Biologisch recept drakenfruit

Drakenfruit

is fel roze/rood gekleurd en de schubben op de vrucht geven het idee van een mythisch draakje en internationaal wordt het dragon fruit genoemd.

Oorspronkelijk komt deze vrucht uit Midden- en Zuid-Amerika. Tegenwoordig word het drakenfruit ook in Vietnam, Zuid-oost Azië en China gekweekt.

Vrucht

Drakenfruit ook wel pitahaya genoemd is de vrucht van een cactussoorten. De vrucht is afhankelijk van de soort donkerrood, roze of geel gekleurd en is ovaal. De vrucht kan 150-600 gram wegen, maar er zijn zelfs vruchten die 1 kilo wegen.

De pitahaya komt in het wild voor in midden/zuid Amerika

Maar worden vooral gekweekt in Zuidoost-Azië en China. Hylocereus cactussen kunnen behoorlijk klimmen en kunnen (in bomen) hoogtes van 9 meter bereiken. Ook krijgen de hylocereus soorten grote bloemen van wel 30 cm. doorsnee. De meeste soorten hebben witte bloemen.

Pitahaya cactussen

Worden wereldwijd gekweekt voor het fruit maar ook voor gezondheidsproducten en de productie van medicijnen. Drakenfruit heeft een lichtzoet smaak waarover de meningen zijn verdeeld. Vele mensen vinden de vrucht ietwat smakeloos.

Het drakenfruit is benoemd tot superfood

Met een hoog gehalte aan vitamine C, vitamine B1, rijk aan mineralen vooral calcium en fosfor, boordevol diverse antioxidanten en vezelrijk.

De vrucht kan uitwendig gebruikt worden voor het versnellen van wondheling. Goed voor de stofwisseling, voorkomt slechte ogen, hydratatie van de huid en het verlagen van cholesterol. Ook zit er een stofje kaempferol in welke gifstoffen uit het lichaam bind.

Hoe haal je de schil er van af?

Snijd een pitaja doormidden en lepel het vruchtvlees met de eetbare pitjes eruit. Schillen en in plakjes snijden kan ook. Schillen doe je door eerst de boven- en onderkant tot aan het vruchtvlees eraf te snijden. Snijd daarna de schil van boven naar beneden in en trek deze van het vruchtvlees

Dragon fruit ijs maken?

Als je eens een origineel ijsje wilt presenteren, kun je zelf draken fruit ijs maken. Er zijn allerlei recepten te bedenken. Hierbij volgt een eenvoudig recept om dit verrukkelijke ijs binnen een handomdraai te maken.

Ingrediënten

– 1 bak biologische roomijs
– 4 stuks biologische drakenfruit
– 1 eetlepel biologische honing
– 4 eetlepels biologische kokosmelk

Bereiding

1. Haal het vruchtvlees (pulp) uit de schil van het drakenfruit.
2. Verwijder evt wat pitjes.
3. Meng met de mixer of gebruik de foodprocessor om het ijs met het vruchtvlees te mixen.
4. Voeg daarna naar smaak honing en kokosmelk toe en mix dit door het ijs heen. Voeg eventueel op het eind een snufje zout toe voor een pittige smaak.
5. Laat het ijs enkele uren opvriezen en presenteer het dan in bolletjes.

Drank door de ingrediënten

Sommige mensen vinden het lekker om wat sterke drank door het ijs te mixen. Je kunt hierbij denken aan Grand Marnier, tequila of een andere sterke likeur. Dit is natuurlijk sterk afhankelijk van smaak en niet geschikt voor kinderen.

Decoratie

Drakenfruit is eventueel ook als decoratie te gebruiken. Veel mensen vinden het mooi dat de vrucht zo felgekleurd is en leggen het drakenfruit als decoratie in een fruitschaal op tafel. Als je de pulp uit het drakenfruit verwijdert en de schil van binnen goed schoonmaakt, kun je er ook lekkernijen in opdienen. Denk bijvoorbeeld aan zelfgemaakt draken fruit ijs of een fruitsalade.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Wesley van der Linde

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen