Biologisch of organische thee?

Thee is goed voor het hart en het geheugen

tegen kanker en diabetes, en om jong te blijven. Voor je gezondheid is het dan ook goed om in de ochtend, middags en avonds een kop thee te drinken. Om een optimaal resultaat te verkrijgen, laat de thee wel even vijf minuten trekken. Er zijn mensen die melk toe voegen, maar daarmee voorkom je dat je lichaam de voedzame antioxidanten opneemt, suiker toevoegen heeft dat effect niet.

Opnieuw is aangetoond dat thee de kans op hart- en vaatziekten verlaagt.
Wie meerdere koppen zwarte thee per dag drinkt, heeft ongeveer 30 procent minder kans op verkalking van de slagaders, zo concludeerden onderzoekers van de Universiteit Utrecht onlangs. Zij bestudeerden de eetgewoontes van 37.000 Nederlanders, die ze dertien jaar lang volgden. Een verklaring is er nog niet. Is het de cafeïne (die niet alleen in koffie, maar ook in thee voorkomt)? Of zijn het toch de antioxidanten

Diabetes

We gaan nog even door: ook op diabetes heeft thee een gunstig effect. Drie of meer koppen thee drinken per dag verkleint de kans op diabetes type 2 met 40 procent, zo meldde dezelfde universiteit in 2009 na een ander grootscheeps onderzoek. Australische onderzoekers houden het op een bescheiden 25 procent minder kans, maar dat is evengoed een fors effect.

Waarschijnlijk zijn het de antioxidanten die het ‘m doen

Deze beschermen tegen schadelijke stoffen in bijvoorbeeld rook, zonlicht en voeding. Groene thee bevat wat meer antioxidanten dan zwarte thee. Antioxidanten komen verder vooral veel voor in groenten, fruit, volkoren graanproducten. En in koffie – vandaar dat uit deze onderzoeken blijkt dat ook koffie beschermt tegen diabetes en hart- en vaatziekten.

Maar hier eindigt de goednieuwsshow

Kanker, geheugenproblemen, menopauzeklachten, gewichtsverlies, rimpels en stress? Of thee tegen al deze kwalen helpt, wordt onderzocht, en die onderzoeken halen soms de krant. Maar voor al deze ziekten en aandoeningen geldt dat één positief onderzoek veel te weinig is. Er is meer onderzoek nodig, en dan het liefst zo: geef een groep mensen thee en een andere groep mensen niet, en kijk dan wat het verschil is in gezondheid. Tot die tijd blijft gelden dat één vette krantenkop thee nog niet tot een wondermiddel maakt.

De gezonde theedrinker

Dat theeleuten minder kans hebben op diabetes en hart- en vaatziekten komt overigens hoogst waarschijnlijk niet door thee alleen. Ze vallen in de categorie hogeropgeleiden en deze mensen bewegen nu eenmaal meer, drinken minder alcohol, roken minder en hebben minder vaak overgewicht. Stuk voor stuk factoren die de kans op aandoeningen als hart- en vaatziekten en diabetes sterk verminderen. Hoewel onderzoekers proberen die gezonde gewoonten niet te laten meewegen in hun theestudies, is het lastig om de gunstige effecten uit onderzoek alleen aan thee toe te schrijven.

Leefstijl is het belangrijkste voor een goede gezondheid

Met andere woorden: lijkt jouw leefstijl op die van de theedrinker? Dan zit je goed, zélfs als je geen thee drinkt. Combineer je die gezonde gewoonten dan ook nog met een ruime consumptie van groenten en fruit? Dan heb je thee helemaal niet nodig om de gezondheid te beschermen.

Maar thee is ook lekker en goed omdat het belangrijk is om voldoende water te drinken.

Verder zijn er nog verschillende variaties en smaken

Zwarte, oolong, groene en witte thee zijn allemaal afkomstig van dezelfde plant, de Camellia sinensis.

  • Zwarte thee: Vers geplukte bladeren zijn verdord, gerold in vorm en daarna gedurende ten minste een dag geoxideerd tot ze zwart zijn. Op het gewenste niveau van fermentatie worden de bladeren ontslaan of in hete lucht gedroogd en vervolgens gesorteerd naar kwaliteit en grootte
  • Groene thee wordt niet gefermenteerd of volledig geoxideerd zoals zwarte thee, maar in plaats daarvan wordt ze gestoomd of in de pan gebakken. De vers geplukte bladeren worden gestoomd gerold. Een zachte verwarming daarna laat de bladeren drogen zodat de verse groene eigenschappen behouden blijven
  • Oolong thee zijn semi-gefermenteerd, ergens tussen zwarte en groene thee
  • Witte thee wordt gemaakt door de aanbesteding in het plukken van knoppen die gestoomd worden of in de lucht gedroogd
Wat is het verschil tussen thee en kruidenthee?

Kruidenthee is eigenlijk geen thee, want het wordt niet gemaakt van de theeplant, maar van kruiden, bloemen en specerijen. Er worden van oudsher allerlei soorten geneeskrachtige kruidenthee ontwikkeld die tegen veln kwalen en ziekten kunnen helpen zonder bijwerkingen.

Biologische thee

Biologische of organische thee wordt verbouwd zonder het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest. De grond wordt uitsluitend verrijkt met natuurlijke compost en insecten en ziekten worden op een natuurlijke manier bestreden. Hierdoor wordt de kwaliteit van de grond en de theeplanten beter en bevat de thee geen resten chemische middelen.

Meer gezonde voedingsstoffen

De biologische gekweekte theeën blijken een hoger gehalte aan die bestanddelen te bevatten waar thee nu juist bekend om staat: polyfenolen en catechines. Dit zijn ook de antioxidanten die thee haar gezonde eigenschappen geeft.

Arbeidsintensief

Om thee biologisch te verbouwen is meer arbeid nodig, maar de thee wordt daardoor wel van de beste kwaliteit. Dit geldt zowel voor de smaak als voor het gehalte aan voedingsstoffen. In de landen van herkomst als China, Japan en Taiwan worden regelmatig soorten thee geproefd en vergeleken. Dit gebeurt ‘blind’ zodat de deelnemers niet weten met welke thee ze te maken hebben. De biologisch geteelde theesoorten winnen consequent.

Beter voor de grond en de boer

Organische thee is ook beter voor de boer die de thee verbouwd.
Theeplanten kunnen meer dan 100 jaar oud worden en biologische teelt zorgt er voor dat de planten gezonder blijven. De boer hoeft minder planten te vervangen. Bovendien komt de boer niet in aanraking met chemische bestrijdingsmiddelen.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Pexels

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen