Biologische bieten gezond

Rode biet is een gezonde groente en ongelooflijk gezonde groente, boordevol vitaminen, mineralen en antioxidanten. Deze antioxidanten ontgiften de lever, zuiveren het bloed en hebben op mensen met bloedarmoede een zeer gunstige uitwerking. Ook wordt er gezegd dat de biet kankerbestrijdende stoffen bevat. Artsen waarschuwen echter wel dat de groente absoluut geen geneesmiddel is tegen de ziekte.

Oud worden met bietjes

In Rusland wordt veel borscht, de traditionele Russische bietensoep gegeten. Er zijn streken in Rusland waar relatief veel mensen zijn die ouder worden dan 100 jaar. Sommige wetenschappers opperen dat de ruime consumptie van bietjes verantwoordelijk is voor de hoge leeftijd. De belangrijkste reden is wel dat bieten ervoor zorgen dat het lichaam wordt gereinigd van (gif). Bietjes hebben het vermogen om gifstoffen in het lichaam om te vormen in oplosbare stoffen zodat ze uit het lichaam afgevoerd kunnen worden.

Uithoudingsvermogen

Uit een recent Amerikaans onderzoek blijkt dat bietensap het uithoudingsvermogen verbetert. Mogelijk komt dit door de stof nitraat aanwezig in bieten, die de bloedvaten verwijdt en de zuurstoftoevoer naar de spieren verbetert. Veel stopsporters zoeken een toevlucht in het sap van deze groente, aangezien het sap het uithoudingsvermogen verbetert. Dus zin om de benen uit je lijf te rennen? Waag je dan eens aan een glaasje bietensap!

Rode biet tegen hoge bloeddruk

Bietjes zijn bekend om een aantal medicinale toepassingen. Sinds de Middeleeuwen worden bietjes vooral voorgeschreven bij ziektes die te maken hebben met het bloed en ziektes die te maken hebben met de ingewanden en spijsvertering. In een Amerikaans tijdschrift van de American Heart Association is een onderzoek gepubliceerd waaruit bleek dat rode bietjes goed helpen tegen hypertensie of te hoge bloeddruk. Het drinken van een halve liter bietensap hielp goed tegen hoge bloeddruk en de effecten bleven 24 uur na het drinken meetbaar. Je kunt zelf bietensap maken met behulp van een blender en in de biologische winkel is een fles bietensap te koop.

Fytonutriënten in bietjes

Er zijn veel meer fytonutrienten dan vitaminen en mineralen; het aantal loopt in de duizenden en er worden er elke week nieuwe bij gevonden. Deze fytonutriënten zijn in sommige gevallen kwa geneeskracht sterker dan vitaminen en mineralen; daarom is het zo goed om verse groente en fruit te eten en niet blindelings te vertrouwen op supplementen. In bietjes zitten vooral betalaïnen. Met name betanine and vulgaxanthine zijn zeer gezonde betalaïnen. Deze stoffen ondersteunen ontstekingsremmende mechanismen in het lichaam, bestrijden vrije radicalen en helpen het lichaam om te ontgiften. Hierdoor helpen ze ziekten in het algemeen te voorkomen. Betalaïnen worden door het koken verwijderd uit de groente. Hoe langer je ze kookt, hoe minder ervan in zit. Er zit een optimale hoeveelheid in als ze rauw zijn. Na een uur koken zijn vrijwel alle betalaïnen verdwenen.

Wat zijn fytonutriënten?

Fytobnutriënten zijn bioactieve inhoudsstoffen van eetbare planten. Mineralen en vitaminen vallen onder de fytonutriënten. Daarnaast is er een grote hoeveelheid andere nutriënten waar mensen baat bij hebben. Bitterstoffen, alkaloïden, looistoffen, glycosiden, saponinen, organische zuren, harsen en slijmstoffen zijn verschillende categorieën fytonutriënten.

Goed tegen welvaartsziekten

Fytonutriënten zijn goed tegen kanker, diabetes mellitus en hart-en vaat ziekte. In plantaardige producten zitten fytonutriënten. Fyto betkent plantaardig en nutriënt betekent voedingsstof. Ze worden ook fytochemicaliën genoemd. Het zijn uiteraard chemische verbindingen maar geen kunstmatige verbindingen; ze komen alleen in plantenproducten voor.

Daling fytonutriënten door pesticiden

Er is aangetoond dat de laatste 20 jaar het aantal fytonutriënten in voeding enorm is gedaald. Dat komt door pesticiden die worden gebruikt en het telen op verarmde grond. Een andere reden dat mensen vandaag de dag minder fytonutriënten binnen krijgen is omdat we verwerkt voedsel eten wat is ontdaan van belangrijke fytonutriënten. Het is veel beter om verse biologische groente en fruit te kopen dan groente uit potjes, blikjes en pakjes met groenten of sauzen. Vaak is het aantal fytonutriënten vrijwel tot 0 gereduceerd als het in een voorbewerkte maaltijd zit.

Rode biet in de keuken

Bij aankoop is het belangrijk dat de biet stevig aanvoelt, anders gaat hij rimpelen. Je kunt deze groente gebruiken in zowel koude als warme gerechten. Zo leent dit knolgewas zich uitstekend als ingrediënt van een salade, maar ook als garnering is de biet een echte blikvanger! Kortom: een groente die zeker niet mag ontbreken in jouw koelkast!

Bietjes bereiden

We hebben al een blog met bieten salade.

Maar bij deze een gezond recept met gekookte bieten:
Bourguignon zonder boeuf (vegetarisch).
Lijstje wat we nodig hebben: (liefst zoveel mogelijk biologisch natuurlijk).

– 4 sjalotten
– 2 of 3 middelgrote winterpenen
– 2 of 3 middelgrote pastinaken (of venkel)
– 4 gekookte rode bieten (middelgrote).
– 250 gram kastanje champignons
– 3 tenen knoflook
– 4 eetlepels olijfolie (om te bakken)
– 2 laurierblaadjes
– 1 bosje tijm

Een paar takjes tijm om te garneren.

– 1 eetlepel tomatenpuree
– zout (minimaal) en peper
– 250 milliliter volle rondewinnaar
– 250 milliliter biologische groente bouillon
– Halve eetlepel aardappelzetmeel
– braadpan met dikke bodem

1 Pel de sjalotten en halveer ze in lengte

2. Schil de pastinaak en snij ze in stukken van 3 cm. ( dikke wortels eerst in de lengte doorsnijden).

3. De bieten in parten en worden apart gehouden.

4. Pel en hak de knoflook grof.

5. Halveer de grootste champignons.

6. Verhit de olie in de braadpan en fruit de sjalotten en knoflook op laag vuur tot ze zacht worden

7. Voeg de peen, pastinaak, laurier en tijm toe en bakt alles op middel hoog vuur voor 5 minuten (af en toe omscheppen).

8. Voeg de tomatenpuree toe en laat het nog een minuutje mee bakken. Voeg er zout, peper, wijn en de bouillon bij het geheel en breng alles aan de kook. Als het kookt op laag vuur 20 minuten laten pruttelen.

9. Bak onder tussen de champignons apart in een koekenpan en voeg ze na tien minuten samen met de bietenparten toe aan de stoof. Breng opnieuw alles aan de kook en laat het gaar sudderen. Voeg indien nodig nog wat bouillon toe zodat de groente half onder staan. Leng het zetmeel aan met wat water of bouillon en voeg het al roerend door de stoof om het vocht licht te binden.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen