Biologische citroen is een superfood

Citroen je kan er heel veel mee doen

Dat citroen super gezond is kan je lezen in een andere blog over citroen en ze behoren ook gewoon in de categorie super food.

Maar citroen is zo veel meer

Je kan er alles mee schoon maken, lekker laten ruiken en zelfs ontkalken. Lees dus in deze blog de extra voordelen van citroen.

Ontkalken

Kalk in de waterkoker, we kennen het allemaal. Je kunt aan de slag met azijn maar ook met een simpele citroen bereik je wonderen. Mix het sap van een citroen met twee kopjes water en laat dit in de waterkoker koken. Spoel de waterkoker daarna een paar keer flink na en hij is weer als nieuw.

Ook te gebruiken voor de badkamer, daar citroen ook spiegels gemakkelijk schoon krijgt. Doe het sap van een citroen en 2 kopjes water in een spuitflesje en schud dit goed. Spuit het op de spiegel en veeg af met een droog microvezel doekje. Dit werkt ook bij ramen of glas van de douche cabine en de tegels van de badkamer.

FRISSE KOELKAST

Om vieze geurtjes in de koelkast te verwijderen hoef je geen sopje te maken en de hele koelkast grondig te schrobben. Het enige wat je nodig hebt, is een citroen en een klein kommetje. Knijp, boven het kommetje, het sap uit een halve citroen en zet het kommetje in de koelkast. Nog simpeler: snijd de citroen door de helft en leg een helft in het kommetje. Zet het bakje in de koelkast en de geurtjes zullen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Vervang dit na een kleine week

BLINKENDE WC POT

Ook voor het schoonmaken van de wc pot kun je een citroen gebruiken. Pers het sap boven de pot uit en strooi er wat zout bij. Nu even goed schrobben en de pot zal weer blinkend schoon zijn. Bijkomend voordeel is natuurlijk de heerlijk frisse geur!

GLIMMENDE KRAAN

De kraan wordt vaak vergeten tijdens het schoonmaken. Je krijgt ‘m weer glanzend schoon door er met een halve citroen over te wrijven. Met een droog doekje veeg je het na en de kraan zal weer mooi glimmend zijn.

SCHONE SNIJPLANK

Even een uitje, paprika, knoflook of tomaat snijden op de snijdplank. Maar hoe krijg je die plank weer blinkend schoon? Heel simpel. Strooi wat zout op de plank en wrijf hier stevig met een citroen overheen. Daarna goed afspoelen en de plank is weer als nieuw.

Rasp zonder kaas resten

De rasp is een heel handig hulpmiddel om kaas te raspen voor over bijvoorbeeld je spaghetti. Maar dat ding schoon krijgen, is minder eenvoudig. Zelfs na een rondje in de afwasmachine kunnen er restjes kaas achterblijven in de rasp. Deze restjes haal je er eenvoudig uit door er een halve citroen over te raspen aan zowel de binnen- als de buitenkant van de rasp. Even afspoelen en schoon is je rasp.

Citroen tegen een vette huid

Heb jij last van een vette, glimmende huid? Probeer dit dan eens te verminderen met citroensap! Stop een wattenschijfje in de citroensap en smeer daarmee je gezicht in voordat je naar bed gaat. Spoel de volgende dag je gezicht goed af.

Citroen tegen acne

Citroenen hebben een antibacteriële en schimmelwerende werking. De toxines die door citroen gebonden worden uit het bloed zorgen ervoor dat je huid er beter uit gaat zien. Ook zorgt de vitamine C ervoor dat de structuur van je huid verbetert. Het enige wat je hoeft te doen is een citroen opensnijden en de plekjes aanstippen. Laat het vervolgens vijf tot tien minuten inwerken en reinig hierna je gezicht met koud water.

Citroen gaat hoofdroos tegen

Er is een DIY haarmasker dat je helpt om van roos af te komen. Ingewikkeld om te maken zou je denken, maar niets is minder waar: het haarmasker bestaat namelijk uit twee natuurlijke producten. Citroen en yoghurt. Was je haar om vervolgens het masker aan te brengen op de hoofdhuid. Laat het masker 10 tot 15 minuten zitten en spoel het daarna goed uit. Dit mag je twee tot drie keer per week doen.

Citroen verzacht insectenbeten

De zuurgraad van de citroen helpt het behandelen van de insectenbijt of steek op een snelle manier. Ook verzacht het de bijbehorende pijn. Hoe dit werkt? ‘Smeer’ de bijt of steek in met verse citroensap tot deze helemaal ondergedompeld is

Citroen verbetert je adem

Citroenzuur dood de slechte bacteriën die in je mond zitten. Hierdoor ga je frisser ruiken. Leef je leven, leef bewust.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Wesley van der Linde

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen