Biologische bestrijding tegen muggen

Muggen komen af op zoet bloed

Zoet bloed bestaat niet, maar het is een feit dat sommige mensen meer worden gestoken dan anderen. Zo hebben plaatselijke bevolking groepen op eilanden of in de jungle minder last van muggen dan de gemiddelde toerist en dat is soms moeilijk te verklaren. Mogelijk kan het zijn omdat wij meer zeep en parfum gebruiken en niet naar rook van vuurtjes ruiken zoals deze mensen die dicht bij de natuur staan. Wel is inmiddels wetenschappelijk aangetoond en vastgesteld dat muggen worden aangetrokken door je lichaamsgeur. Jouw lichaamsgeur bepaalt dus hoe aantrekkelijk je bent voor muggen en hoe graag ze van je bloed willen drinken. Hoe meer je zweet hoe gemakkelijker een steekmug je kan opsporen en prikken. Als jouw partner een aantrekkelijker geur heeft dan heb je dus een uitstekend antimuggenmiddel in huis! De geur wordt namelijk grotendeels geproduceerd en uitgescheiden door de bacteriën in de haarzakjes die diep in je poriën zijn gelegen.

Ook melkzuur, ammonium, kooldioxide en vetzuren zijn bepalend voor hoe muggen jouw lichaamsgeur waarnemen.

Voeding

Ook is de voeding zeker een punt en is het mogelijk om je zweet geur te veranderen of voor de mug minder aantrekkelijk te maken. Eet je veel knoflook, ui of rook je (nicotine) of drink je bier (vitamine D) dan zullen je zweetklieren een andere en voor muggen onaantrekkelijke geur geven.

Waarom muggen bijten.
Vrouwtjes muggen hebben de eiwitten uit bloed nodig voor de ontwikkeling van hun eitjes. Mannelijke muggen bijten niet. Hoe vrouwelijke muggen hun slachtoffers uitzoeken is nog niet duidelijk. Waarschijnlijk geeft het lichaam via zweet stoffen af die muggen aantrekkelijk vinden: bijvoorbeeld kleine stukjes eiwitten, ammoniak, melkzuren of koolstofdioxide

Waar komen muggen op af: koolstofdioxide

Je CO2-uitstoot trekt muggen aan. Een mug heeft namelijk receptoren die de CO2 (koolstofdioxide) in je adem kunnen waarnemen. Je kunt je CO2 die in je adem zit helaas niet maskeren en alleen achter een klamboe zit je veilig.

Lichaamswarmte

Je lichaamswarmte trekt muggen aan. Hoe warmer je lichaam, des te makkelijker een mug jou kan vinden. Wanneer het ’s avonds afkoelt, kan een mug je lichaamswarmte al op 20 meter afstand waarnemen. Je kunt muggen foppen door een ventilator naast je te zetten.

Muggen bestrijden

Hoe kunnen we op een zo’ n natuurlijk mogelijke manier muggen bestrijden.
Veel mensen smeren zich helemaal onder met muggen ‘ spul’. Wel dit spul is vaak gewoon gif dat door je huid ook in je bloed /lichaam kan komen.

Zo heeft het insecten werende stof DEET heeft een schadelijke uitwerking op het zenuwstelsel van proefdieren. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van Franse wetenschappers. Wetenschappers van het onderzoeksinstituut IRD in Montepellier testten in een laboratorium het effect van DEET op lichaamscellen van muizen en insecten.

Het onderzoek toonde aan dat het middel een enzym met de naam acetylcholinesterase blokkeert. Die stof vervult een belangrijke rol in het zenuwstelsel van zowel dieren als mensen.

Geurvermogen

DEET wordt jaarlijks door meer dan 200 miljoen mensen gebruikt als bestrijdingsmiddel tegen muggen. Naar de precieze werking van de stof is echter maar weinig onderzoek gedaan.

Tot nu toe gingen wetenschappers ervan uit dat het middel het geurvermogen van de insecten blokkeerde. Maar inmiddels is duidelijk dat muggen verlamd kunnen raken en zelfs kunnen sterven als ze bloot worden gesteld aan hoge concentraties DEET.

De Franse onderzoekers

De Franse onderzoekers menen nu de oorzaak te hebben achterhaald. We hebben ontdekt dat DEET niet alleen het gedrag van de insecten verandert maar het blokkeert ook de activiteit van een belangrijk enzym in het zenuwstelsel van zowel insecten als zoogdieren.

Vitamine B-pillen

Een vriendelijker middel dat door velen van jullie genoemd wordt is het nemen van vitamine B-pillen. Zo schrijft Jose: De muggen steken mij niet als ik een week voor vertrek en dagelijks tijdens mijn vakantie een vitamine B-tablet neem, de muggen hebben een hekel aan bloed met een ‘luchtje’! Vaak genoeg geconstateerd dat de mensen om mij heen (op een heerlijk terrasjes ’s avonds) letterlijk lek geprikt werden, en ik dus niet. Nadeel: je mag de inname van de tablet geen dag overslaan; de aanwezigheid van vitamine B is blijkbaar snel weg uit het lichaam.

Ventilator

Een oplossing van groter formaat is de ventilator. Het ligt natuurlijk aan de accommodatie waarin je verblijft of je hier gebruik van kunt maken. Maar wanneer de voorzieningen het toelaten blijkt dit volgens veel reacties van jullie een goed middel te zijn om de irritante zoemers op afstand te houden.

Citronella, citroensap en -schillen

Naast het welbekende goedje Citronella valt ons op dat jullie ook vaak puur citroensap of citroenschillen gebruiken om muggen af te weren. Druppels op je huid of schillen in de buurt leggen. Ron pakt het nog steviger aan:

‘Pak een schil van je citroen uit je tropische drankje. Knijp de binnen kanten tegen elkaar dan springt/verstuift het sap uit de schil. Houd je aansteker bij deze verstuiving en je zal zien dat je een soort van ontvlamming krijgt die een geur afscheidt waar de muskieten van weg blijven. Je kan de schil ook nog even na schroeien en je zal zien dat het werkt. Let wel het duurt geen eeuwigheid. Maar plezier duurt maar even!’

Middeltjes uit grootmoeders kastje

De middeltjes uit grootmoeders kastje: azijn, wierook, lavendel, lavendelzeep, tijgerbalsem, (water met) kruidnagel, zakjes water bij de deur, basilicum en knoflook. Enkele zal ik hieronder nog wat uitvoeriger beschrijven.

Bier en walnoten

‘Drink op zijn tijd een glas/fles bier, muggen zullen je na een glas of drie niet meer prikken. En bij een glas dat of een fles die open staat zullen ze niet snel in je buurt komen. Mocht dat niet helpen en je hebt het voor handen, neem dan wat walnoten mee op vakantie, eet er van en leg ze er een paar (gepeld) en de dop vlakbij je in de buurt, helpt 100%.

– Kattenkruid: Verslavend voor katten, maar verschrikkelijk voor muggen.
Uit onderzoek blijkt dat de essentiële oliën in kattenkruid muggen verjagen. Ze houden er niet van. Dus zet kattenkruidplantjes voor het raam. Als de plantjes uitgebloeid zijn, dan droog je de bloemen en geef je het aan je katten.

– Citronella olie: Ouderwets, maar effectief. Je kunt een paar druppels citronella olie op je huid aanbrengen (gebruik dan wel een essentiële olie van goede kwaliteit), maar je kunt ook wat druppels vermengd met water in een geurbrander doen. Door de warmte verspreidt de geur zich door de ruimte en helpt muggen verjagen.
– Knoflook: Knoflook is gezond én het verjaagt muggen. Twee vliegen in één klap (pun intended). De sterke, penetrante lucht van knoflook houdt muggen op een afstand. Lekker veel van eten dus.
– Lavendel: Lavendelstruiken laten de tuin heerlijk geuren en bestrijden muggen. Plant lavendelstruiken in de tuin, breng gedroogde lavendel in huis aan of smeer wat lavendelolie op je huid.

Biologische anti muggen middelen

Er zijn genoeg biologische anti muggen middelen op de markt, zonder schadelijke stoffen. Een aantal voorbeelden zijn: Incognito, Bugs Away Balm die van planten zijn gemaakt en 100 procent natuurlijk. Solvia Bug Safe Roll on Scin oill is een plantaardige en essentiële oliën en verzacht direct de pijn na beten van muggen, wespen, bijen, mieren of andere insecten. Leef je leven, zonder muggen.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Wesley van der Linde

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen