Biologisch voedsel om Candida te genezen

Biologisch voedsel om Candida te genezen

In en op ons lichaam leven verschillende soorten schimmels. De bekendste daarvan is de Candida Albicans schimmel. Deze schimmel vindt warme en vochtige plaatsen het prettigst en is sterk aanwezig in onze maag en ons darmstelsel. Daarnaast leeft Candida Albicans ook op de huid, in de huidplooien, de slijmvliezen, de slokdarm en de vagina.

Candida

Bij de vagina kan de Candida Albicans schimmel zorgen voor een vaginale schimmelinfectie, maar ook in de darmen kan de Candida Albicans schimmel voor problemen zorgen.

Goede darmflora

Het probleem is niet dat de Candida Albicans schimmel in de darmen aanwezig is, de Candida Albicans is bij iedereen in de darmen aanwezig. De Candida Albicans schimmel is onderdeel van een natuurlijke en goede darmflora waarbij goede bacteriën de slechte bacteriën en schimmels in balans houden. De Candida Albicans schimmel kan echter gaan overgroeien in de darmen en kan daarbij voor veel gezondheidsklachten zorgen.

Klachten  van overgroei van de Candida Albicans schimmel

De Candida Albicans schimmel kan verantwoordelijk zijn voor verschillende klachten waarbij vaak niet (direct) candida dieet wordt gelegd met deze schimmel. Als gevolg van overgroei van Candida Albicans in de darmen kan je last krijgen van:

 • Vermoeidheidsklachten
 • Een futloos gevoel
 • Jeuk
 • Gewichtstoename
 • Angstaanvallen
 • Een verlaagd libido
 • Depressieve gevoelens
 • Een verminderd geheugen
 • Er kan zich een voedselintolerantie voor bepaalde voedingsstoffen ontwikkelen
 • Winderigheid
 • Een opgeblazen gevoel
 • Brandend maagzuur
 • Vaginale schimmelinfectie
 • Spruw
Candida Albicans

Als je enkele van bovenstaande klachten hebt dan zou het goed kunnen dat Candida Albicans hiervan de oorzaak is, maar de klachten kunnen net zo goed een andere oorzaak hebben. Vaak gaat een overgroei van Candida Albicans samen met een constante trek in zoetigheid. Indien hiervan sprake is dan is dit een goede indicator om aan te nemen dat Candida Albicans de boosdoener van de klachten is. Door kennis te nemen van de mogelijke oorzaken van Candida Albicans overgroei kan je beter inschatten of de klachten door Candida Albicans worden veroorzaakt. Hieronder zullen we de oorzaken van Candida Albicans overgroei bespreken.

De oorzaken van Candida Albicans overgroei

Zoals eerder in dit artikel al aangegeven houden de goede bacteriën de slechte bacteriën en schimmels in de darmen in balans. Als de balans in de darmen verstoord wordt krijgt de Candida Albicans schimmel de gelegenheid te gaan overgroeien.

Antibiotica dood niet alleen slechte bacteriën

Maar ook de goede bacteriën, de bacteriën welke essentieel zijn voor een gezonde darmflora, in onze darmen. Door de afwezigheid van voldoende goede bacteriën in de darmen als gevolg van antibiotica kan Candida Albicans in de darmen gaan overgroeien. Dit kan ook na het beëindigen van de antibioticakuur klachten blijven geven. Als gevolg van de antibioticakuur kan de darmflora voor lange tijd uit balans blijven.

Bij chemotherapie wordt het immuunsysteem onderdrukt

Waardoor schimmels kunnen gaan overgroeien. Om de overgroei van schimmels tegen te gaan worden bij chemotherapie medicijnen gegeven welke het immuunsysteem ondersteunen.

Hormonale veranderingen kunnen ook de oorzaak zijn van overgroei van de Candida Albicans schimmel. Zeker bij vrouwen kan dit het geval zijn. Denk daarbij aan hormonale veranderingen welke veroorzaakt worden door de anticonceptiepil, de zwangerschap of gedurende de menstruatiecyclus.

De Candida Albicans schimmel voedt zich met suikers. Vaak wordt de overgroei van Candida Albicans dan ook veroorzaakt door een te suiker- en koolhydraatrijke voedingspatroon. Koolhydraten worden door het lichaam afgebroken tot enkelvoudige koolhydraten (suikers) waaraan de Candida Albicans schimmel zich voedt. Door te kiezen voor gezonde, verse en biologische voeding kan voorkomen worden dat de Candida Albicans schimmel gaat overgroeien. Als men klachten heeft als gevolg van overgroei van de Candida Albicans schimmel dan kan door het volgen van een Candida Albicans dieet de schimmel de kop ingedrukt worden.

Het Candida Albicans dieet

Door gedurende 2 weken het Candida dieet te volgen kan de Candida Albicans schimmel de kop worden ingedrukt en zal de darmflora weer in balans zijn. De Candida Albicans schimmel voedt zich met suikers en om deze reden zal suiker gedurende het dieet helemaal uit de voeding geschrapt moeten worden. Omdat er in veel levensmiddelen welke we verpakt kopen suikers zijn verwerkt is het beter om al ons voedsel vers te bereiden.

Wat je niet mag eten tijdens het Candida Albicans dieet:

– Suiker en voedsel en drank waarin suiker is gebruikt zoals snoep, koek, saus, vleeswaren, frisdrank en vruchtensappen.
– Paddenstoelen
– Alles waarin schimmels of gist in zijn verwerkt
– Sojaproducten welke niet gefermenteerd zijn (sojamelk, vleesvervangers op basis van soja ect.)
– Pinda’s
– Gluten (brood, koek, gebak, sauzen)
– Zuivel afkomstig van koemelk, uitzondering hierop is een beetje yoghurt en een beetje boter
– Alle voedingsmiddelen waarin E-nummers zijn gebruikt
– Zoetstoffen en voedingsmiddelen waarin dit verwerkt is
– Alcohol

Fruit is wel toegestaan, echter niet met mate vanwege de vruchtsuikers.

Kies voor fruit welke weinig vruchtsuikers bevatten zoals blauwe bessen.
Door bovenstaande voedingsmiddelen gedurende 2 weken niet te gebruiken zal de Candida Albicans schimmel geen klachten meer veroorzaken. De darmflora zal weer in balans zijn. Als je gevoelig bent voor een overgroei van de Candida Albicans schimmel dan zal bij het hervatten van het oude eetpatroon de schimmel snel weer gaan overgroeien en voor problemen zorgen. Begin na het Candida dieet daarom langzaam met het toevoegen van gluten (granen) en zuivel aan je eetschema. Wees voorzichtig met het gebruik van suiker en voedingsmiddelen waarin suiker zijn verwerkt. Het beste laat je deze helemaal staan, dat voorkomt dat Candida weer de kop opsteekt en het is bovendien veel gezonder.

Voedingsmiddelen

Welke ontstekingsremmend zijn kunnen je extra ondersteunen om de Candida Albicans schimmel de kop in te drukken. Omega-3 vetzuren hebben een goede ontstekingsremmende werking. Voedingsmiddelen rijk aan omega-3 vetzuren zijn avocado’s, lijnzaadolie, noten en vette vis soorten zoals zalm, haring en makreel.

Haver en lookachtige staan er ook om bekend dat deze de goede bacteriën in de darmen ondersteunen. Lookachtige zijn knoflook, bieslook, ui en prei.

Door: Wesley van der Linde
Beeld: Groen Nieuws

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen