, klimaat en het ergste onze gezondheid.

Biologisch heeft dus meer tijd nodig maar de biologische markt is groeiende en gaat samen met het groeiend aantal mensen die bewust kiezen voor biologisch. Lees wekelijkse diverse biologische nieuwsartikelen.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen