Biologisch voedsel duur, gezondheidszorg nog duurder

Biologisch voedsel duurder, gezondheidszorg nog duurder dan niet-biologisch voedsel. Veel mensen kijken naar de prijs en zien niet in waarom je meer zou betalen voor ‘hetzelfde product’. In de USA eten mensen met een relatief laag inkomen vaak bij fast food restaurants, aangezien het eten daar vaak nog goedkoper is dan in de supermarkt. Deze groep mensen hebben vaker gezondheidsklachten die relevant zijn aan obesitas, zoals diabetes.

”In Nederland is de gezondheidszorg veel beter geregeld, maar we betalen een flinke prijs om dit allemaal te bekostigen.”

In Nederland

Is de helft van de bevolking te dik en dat komt ook vaak door verkeerde voeding en te weinig bewegen. Obesitas en diabetes zijn vaak de gevolgen van verkeerde voeding, samen met nog veel andere ziektebeelden. Naast ons ongezonde voedsel (frisdrank, witbrood, bewerkte voeding met suiker,zout, geur, kleur en smaakstoffen etc.) hebben factoren als te weinig beweging, stress, roken, teveel alcohol gebruik en andere ongezonde gewoontes vaak een versterkende werking die het proces om ziek te worden kunnen vergroten over de jaren.

Zijn wij Nederlanders zo zuinig of onbewust?

Mensen die boodschappen halen denken vaak prijsbewust te zijn, maar realiseren zich niet dat de goedkopere voedingsmiddelen die vaak bewerkt zijn, uiteindelijk duurder uitvallen dan de duurdere (biologische) niet bewerkte en gezonde voedingsmiddelen.

Veel vertrouwen in de overheid

Consumenten hebben vaak een blindelings vertrouwen in de overheid, die toeziet op de waren die te koop zijn in de winkel. We horen vaak dat ons voedsel gezond is, het wel meevalt met het landbouwgif en we ons vooral geen zorgen hoeven te maken. Wel wordt bewegen gestimuleerd en ongezond eten als patat afgeraden. Ook wordt vanuit de overheid de schijf van vijf geadviseerd, maar het lijkt onvoldoende als je ziet hoeveel mensen ongezond zijn.

NVWA

Zo is er de controle dienst op waren, namelijk de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. De NVWA zou goed hun werk kunnen doen indien ze zouden beschikken over voldoende mankracht. Ook hier heeft de overheid op bezuinigd en is de controle minimaal doordat er nog slechts doormiddel van steekproeven gecontroleerd kan worden. Zo controleert de NVWA minimaal op het gebruik van schadelijke of illegale landbouw bestrijdingsmiddelen. Zo weet ik uit ervaring dat ze geen bodem monsters nemen na een melding van een illegaal middel als Metam Natrium dat gebruikt wordt als grondontsmetter. Zo worden ook de reguliere vers- en weekmarkten in Nederland niet meer gecontroleerd vanwege een gebrek aan mankracht en er is onvoldoende controle op de vele ongezonde toevoegingen die in (bewerkte) etenswaren zitten. Dat streng toezicht belangrijk is blijkt wel uit recent onderzoek, waaruit blijkt dat van de 300 akkerbouwers en 100 siertelers, respectievelijk 12% de regels onvoldoende kent of onjuist hanteert. Verder blijven pesticiden gewoon gif en de toelaatbare hoeveelheden gif op voedsel die wordt gehanteerd, zijn naar mijn mening ontoelaatbare risico’s voor de volksgezondheid.

Zoveel mogelijk omzet

Het bedrijfsleven is niet bezig met onze gezondheid zolang wij er niet voor willen gaan en betalen. Momenteel zijn ze ingesteld om veel bewerkt en dus ongezond voedsel te verkopen. Zo is het niet toevallig dat u een zak chips leeg eet zonder hierna voldaan te zijn en een biertje of frisdrank de dorst niet lijkt te lessen, met als gevolg dat u er nog een neemt. Alles wat lekker is vraagt naar meer en in bewerkt voedsel zitten stoffen die dat met opzet bewerkt moeten stellen. Dan hebben we het nog niet eens over de (reclame) plaatjes en teksten op de bewerkte producten, die niet of nauwelijks overeen komen met het product. (lees je op een pak bessensap: inhoud 1 procent bessen).

Ouders voeden hun kinderen onbewust op met suiker

Het is ook geen toeval dat de smaak van kleine kinderen al gevoed wordt door suiker in kindervoeding. Zo gaan de kinderen zoet lekker vinden en dat is voor de fabrikanten belangrijk, gezien tachtig procent van de producten in de supermarkt een bepaalde vorm van suiker bevatten. Kinderen hebben echter door het teveel aan geraffineerde suikers meer last van overgewicht, zelfs obesitas en diabetes type 2 bij kinderen neemt toe. Ook kunnen suikers kinderen gedragsmatige problemen geven. Steeds meer bewijzen zijn er dat bewerkte suiker kan leiden tot chronische ziekten op latere leeftijd, zoals hart-en vaatziekten en kanker, die in verband worden gebracht met een overmatig gebruik van suiker. Kortom we worden langzaam vergiftigd.

Kankerepidemie kunnen veroorzaakt zijn door pesticiden in de landbouw komen Ook de boeren werken uitsluitend vanuit winstoogpunt en zullen niet besparen op pesticiden als dat meer winst oplevert.

We zijn de hele dag aan het compenseren

Doordat we ongezond voedsel eten, voelen we ons ook minder goed. In plaats van gezond te gaan eten proberen we het onbehagelijke honger gevoel te compenseren met nog meer suiker of voedsel dat ongezond is (snacks). Dit komt omdat je lichaam verslaafd kan raken aan suikers en vetten en hiernaar gaan hunkeren.

Door gezonder te gaan eten voelen we ons ook beter

En doordat we ons beter gaan voelen, zijn we beter bestand tegen onlustgevoelens om ongezond voedsel te nemen. Het is niet gemakkelijk om af te vallen of de vicieuze cirkel om ongezond voedsel te eten te doorbreken. Na een periode van slapte en je niet zo happy te voelen, breekt op den duur de periode aan dat je je weer fit en wel voelt. Gezonde mensen voelen zich gelukkiger, hebben minder trek of honger en hebben meer weerstand tegen ziektes. Matig of stop dus met al dat dierlijk en geraffineerd voedsel en beweeg meer. Eet vooral gezond en dus voldoende (biologisch) groente en fruit.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen