Biologisch wijntje of biertje?

Wie wil er nu niet een biologisch wijntje of biertje? In een aantal blogs over gezondheid zijn we van mening geweest dat een glas rode wijn per dag niet slecht is voor de gezondheid en een biertje op zijn tijd moet toch zeker kunnen. Wetenschappers zijn tegenstrijdig in de uitkomsten van hun onderzoek. Zo is aangetoond dat een glas wijn goed is voor hart- en bloedvaten en het dementie kan verminderen. Momenteel komen er echter ook meer negatieve gevolgen van alcohol drinken uit de onderzoeken, ook al gaat het om biologische drank en met mate.

In de blauwe zones op aarde waar in verhouding de mensen het oudst worden, drinkt men graag een glas rode wijn per dag. Inwoners worden vaak 90 of 100 jaar en hebben ook weinig gezondheidsklachten of last van dementie.

De rode wijn zou gezond zijn door de antioxidanten

De rode wijn zou gezond zijn door de antioxidanten. Deze stoffen die ook in groente en fruit volop aanwezig zijn, werken tegen oxidatie: ze gaan de schadelijke effecten van vrije zuurstofradicalen tegen. Deze vrije zuurstofradicalen kunnen schade toebrengen aan cellen en weefsels en zo mogelijk op lange termijn kanker veroorzaken. In rode wijn zitten antioxidanten in de vorm van polyfenolen. Voorbeelden zijn tannines, die ook volop in thee zitten en resveratrol, dat ook in blauwe druiven, pinda’s en bessen zit. Daarvoor hoef je dus geen rode wijn te gaan drinken en een glas rode wijn helpt dus niet tegen kanker, maar verhoogt de kans daarop. Dat komt omdat alcohol in wijn zelf een kankerverwekkende stof is.

Met mate en een glas per dag zou de norm moeten zijn en minder is zeker beter. Bij meer glazen per dag wordt alcohol giftig. De spiercellen van het hart kunnen aangetast worden en ook de lever kan worden beschadigd. Het te veel drinken van alcohol kan daarbij tot een te hoge bloeddruk leiden en hart- en vaatziekte veroorzaken. Van te veel alcohol wordt je dik door een verhoging van LDL, het slechte type cholesterol en de grootste veroorzaker van aderverkalking.

De negatieve gezondheidseffecten van (een teveel aan) alcohol zijn dus schrikbarend en de gezondheidsvoordelen wegen niet op tegen de nadelen. Drink voor je gezondheid vers geperst sinaasappelsap of groene thee, waar ook heel veel antioxidanten in zitten.

Is het waar dat de bloedstolling wordt vermindert door alcohol?

Door alcoholgebruik kan het aantal bloedplaatjes sterk verminderen. Bloedplaatjes zorgen ervoor dat een wond dicht gaat waardoor het bloeden kan stoppen. Daarom bloedt een wondje langer als je veel alcohol hebt gedronken. Een bijkomend voordeel is dat je zo minder kans op trombose hebt. Het is dus niet zo dat alcohol je bloed dunner maakt. Alleen veel te veel water drinken kan je bloed verdunnen en is dus daarom gevaarlijk.

bier

Kater veroorzaakt door te veel alcohol

De belangrijkste oorzaak van een kater is vochtverlies. Alcohol stimuleert de vochtafdrijving waardoor het lichaam uitdroogt. Alcohol zorgt er ook voor dat de nieren veel water uitscheiden. Door het vochtverlies voelt iemand zich de volgende dag slap en moe en heeft een droge mond. Bij sterke drank krijgt iemand nog minder vocht binnen dan bij bier, waardoor de kater heftiger is. Dit vochtverlies is makkelijk tegen te gaan door tijdens het drinken water te drinken. Een tweede oorzaak is de vorming van de giftige stof ‘acetaldehyde’ die bij de afbraak van alcohol ontstaat. De acetaldehyde zorgt voor hoofdpijn en het trillerige gevoel.

Een derde oorzaak zijn de giftige stoffen die ook In alcoholische dranken zitten. Zo heb je verschillende soorten alcohol in drank en sommigen zijn gewoon giftig ondanks dat ze maar in kleine hoeveelheden voorkomen. Deze soorten alcohol worden wel ‘foezelalcoholen’ genoemd. Ze worden trager afgebroken dan gewone alcohol en zijn de volgende dag nog in het bloed aanwezig. De ernst van de kater heeft te maken met de hoeveelheid foezelalcoholen. In wodka zitten de minste, en in pruimenbrandewijn de meeste, foezelalcoholen.

Negatieve effecten

‘Binge-drinken’: in korte tijd een enorme hoeveelheid alcohol nuttigen, wat kan leiden tot coma, hartinfarct, hersenbloedingen of beschadiging van het zenuwstelsel. Ook het risico op ongevallen wordt groter vanwege het verminderde reactievermogen. Chronisch overmatig alcoholgebruik kan op de langere termijn lijden tot levercirrose, gastritis, pancreatitis, mond,- keel,- en slokdarmkanker, neuropathie en Korsakov.

Lever en alcohol

Alcohol is een giftige stof die door de lever afgebroken wordt. Door overmatig alcoholgebruik raakt de afbraakfunctie van de lever verstoord. Leververvetting kan snel ontstaan na enkele dagen door te hebben gedronken. Je raakt het ook wel weer kwijt na verloop van tijd na periodes van geen alcohol.

Levercirrose

Levercirrose ontstaat na jaren veel te hebben gedronken. Door chronisch te veel te drinken ontstaat er een littekenvorming die niet meer herstelt. Door deze abnormale structuur kan de lever zijn werk niet meer doen, wat op de lange duur zelfs dodelijk kan zijn.

Kan ik nog wel zonder gevolgen alcohol drinken?

Sommige mensen denken dat een beetje alcohol (en dan vooral rode wijn) goed is voor de gezondheid. Maar de eventuele positieve effecten wegen niet op tegen de risico’s. Zoals de laatste onderzoeken aantonen levert bij vrouwen meer dan één glas al gezondheidsrisico’s op, zoals een verhoogd risico op borstkanker. Bij mannen nemen ziekterisico’s toe bij meer dan twee glazen per dag.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen