Biologische broccoli soep met citroengras

De naam van de plant is gekozen door zijn citroen achtige geur en smaak. De plant is familie van de grassenfamilie, meerjarig, niet winterhard en kan alleen in tropische omstandigheden uitgroeien tot grote gras pollen van een meter hoogte. Van het grasachtige blad is echter alleen het begin van de steel eetbaar en wordt van oudsher gebruikt in de Aziatische keuken. In Nederland wordt de naam “citroengras” en “sereh” door elkaar gebruikt. “Sereh” is de Indonesische naam voor citroengras.

De taaie buitenste schutbladeren van de stengel moeten bij gebruik er af worden gepeld tot de vlezige kern van de stengel tevoorschijn komt. Halveer de kern overlangs en snij hem in smalle reepjes. Je kunt ook de hele stengel laten trekken in een gerecht. Ze hebben een zure, frisse, citroen achtige smaak. Het kruid is ook in poedervorm verkrijgbaar en is beter bekend als serehpoeder. Gedroogd citroengras vindt u bijna in alle supermarkten. Vers citroengras bewaart u in een geperforeerde plastic zak in de koelkast en een week goed houden, maar U kunt citroengras ook gewoon invriezen.

Citroengras wordt niet rauw gegeten

Doorgaans worden stukken citroengras meegekookt of -gestoofd in gerechten, waaruit ze vóór consumptie er uit worden gehaald. Verder te gebruiken bij marinades voor roerbakgerechten, kip en visgerechten of kerrieschotels en het maken van soep. Citroengras geeft een frisse smaak aan gestoomde groenten.

Vegetarische/ biologische crème broccoli soep met citroengras.

INGREDIËNTEN 4 personen

1 middelgrote biologische ui, fijngesneden
1 el biologische boter
600-700 gram biologische broccoli
1 kleine stengel citroengras of 1 tl gedroogd citroengras (sereh)
0,75 l biologische groentebouillon
1 el sojasaus
200 ml crème fraiche of sojaroom
1 teentje biologische knoflook, geperst
1 tl gedroogde dille
snufje nootmuskaat
snufje cayennepeper
Biologische peper
1 el geschaafde biologische geroosterde amandelen.
Eventueel zelf de ongebrande amandelen roosteren in een koekenpan zonder boter.

Bereidingswijze

Fruit de ui en de knoflook in een pan met boter. Voeg de in stukken gedeelde broccoli roosjes en het citroengras toe. Stoof alles 10 minuten op een laag vuur met de deksel op de pan. Voeg de groentebouillon toe samen met de sojasaus en cayennepeper. Laat het geheel 10 minuten doorkoken. Voeg de dille en nootmuskaat toe aan de soep en haal het citroengras eruit. Haal de pan van het vuur en gebruik een staafmixer tot de soep glad is. Roer de crème fraiche door de soep en breng het op smaak met wat peper. Schep de soep in de kommen/borden en bestrooi deze met een geroosterde amandelen.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen