Biologisch recept: avocado en boterboontjes

Peulbonen

De zaden van sperzie-, prinsessen-, boter- en snijbonen zijn weinig ontwikkeld zodat de volledige boon kan gegeten worden. Boterboontjes vallen op door hun mooie gele kleur en ook snijbonen zijn makkelijk te herkennen. Ze hebben brede platte peulen en de zaadjes/bonen zijn niet of nauwelijks te zien. Absolute koploper qua bekendheid zijn de sperzie- en prinsessenbonen. Deze dagdagelijkse bonen groeien makkelijk en snel, zowel laag bij de grond als aan stokken. Je eet ze het best heel jong want hoe ouder de boon, hoe minder smaakvol.

Ingrediënten: zoveel mogelijk biologisch

– 600 g aardappelen
– 250 g boterbonen
– 250 g prinsessenbonen
– 2 avocado’s
– 1 onbehandelde citroen
– 100 g ontbijtspek
– 5 el volle yoghurt
– 2 el zure room
– 2 el dille (gesnipperd)
– Peper
– Snufje zout

Bereidingswijze:

1. Boen de aardappelen schoon en kook ze beetgaar in licht gezouten water. Halveer.
2. Maak de boontjes schoon en blancheer ze beetgaar in licht gezouten water. Laat schrikken onder ijskoud water. Halveer de avocado’s, verwijder de pit en snij het vruchtvlees in partjes.
3. Snij het spek in reepjes en bak goudbruin in een pan zonder vetstof. Laat uitlekken op keukenpapier.
4. Meng het sap van de citroen met yoghurt en de zure room. Breng op smaak met suiker, peper en zout.
5. Hussel de groenten en het spek door elkaar en verdeel over vier borden. Lepel er ’n beetje dressing over. Bestrooi met gesnipperde dille en versgemalen peper.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Wesley van der Lind

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen