Biologische cranberry bevatten veel antioxidanten

De cranberry of grote veenbes (Oxycoccus macrocarpon) is een plant uit de heide-familie. De veenbes heeft een voorkeur voor zure grond en is vrij zeldzaam in Nederland.

Deze rode bes staat de laatste jaren sterk in de belangstelling vanwege het effect op de gezondheid: het drinken van cranberrysap zou het ontstaan van blaasontsteking kunnen voorkomen. Dit is te danken aan het stofje proanthocyanide.

Biologische cranberry

In 1845 spoelde er een vat veenbessen aan op Terschelling. Deze is door jutters meegenomen in de hoop dat er iets waardevols in zat. Het vat is omgekeerd in de duinen. Er zaten enkel bessen uit Noord-Amerika in, helaas! De pitten ontkiemden zich en voelden zich thuis in de zandbodem. Daarna was er geen houden meer aan. De cranberrystruik verspreidde zich over heel Terschelling, het eiland dat door de Friezen Skylge genoemd wordt. Daarvoor was deze cranberrysoort alleen bekend in Noord-Amerika. Tegenwoordig komen er allerlei cranberry-producten uit Terschelling zoals cranberryjam, -compote en -thee.

indianen gebruikte het om te zieken of gewonden te genezen

In de noordelijke staten van de Verenigde Staten woonden indianen, die naar later bleek al veel kennis van cranberries hadden. De kolonisten zagen dat de medicijnmannen de indianen cranberrysap gaven om blaasontsteking te genezen en te voorkomen, ook gebruiken ze het cranberrysap om vleeswonden van wilde dieren en pijlen te behandelen. Zo bleek in de vroege eeuwen deze rode geheimzinnige cranberry al een sterk medicijn te zijn. Daarin zagen de kolonisten toekomst en hier begint een lange historie van de Cranberry.

Blaasontsteking voorkomen

Cranberry’s staan erom bekend dat ze blaasontsteking kunnen helpen voorkomen. Cranberries kunnen dus blaasontsteking niet genezen. De cranberry bevat Proanthocyanidinen. Dit zorgt ervoor dat de Escherichia Coli (E-coli) bacteriën die verantwoordelijk zijn voor blaasontsteking zich niet aan de blaaswand kunnen hechten. Het dagelijks drinken van een glas cranberrysap kan dus een uitkomst zijn én het is natuurlijk ook gewoon lekker.

Antibiotica

Antibiotica is een paarde middel en een standaardremedie om blaasontsteking te genezen. Antibiotica is alleen op recept verkrijgbaar. Er is een hele lijst met verschillende antibiotica tegen blaasontsteking. Afhankelijk van de ernst van de ontsteking en de soort bacterie wordt er een middel voorgeschreven door de huisarts. Mensen die vaker last hebben van blaas ontsteking kunnen beter dit preventief voorkomen door een of twee glazen cranberry sap te drinken of pillen te gebruiken.

Cranberries bevatten veel antioxidanten

Cranberries zitten boordevol antioxidanten, mineralen en vitamines. Cranberries zouden verder ook een positieve invloed hebben op het voorkomen van maagzweren en kanker.

Conservering middel

Wat van nature ook veel in cranberry’s zit, is benzoëzuur. Dat wordt onder de naam E210 veel gebruikt als conserveringsmiddel in een groot aantal (licht) zure producten, zoals bijvoorbeeld salades. Geen wonder dat cranberry’s ook buiten de koelkast lang goed blijven.

Veel varianten

Cranberries zijn verkrijgbaar in verschillende varianten: verse cranberries, diepvries cranberries, cranberrysap, cranberrygelei, cranberrysauzen, gedroogde cranberries, cranberrypoeder en ga zo maar door. Je kunt dus het hele jaar door genieten van dit lekkere en gezonde fruit.

Cranberry’s zijn perfect om als snack te eten, te mengen door yoghurt, muesli of gebruik deze zoete besjes bij het bakken. Ze geven een fruitige smaak aan koekjes of andere traktaties. Cranberries zijn onwijs gezond en bovendien goed voor de blaas!

Biologische cranberry

Natuurlijk zijn er veel soorten biologische cranberry sappen en bessen te koop. Er worden vanzelfsprekend geen chemische geur-, kleur-en smaakstoffen aan deze sappen toegevoegd en ze zijn gif of bestrijdingsmiddelen vrij.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen