Biologische chocolade met sinterklaas

Biologische chocolade met Sinterklaas voor de kinderen in Nederland beleven het Sinterklaas feest als het leukste feest van het jaar waarbij je van de goedheilig man en zijn knechten cadeautjes krijgt en snoep. Chocolade letters horen ook echt bij dit feest en er wordt heel wat chocolade gegeten rond 5 december. Over chocola is natuurlijk weer genoeg te zeggen. Zo is er gezonde chocola en minder gezonde, biologische en de fairtrade chocola.

Lekker biologisch

Biologische chocolade spreekt voor zich, geen gif in je chocola, geen gif in het milieu en geen gif in het lichaam van de mensen die met deze pesticiden in aanraking komen.

Fairtrade

Nederland is de grootste doorvoerhaven voor cacao ter wereld en chocola is een groot handels goed. Als je aan fairtrade chocola denkt, dan weet je dat je meestal meer betaald en dat het teveel betaalde geld rechtstreeks aan de arme arbeiders wordt gegeven. Ondanks er veel aan het veranderen is kan er gezegd worden dat de situatie onder de NIET fair trade bedrijven gewoonweg schrijnend is en de kinderarbeid neemt nog elke dag toe. Gelukkig is er fair trade dat slaafvrij is, meer geld geeft aan de arme arbeiders of boeren en kinderarbeid vrij. ( helaas nog niet voor 100 procent).

Tony chocolade is bijna 100 procent slaaf vrij

De Keuringsdienst van waarde heeft in 2005 de ernst van de zaak in de cacao handel proberen te onderzoeken. De interesse in de misstanden in cacao handel werd gewekt door het ‘Zwartboek wereldmerken’ van de Oostenrijkse journalisten Klaus Werner en Hans Weiss. Hierin is veel te lezen over de uitbuiting, kinderarbeid, slavernij in derde wereld landen. Omdat de chocoladefabrikanten niet thuis gaven en niet mee wilde werken om chocolade slaaf vrij te krijgen, besloten de makers van Keuringsdienst van waarde zélf een verantwoorde reep op de markt te brengen. Het merk Tony’s verwijst naar de bedenker van de slaaf vrije chocolade, met de naam Teun. Omdat niemand buiten Nederland deze kan uitspreken hebben ze gekozen voor de naam Tony.

Tony’s Chocolonely

Kon je zo’n tien jaar terug bijna alleen kopen in de Wereld winkels maar algauw ook in de supermarkten. De fairtrade repen zijn nu ook te koop buiten Nederland zoals in de Verenigde Staten, Zweden en Duitsland. Ondanks de inzet van Tony’s Chocolonely om de cacaobranche zo ver te krijgen om zijn voorbeeld te doen volgen, blijft deze harde business erg hardnekkig en werken niet erg mee.

Verder onderzoek naar misstanden door Tulane-universiteit

De Tulane-universiteit van New Orleans heeft in Ghana en Ivoorkust zelfs de laatste jaren een toename geconstateerd. Daar blijken meer dan twee miljoen kinderen mee te werken bij de productie van cacao. Verreweg de meeste van hen verrichten (gedwongen) kinderarbeid en kunnen niet naar school. De Amerikaanse onderzoekers wijten deze toename vooral aan de groeiende vraag naar cacao.

Gecertificeerde keurmerken bieden geen 100 procent slaaf vrije chocolade

Gelukkig is de afgelopen jaren is de chocoladehandel toch een stuk duurzamer geworden. Een groot deel van de chocolade is nu gecertificeerd door keurmerken zoals UTZ, Rainforest Alliance en Fairtrade. Uit onderzoek naar de inkomenspositie van aangesloten boeren bleek dat hun inkomen wel is verbetert maar nog lang niet voldoende om uit de armoede te komen.

Hoe donkerder de chocola, hoe gezonder

Naast Fairtrade en biologische chocolade zijn er nog andere dingen waar je op moet letten als je je chocolade koopt. Pure chocolade is veel gezonder dan melkchocolade en witte chocolade heeft zelfs bijna geen gezonde eigenschappen meer. Pure cacao is wel gezond en bevat bestanddelen die je cholesterol verlagen en dus goed zijn voor hart en bloedvaten en het gelukshormoon activeren.

Raw is een voedingswijze waarbij alles vers, plantaardig en onverhit gegeten wordt (dus veel sapjes, salades, smoothies, verse groenten, fruit, noten en zaden). Door de versheid blijven de meeste vitaminen, mineralen en enzymen intact. Deze worden daardoor beter door het lichaam opgenomen dan bij sterk bewerkte (verhitte) producten.

Rauwe chocolade

Bij de productie om chocola te maken worden de cacao bonen met hoge temperaturen gebrand en gemalen. Helaas gaat hierdoor veel van de kracht van de cacao verloren. Raw chocolade (rauwe chocolade) is anders: De rauwe cacao bonen worden niet gebrand en zijn koud gemalen. Hierdoor blijven veel mooie stofjes bewaard. Dit zijn met name de van nature aanwezige antioxidanten (flavonoïden) en de ‘liefdesstofjes’. Rauwe chocoladerepen van goede kwaliteit bevatten geen toegevoegde suikers en uitsluitend gezonde vetten. In plaats van suiker wordt bij rauwe chocolade wel gezonde zoetstoffen gemaakt van bijvoorbeeld bessen. Omdat rauwe chocolade gezondere ingrediënten bevat is het alleen daarom al een veel betere keuze dan reguliere chocolade die je in de meeste winkels kunt kopen. Nog meer gezondheid eigenschappen van chocola.

Het is goed tegen bloed- en vaatziekten

Uit een Duits onderzoek bleek dat je bijna 40 procent minder kans hebt op een hartaanval of beroerte bij gebruik van chocola. Ook Is uit onderzoek gebleken dat bepaalde stofjes in pure chocolade slagaderen flexibeler maken. Witte bloedcellen blijven ook minder snel aan de wanden van bloedvaten hangen waardoor minder kans op aderverkalking.

Tryptofaan

In cacao zit een stofje met de naam tryptofaan dat je stemming verbetert. Hierdoor wordt het geluk gevoel bevorder en stress vermindert. Tryptofaan zit ook in bananen, avocado’s, pompoenpitten en paranoten.

Fenylethylamine

fenylethylamine, die in een stofje dat in chocolade voorkomt. Deze stof wordt ook aangemaakt als mensen verliefd zijn. Vandaar het gerucht dat chocolade lust opwekkend is. Maar ook dát is nog niet wetenschappelijk aangetoond. Een explosie hiervan vindt plaats in je hoofd na een orgasme! PEA komt van nature alleen voor in blauwgroene algen en in cacao.

Antioxidanten

De kracht van chocolade zit hoogstwaarschijnlijk in de antioxidanten polyfenolen die van nature in cacao aanwezig zijn. Deze komen ook voor in wijn, olijfolie, bessen, thee, koffie, walnoten en groenten. Deze antioxidanten beschermen het lichaam o.a tegen straling uit zonlicht of schadelijke stoffen die in de stofwisseling kunnen ontstaan.

Flavonoïden is een type antioxidant

In cacao zitten veel flavonoïden, een type antioxidant. Antioxidanten helpen tegen de beschadiging van cellen en weefsel en zijn op lange termijn zelfs goed tegen ziekten als kanker en hart- en vaatziekten. Wanneer je veel flavonoïden binnenkrijgt, loop je minder risico op diabetes type 2. Wanneer iemand diabetes type 2 heeft, reageert het lichaam niet meer goed op insuline.

Goed tegen diabetes

Uit onderzoek blijkt dat de mensen die veel flavonoïden binnenkrijgen, beter reageren op insuline en minder last hebben van chronische ontstekingen. De werking van insuline blijft dus intact wanneer men pure chocolade (wat veel flavonoïden bevat) binnenkrijgt. Dat zorgt ervoor dat deze mensen ook minder risico lopen op diabetes type 2.

Vitamines en mineralen die in chocola zitten
  • Vitamine A: helpt je weerstand verhogen
  • Vitamine B geeft energie, is goed voor je zenuwstelsel, spijsvertering, gezichtsvermogen, huid, weerstand en hart. Daarnaast houdt het DNA in stand en maakt het rode bloedcellen aan
  • Natrium en fosfor: (o.a.) goed voor de stevigheid van je botten en gebit
  • Kalium en calcium: (o.a.) goed voor je bloeddruk
  • Zink: (o.a.) goed voor de groei en je geheugen
  • Koper en ijzer: (o.a.) goed voor je weerstand en zuurstofregeling, houdt het bloed gezond
  • Magnesium: (o.a.) goed voor je zenuwstelsel en geeft energie
Hoe donkerder hoe beter

Hoe donkerder de chocolade, hoe meer cacao en dus hoe gezonder. Melkchocolade bevat al een stuk minder antioxidanten en witte chocolade bijna al helemaal niet want daarin wordt alleen het cacao vet gebruikt.

500 kilocalorieën

Gewone (melk) chocola bevat veel calorieën omdat het ook verzadigde vetten bevat. Een reep melk chocolade van 100 gram levert al gauw zo’n 500 kilocalorieën en ook dit kan je grotendeels voorkomen met pure chocolade.

Hoeveel chocolade mag je per dag eten

Ook is het eten van pure chocolade alleen gezond wanneer dit met mate gebeurt, zoals dat met alles is. Hou een maximum aan van ongeveer twintig gram per persoon per dag (voor volwassenen).

Conclusie

Door af en toe een stukje pure chocolade te eten, help je je lichaam dus gezond en fit te houden en voel je je ook nog wat gelukkiger.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen