Biologische doperwten gezond

Erwten en doperwten

Doperwten hebben een omhulsel en vallen onder de peulvruchten. Peulvruchten staan bekend als zeer gezond en of je nu sperziebonen, bruine bonen, kikkererwten en linzen eet, het zijn allen peulvruchten en ze zijn super  gezond. Doperwten zijn prima vleesvervangers. De peulvruchten zitten namelijk boordenvol vitamine en helpen het LDL-cholesterol te verlagen, waardoor ze goed zijn voor hart en bloedvaten. Uit onderzoek is dan ook gebleken dat ze helpen beschermen tegen sommige chronische ziekten, zoals hartaandoeningen en kanker.

Vers van het land

Doperwten zijn erg gezond en hoe verser hoe gezonder! Alleen in de zomer maanden zijn er doperwten vers met peul eromheen te krijgen op markten, bij de boer of groenteboer. Maar vers is hooguit drie dagen, daarna gaan de vitaminen sterk achteruit en de smaak ook. Diepvries erwten zijn gek genoeg ook gezond, omdat ze direct na de oogst worden in gevroren en de vitaminen zo gespaard blijven. Beter nog dan blik of in glas! Diepvries doperwten hoef je slechts 10 minuten te laten koken en met rijst erbij en een vlees vervanger kan je binnen een half uur aan tafel.

Heerlijk gebruiksvriendelijk?

Als het GEEN biologische (diepvries) groente is moet je echter wel bedacht zijn op toevoegingen. Vooral bij de gemixte groenten is dit nogal eens het geval. Dit kun je gemakkelijk controleren door even naar de ingrediëntenlijst te kijken. Als het goed is, vind je hier enkel namen van groenten. Als er maar 1 soort groente in zit, staan de ingrediënten er zelfs niet eens op.

Doperwten en calorieën?

Doperwten hebben redelijk veel calorieën in vergelijking met andere groente namelijk : 65 calorieën per 100 gram.  Maar doperwten bevatten ook veel vezels en eiwitten. Vlees heeft veel meer calorieën en als vleesvervanger kan je zo zelfs besparen op calorieën.

Vitamine C

Doperwten ook een uitstekende bron van vitamine C en K, foliumzuur, ijzer, Niacine, kalium, en zink. Ze zijn ook vol met fytonutriënten, waaronder flavanolen, fenolzuren, en carotenoïden of wel veel antioxidanten.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Wesley van der Linde

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen