Biologische appel gezond of niet?

Vandaag op de website van Groen Nieuws 10 leuke weetjes over de appel.

1. Appels zorgen voor verlaging van het cholesterolgehalte

Een gemiddelde appel bevat ongeveer 5 gram aan vezels. Appels bevatten veel pectine, dit is een oplosbare vezel die het cholesterolgehalte verlaagt. De pectine voorkomt de ontwikkeling van de cholesterol in de binnenkant van de bloedvaten. Waardoor het risico op hart- en vaatziekten zal verkleinen. Lees verder waarom andere voedingsmiddelen ook goed zijn voor de verlaging van het cholesterolgehalte: Olijven, Avocado’s en sinaasappels.

2.Appels gaan ouderdom tegen

Door het hoge gehalte aan antioxidanten beschermen appels het geheugen. Het dagelijks eten van een appel zorgt ervoor dat u minder kans heeft op de ontwikkeling van dementie en Alzheimer.

3. Appels gaan het bederven van de tanden tegen

Het bederven van de tanden wordt voornamelijk veroorzaakt door bacteriën. Appels bevatten een sap die 80% van deze bacteriën te kan doden.

4.Voorkomen van kanker

De antioxidanten die in de schil van de appel zit kan verschillende vormen van kanker tegengaan. Uit onderzoek van de universiteit van Wisconsin is namelijk gebleken dat prostaat- en borstkankercellen trager groeiden en minder lang overleefden nadat deze in aanraking kwamen met de antioxidanten van de appel. Ook blijkt bij het eten van appels het marpine-niveau toe te nemen, dit helpt erbij de groei van tumoren te onderdrukken

5.het immuunsysteem.

Mensen die tekort komen aan vitaminen C zullen slechter genezen en gemakkelijker blauwe plekken oplopen.

6.Appels zorgen voor een beter uithoudingsvermogen

Een appel eten voordat u gaat sporten kan uw uithoudingsvermogen verhogen. Appels bevatten namelijk het antioxidant genaamd quercetine. quercetine zorgt ervoor dat er meer zuurstof beschikbaar komt voor de longen, waardoor uw uithoudingsvermogen vergroot wordt.

7. Alzheimer Preventie

Quercentine is een fytonutrient dat in appels, uien en groene thee voorkomt. Dit flavonol gaat vrije radicalen die zich in de hersenen bevinden tegen. Doordat de hersencellen na aanvallen van vrije radicalen beschadigd worden kan er Alzheimer ontstaan. Quercetine beschermt de hersenen tegen schade die aangebracht kan worden door vrije radicalen. Dat is geconcludeerd na een onderzoek op muizen door de Amerikaanse Cornell universiteit. Deze universiteit is gehuisvest in Ithaca in de staat New York.

8. Parkinson voorkomen

Dezelfde voedselwetenschappers van de Cornell Universiteit die een preventieve werking van appels aan Alzheimer toekennen, hebben ook ontdekt dat Parkinson wordt tegen gegaan door het eten van appels. Parkinson is een ziekte van het centrale zenuwstelsel. De magnesium die in appels voorkomt helpt mee het zenuwstelsel in optimale conditie te houden

9. Appel: tegen diarree

Pectine is een stof die voornamelijk voorkomt in appel, pruim en sinaasappel. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat pectine tegen diarree helpt.

10. Geheugen werkt beter door appels

Appels zijn goed voor de hersenen. Hersenfuncties zoals het geheugen werken beter als men regelmatig een appel eet. Als je zwaar werk doet waar je je hoofd bij moet gebruiken of je studeert, dan is het extra verstandig een appel te eten. Misschien is het daarom zo dat veel mensen de neiging hebben een appel mee naar school of college nemen. Deze mensen luisteren naar de wens van het lichaam dat vraagt om extra voedingstoffen die leerprocessen beter mogelijk maken.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Wesley van der Linde

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen